Emotionell smitta: hur vi överför våra känslor till andra
Har det någonsin slagit dig att när du ler mot en person som du talar med så ler denne tillbaka? Har du lagt märke till vad som händer när någon som står dig nära är ledsen och berättar vad som hänt? Vad händer med sportfans när deras lag gör mål? Du kan finna svaren på dessa frågor i ett fenomen som kallas emotionell smitta. Låt oss ta en titt på vad det betyder.
Varje gång vi interagerar med någon så aktiveras mekanismerna hos emotionell smitta. Det spelar ingen roll om det är din äkta hälft, en grupp av vänner eller dina arbetskamrater; dina relationer påverkas av sättet du interagerar.
Det är som Daniel Goleman sade: var och en av oss har ett enormt inflytande över känslorna hos personer vi möter varje dag – vare sig det är positivt eller negativt. Men vilka är mekanismerna som får allt detta att hända?
Känslor är smittsamma
Sättet busschauffören eller din partner hälsar på dig i början av en ny dag har kraften att få dig att känna dig ignorerad, bitter eller kanske högt värderad. Även om känslor är osynliga är de lika smittsamma som ett virus. Det är mycket som pågår under ytan i en relation.
Emotionell smitta är en osynlig, subtil process som pågår konstant. Vi skickar ut emotionella signaler som påverkar folk omkring oss.
Överföring av känslor är en primitiv, undermedveten process som har en hel del med vår överlevnad som art att göra. Dessa mekanismer är del av den emotionella dans som får folk att synka med varandra genom att kopiera ansiktsuttryck. Det börjar med ett leende, en arg uppsyn eller fällda tårar. Allt som behövs är att se någon uttrycka en känsla för att du ska börja visa tecken på exakt samma känsla.
Vi är alla programmerade till emotionell smitta. Men vissa människor är bättre på att föra sina känslor vidare eller att uppfatta andra människors känslor. De är överkänsliga, likt känslomässiga svampar som absorberar varje spår av känsla omkring dem. Det kan vara en HSP (högkänslig person). Det finns en annan sida av det också. Det finns individer som inte är kapabla att känna känslor, som psykopater.
Men vad är mekanismerna som ligger bakom emotionell smitta?
Spegelneuronernas roll för emotionell smitta
Det finns nervceller i vår hjärna som Goleman säger fungerar som “wifi-neuroner” som kopplar upp sig mot andra hjärnor. De tar vad vi ser hos andra och reflekterar det i oss. Därav namnet spegelneuroner. Dessa nervceller är till exempel ansvariga för att göra oss känslomässiga under en film. De kan även få dig att känna dig chockad när du ser någon bli skadad.
I Läkartidningen går man så långt som att kalla spegelneuroner för förklaringen bakom vår förmåga att känna empati.
När spegelneuronerna aktiveras aktiverar de samma hjärnaktivitet hos åskådarna. Detta är så det kommer sig att du upplever en annan persons känsla som din egen. Detta även om du faktiskt inte upplever den i första hand. Så det är i spegelneuronerna och andra delar av din hjärna, såsom hjärnbarken, vi finner förklaringen till fenomenet emotionell smitta.
Men vem är det som sätter upp den känslomässiga tonen för en grupp? Enligt flera studier är det ingen som uttrycker sig mer känslomässigt i en grupp av likvärdiga. Om det å andra sidan rör sig om ett skolarbete eller jobb, där “makten” varierar, är det den mäktigaste personen i rummet som sätter tonen för alla andras känslomässiga tillstånd.
Empati kontra emotionell smitta
När folk hör talas om emotionell smitta associerar de det nästan automatiskt med empati. Även om de har vissa saker gemensamt är de inte exakt samma sak.
Att ha empati är att sätta sig själv i den andra personens sits. Att kunna överväga hans eller hennes världssyn eller känslor. Det är en sann konstform som långtifrån alla besitter. Det vore väldigt hjälpsamt om de kunde det.
Men att sätta dig själv i den andra personen sits är inte att koppla bort dig från dina egna känslor. Det innebär att komma ihåg att den andra personen finns där och försöka förstå denne.
Å andra sidan betyder emotionell smitta att göra andra människors känslor till dina egna. Du är kort sagt oförmögen att inte uppleva deras känslor som dina egna.
Tänk på empati som att kliva i vattnet och emotionell smitta som att dricka ett glas vatten. I det första fallet genomgår du en erfarenhet och förstår hur vätskan känns.; i det andra gör du vattnet till en del av dig själv.
Detta innebär inte att vi inte behöver båda typerna av upplevelse. Ibland behöver vi en liten dos emotionell smitta för att kunna känna empati. Det vill säga så länge du undviker känslomässig kidnappning. Emotionell smitta är inte dåligt, även om det fråntar dig en del av din frihet – om de smittande känslorna är positiva, så mycket bättre! Vem gillar inte ett smittsamt skrattanfall?
För att sammanfatta kommer här en intressant video med en fråga till dig: vilka känslor vill du överföra till andra människor?