En hyllning till bräcklighet, en stor kvalitet i komplexa tider

Luttrade som vi är av en nästan oändlig följd av kriser och oförutsägbara händelser, verkar det som att vi är bräckligare än någonsin. Vi känner oss faktiskt sårbara. Denna dimension innehåller dock också en ovanlig styrka.
En hyllning till bräcklighet, en stor kvalitet i komplexa tider
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2023

Bräcklighet finns i varje aspekt av din verklighet. Till och med de starkaste stenarna går sönder, de hårdaste metallerna spricker och de mest lysande stjärnorna kollapsar och försvinner sakta in i universum. Ingenting varar för evigt, och det finns få saker som visar en oförstörbar soliditet.

Som människa strävar du alltid efter att vara osårbar. Men livet är ibland som ett korthus och kan kollapsa framför dig på ett ögonblick. Ändå strävar du fortfarande efter att vara “stark”. Det är som om styrka var lösningen på alla dina problem och salvan för alla dina inre sår, de som ingen ser, men som du bär med dig i tysthet.

När du drabbas av en rad kriser känner du dig mer naken än någonsin. Dessa slumpmässiga händelser tar bort vissa realiteter från ditt sinne som du tidigare tog för givna. Kanske har du förlorat en älskad, får veta att du riskerar att bli uppsagd från jobbet, eller kämpar med en djup existentiell kris.

Varför inte erkänna att du känner dig skör? Det betyder inte att du är svag eller felbar. Faktum är att skörhet innehåller stor inre skönhet.

Det finns tillfällen då du känner dig extremt rädd. Det betyder att du ser dig själv som skör och sårbar.

Par som tänker på bräcklighet
Att omfamna din bräcklighet innebär att acceptera ytterligare en aspekt av dig själv, att acceptera dina sprickor, rädslor och sårbarheter.

Bräcklighet är bara en annan del av dig själv

Du känner dig orolig, du lider av en kompakt sjukdomskänsla. Du ser många förändringar omkring dig. Som om pandemin inte var tillräckligt skrämmande, fortsätter den större bilden att se mörk ut. Krig, konflikter, den allmänna prishöjningen, hotet om ekonomisk recession, klimatförändringar…

Dessutom har du dina egna personliga problem. De gör det bara tydligare än någonsin att du är bräcklig. Och du gillar det inte. Faktum är att du bearbetar det som ett hot och känner dig rädd, sårbar och skör.

Din hjärna gillar att känna sig stabil och säker. Den gillar att veta att de människor som säger att de älskar dig idag kommer att fortsätta älska dig. Att det jobb du har idag som ger dig lön kommer att fortsätta göra det. Faktum är att du behöver veta att världen, samhället och planeten som ger dig näring och skydd kommer att fortsätta att vara säker idag, imorgon och i övermorgon.

Men som du mycket väl vet är livet ibland oberäkneligt och oförutsägbart. Allt kan förändras från ett ögonblick till ett annat.

Behovet av att acceptera din sårbarhet

Att acceptera bräcklighet innebär att integrera en väsentlig del av dig. Ingen av oss kommer till världen med förpackningar med varningstexten “Ömtåligt innehåll. Hantera med försiktighet”, vi är alla gjorda av samma element. Vi är kött, ben och känslor. Att känna rädsla, rastlöshet, oro och sorg är en del av vår psykobiologiska repertoar.

Du bör acceptera dina inre realiteter och ge utrymme och närvaro åt din sårbarhet. Faktum är att föreläsaren Brené Brown menar att accepterandet av din sårbarhet ger dig självförtroende under svåra tider.

Att kunna bli medveten om dessa utmanande känslotillstånd, utan att blockera dem, gynnar dig och ger dig lättnad. Dessutom är ingenting så viktigt som att tillåta dig själv att visa din sårbarhet för andra. Det är en form av djup känslomässig öppenhet mot dem du har framför dig, avgörande för att ge stöd så att ni kan känna empati med varandra.

Bräcklighet hjälper dig att ta dig igenom svåra tider

Ett område som har fördjupat sig i ämnet bräcklighet ganska djupt är poesin. Den har många namn, texter och polerade metaforer för att beskriva våra sår och svagheter såväl som vår ångest, rädsla och ånger. Visserligen är dikter fönster för att fördjupa sig i människans intima, beslöjade och missförstådda territorium. Den litterära visionen är dock långt ifrån idealet om absolut styrka som vi gärna låtsas.

En forskningsstudie utförd av Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet visar att psykologi med fördel kan kroka arm med poesi för att få människor att se fördelarna med att avslöja sin inre bräcklighet.

Genom att ansluta till dina känsligheter kan du göra dig av med värdelöst motstånd. Detta hindrar bara din kraft att läka, men du gömmer dig ofta bakom det och låtsas att du är okej när du inte är det. Det är dock inget fel med att avslöja din egen bräcklighet, sprickan i ditt hjärta, darrningen av rädsla och såren efter din senaste besvikelse.

Bara när du ser dig själv som du är, kommer du att veta vilka områden du behöver arbeta med för att återfå ditt självförtroende och ha modet att möta motgångar.

Kvinna som går barfota symboliserar bräcklighet
Vi har alla sprickor i våra hjärtan, trasiga bitar som vi inte vet hur vi ska sätta ihop, men det finns verklig skönhet i skörheten.

Vi har alla sprickor. Det är där ljuset kommer in

Det finns en obestridlig skönhet i mänsklig svaghet. Vi har alla upplevt det någon gång. Var och en av oss håller inom oss känslomässiga skärsår och trasiga delar av upplevelser som vi aldrig helt har övervunnit. Sannerligen är att, som Leonard Cohen sa, “Det finns en spricka i allt, det är så ljuset kommer in”.

Du är en ofullkomlig varelse, som hanterar tusen svårigheter varje dag. Men trots varje eroderat fragment av din varelse, finner du styrkan att fortsätta. Du läker och reser dig igen, får motståndskraft, lär dig och bygger om din värld, trots din rädsla och osäkerhet. Du är bräcklig men modig, du är ändlig men du sätter din prägel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gremigni, Paola & Chiarini, A. & Bitti, R. & Pio, E.. (2004). Emotional fragility predicts perceived well-being in psychiatric patients. 19. 67-68.
  • Lehmann OV, Brinkmann S. Revisiting “The Art of Being Fragile”: Why cultural psychology needs literature and poetry. Culture & Psychology. 2020;26(3):417-433. doi:10.1177/1354067X19862183

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.