Farorna med känslomässigt ätande under självisolering
Känslor känns inte bara, de äts också. I den extraordinära situation vi lever i, är matvanorna ett av de områden som kan drabbas mest. Det kan till och med nå extrema nivåer och bli en verklig emotionell flykt. Restriktionerna kan fungera som en utlösande faktor för ångest och detta kan förändra dina matvanor på flera sätt. Upptäck farorna med känslomässigt ätande under självisolering i den här artikeln.
Att äta är mer än bara mättande. Det är mycket mer än att bara tänka på att få i oss näringsämnen och ge våra kroppar energi. Faktum är att när vi gör vår inköpslista eller lagar mat, tänker vi inte alltid på att ge vår kropp de vitaminer, proteiner och mineraler den behöver. Vi vill äta en god måltid, känna glädje och låta våra nära och kära njuta av något välsmakande.
Mat är något att njuta av, och i denna tid när ångest och stress kan dominera ditt liv, kan det fungera som en riktig flyktventil. Det är en uppenbar realitet.
Det finns de som under självisolering klarar av att inte glömma bort hur viktigt det är att upprätthålla en hälsosam och balanserad kost. Men det finns också de som tidigare har lidit av ätstörningar.
Samtidigt är det också ett faktum att människor äter mer och mer onyttiga livsmedel under dessa veckor av restriktioner. Dessa livsmedel kan hjälpa dig att kanalisera dina känslor. De klassiska chipsen, läsk och alkohol är oumbärliga saker som är det första många letar efter när det tar sig ut och handlar.
Det förekommer dock också ett märkligt fenomen: jästförsäljningen ökar. Vi ska prata mer om detta lite senare.
Känslomässigt ätande under självisolering: vad du ska lägga till i din inköpslista
En sak som vi känner till från känslomässig psykologi och näringsintag är att när människor lider av stress eller ångest börjar deras matvanor att förändras; man börjar anamma ett känslomässigt ätande.
Så i ett scenario som det nuvarande har vi alla gjort någon sorts förändring i vår kosthållning, till det bättre eller sämre. Nedan ska du få upptäcka vilken typ av beteendemönster vi ser under coronakrisen när vi tillbringar mer tid hemma.
Jag unnar mig mer av det jag vill ha i min kost för att slippa tänka på det som händer
Att äta för att undvika att behöva tänka. Att välja mat som skapar välbefinnande och dämpar negativa känslor. Dessa är beteendemönstren som avgör vad människor lägger i kundvagnen idag.
Vi tillbringar mycket mer tid hemma. Således är ett sätt att göra timmarna mer uthärdliga att konsumera kakor, snacks, vin, öl och mycket kolhydrater.
Ditt sinne når en märklig överenskommelse med dina känslor: ät, njut och oroa dig inte. Men när mat fungerar som ett känslomässigt utlopp så är det ett stort problem.
I genomsnitt har de livsmedel som hjälper din kropp att skapa serotonin och dopamin en mycket kort effekt på din hjärna. Det kommer en topp och sedan en dal. De är inte mättande men de är beroendeframkallande, varför din hjärna säger åt dig att äta mer och mer av dessa ohälsosamma produkter.
Stress, den “smittande” effekten och stört ätbeteende
Den nuvarande pandemin skapar en helt ny typ av stress. En potent blandning av oförutsedda situationer belastade med ångest och ovanlig press öppnar sig framför oss.
Det är också ett faktum att vi alla lever på ett liknande sätt, med liknande beteendemönster. Den “smittande” effekten är nästan oundviklig i en värld som är hyperuppkopplad.
I början av krisen såg vi hur folk hamstrade toalettpapper. Under de senaste veckorna har vi istället ökat konsumtionen av alkoholhaltiga drycker och en stora mängder snacks som följer med oss under våra timmar med distansarbete eller TV-serier.
Känslomässigt ätande och gamla familjerecept
Känslor äter verkligen upp oss idag (ursäkta ordvitsen), särskilt när vi lider av ångest. Vi ser dock ett annat intressant beteendemönster här.
Mot bakgrund av den extra fritid många av oss har, har många valt att spendera mer tid i köket. Syftet är i många fall att göra rätter och bakverk som våra mammor, pappor, far- eller morföräldrar brukade laga till oss när vi var barn.
Det är ett sätt att föra tillbaka känslor och minnen, ett sätt att göra tiden mer uthärdlig genom en avkopplande aktivitet som matlagning eller bakning.
Baka bröd (eller något annat) och ladda upp ett foto på sociala nätverk
All extra tid i hemmet skapar också ytterligare ett intressant beteendemönster: hyperaktivitet. Vissa människor tränar på de mest ovanliga sätten. Andra ägnar sig åt hantverk eller matlagning och laddar senare upp resultatet på sina sociala nätverk för att få “gilla-markeringar”. Utöver vad vi kanske tror är allt detta också en känslomässig flykt.
Under de senaste veckorna har en annan av de mest populära livsmedelsprodukterna varit jäst. Det råder ett plötsligt intresse för att baka bröd, göra desserter och tillaga andra bakverk.
Det är ett klart nöje att tillaga dessa recept. Först det första är det avslappnande och också motiverande. Att arbeta med händerna är alltid andligt renande för hjärnan.
För det andra kan man ladda upp resultatet ‘på Instagram senare och få “gilla-markeringar”. Du får uppmuntran och belöningar från alla håll – från de där hemma men också från folk långt borta.
Sammanfattningsvis handlar det om att köpa mat, konsumera den och även tillaga den själv som ett sätt att fly från våra känslor under denna period med restriktioner.
Undvik framförallt att komma in i vanor som är skadliga för din hälsa. Se upp med din konsumtion av alkohol och mat som bara tillför kalorier och ingen näring till din kropp. Undvik känslomässigt ätande under självisolering. Nu mer än någonsin behöver du verkligen ta hand om dig själv.