Lär dig Feynman-tekniken för snabb inlärning
Du har kanske vid någon punkt känt att du inte kom någonstans med ett visst ämne. Eller så kanske du undrade varför din inlärning var så långsam. Kanske har du blivit desperat efter att ha misslyckats att komma ihåg meningen bakom ett koncept trots flera försök. Att åstadkomma snabb inlärning är inte alltid lätt, men det finns hjälpmedel.
Idag ska vi dela med oss av Feynman-tekniken – det är en simpel och effektiv strategi för att anförskaffa kunskap snabbare och djupare. Fortsätt läsa för att lära dig vad den går ut på.
“Om du inte kan förklara det så förstår du det inte tillräckligt bra.”
Richard Feynman var en amerikansk teoretisk fysiker. Han är känd för sitt arbete om vägintegralformulering inom kvantmekanik, kvantelektrodynamik, suprafluiditeten hos underkylt helium samt Parton-modellen för partikelfysik.
Feynman mottog tillsammans med Julian Schwinger och Sin-Itiro Tomonaga Nobelpriset i fysik 1965 för sina bidrag till kvantelektrodynamiken. Utöver det rankas han som en av de tio främsta fysikerna i världshistorien av den brittiska tidskriften Physics World.
“Jag vet inte vad det är för fel på folk: de lär sig inte genom att förstå, de lär sig på något annat sätt – utantill eller något. Deras kunskap är så ömtålig!”
-Richard Feynman-
Vad är egentligen Feynman-tekniken för snabb inlärning?
Biografikern James Gleick förklarade Feynman-tekniken i sin bok Genius: The Life Science of Richard Feynman. Genom att använda denna teknik kan alla anförskaffa kunskap effektivt om de verkligen försöker. Det är faktiskt ett fantastiskt studieverktyg som du kan använda innan prov.
“Vad jag inte kan skapa kan jag inte förstå.”
-Richard Feynman-
James Gleick berättar historien om hur Feynman öppnade en tom anteckningsbok och skrev: “ANTECKNINGSBOK OM SAKER JAG INTE VET” på framsidan. Han omorganiserade sin kunskap.
Fysikern försökte alltid komma till hjärtat av vad han studerade. Vad han ville göra med denna anteckningsbok var att skriva ned förklaringar av koncept han utvecklade i sin forskning.
Det som är bra med detta är att du kan göra samma sak med en vän. Vad du skulle göra är alltså att berätta för personen vad du lärt dig så att du kan memorera det och förstå det bättre i takt med att du förklarar.
Men alla har vi inte vänner som är tålmodiga och hjälpsamma nog att stå till vårt förfogande. Det är därför Feynman utvecklade en något annorlunda men lika effektiv teknik: inlärning genom förklaring.
Den grundläggande idén är att aktivt läsa material och sedan försöka förklara det enkelt, som om du talade med ett barn eller någon som vet mycket mindre om ett ämne.
Det är därför denna inlärningsmetod ses som aktiv, eftersom du förklarar vad du studerar. Att göra det innebär att du måste använda annorlunda språk och olika strategier. Som ett resultat kommer du märka av dina misstag och lära dig mer effektivt.
“Jag lärde mig väldigt tidigt skillnaden mellan att kunna namnet på något och att kunna något.”
-Richard Feynman-
De 4 stegen i Feynman-tekniken för snabb inlärning
Feynman-tekniken för snabb inlärning består av fyra enkla steg. Så låt oss ta en titt på vad de är.
Det första steget
Till att börja med måste du ta fram ett pappersark och skriva ned namnet på konceptet du studerar överst. Om du till exempel studerar Pythagoras sats, är det vad som ska stå överst.
Det andra steget
När du skrivit ned konceptet måste du beskriva det med dina egna ord. Du ska även försöka använda enkelt språk, som om du förklarade för någon annan.
Om vi fortsätter med Pythagoras sats som exempel så kan du skriva något i linje med: “I en rätvinklig triangel är kvadratroten av hypotenusan lika med summan av kvadratrötterna hos de andra två sidorna.”
Det tredje steget
Vad du gör i det tredje steget är att se över allt du skrivit. Poängen är att identifiera de delar som inte förklaras perfekt, är förvirrande eller inte är välskrivna. För att göra det kan du ta en titt på dina anteckningar eller till och med söka ny information.
Det är även hjälpsamt att använda exempel för att verkligen cementera kunskap.
“Lär dig att lösa varje problem som har lösts.”
-Richard Feynman-
Det fjärde steget
Det fjärde steget för snabb inlärning är att ta en sista titt på det du skrivit. Så om du har använt ett språk som är för komplext, kan du skriva om det på ett enklare sätt som är lättare att förstå. Ibland kan bruk av metaforer eller liknelser hjälpa dig med det. Det viktiga är att se till att alla kan förstå dina idéer.
Om du gått igenom dessa fyra steg och din förklaring fortfarande inte är lätt att förstå, kanske du inte helt har förstått vad du studerat. I så fall bör du börja om med processen.