Förbättrar viktminskning självkänslan?
Många människor kämpar dagligen med sin vikt eftersom de inte mår bra av sin kroppsuppfattning. Det påverkar deras livskvalitet, känslor av tillfredsställelse och till och med värdet de sätter på sig själva. Det är knappast förvånande då det fysiska utseendet prioriteras i dagens samhälle. Faktum är att det ofta avgör om vi blir accepterade eller diskriminerade. Men förbättrar viktminskning verkligen självkänslan?
Naturligtvis är det oerhört fördelaktigt att hålla sig frisk och ta hand om sin kropp. Men vi har en tendens att tro att vårt utseende är orsaken till vår olycka och att vi skulle känna oss helt annorlunda om vi bara lyckades uppnå vissa skönhetsideal. Har du någonsin känt så här? Vi kommer att utforska idén mer i detalj.
Viktminskning och psykiskt välbefinnande
Det är viktigt att komma ihåg att kroppsvikt är mer än bara en siffra. Dess sociala och kulturella implikationer kopplar det till psykiskt välbefinnande. Faktum är att socialt tryck leder till att överviktiga personer känner sig otillräckliga och bristfälliga. Detta begränsar deras psykosociala funktion. Följaktligen löper de inte bara risk att utveckla en dålig självbild, utan tenderar också att isolera sig socialt och begränsa sina sexuella och emotionella interaktioner.
Flera undersökningar stödjer tanken att viktminskning förbättrar självkänslan. En systematisk genomgång av dessa studier gav några intressanta resultat:
- Viktminskning är konsekvent förknippat med förbättrad självkänsla. I de flesta av de analyserade studierna visade deltagarna en ökning av sin självkänsla efter att ha genomfört ett program eller en intervention med syftet att gå ner i vikt.
- Att vara överviktig verkar ha en negativ emotionell inverkan. Det kan också vara relaterat till uppkomsten av depressiva symtom. Således tycks viktminskning förbättra människors humör.
- Kroppsuppfattning är starkt förknippat med viktminskning. Denna term syftar på missnöje med kroppen, individens utvärdering av sitt utseende, upptagenhet av kroppsformen och undvikande av att vara med på bild. Alla dessa aspekter förbättrades när deltagarna gick ner i vikt. Vidare observerades att ju större viktminskning, desto större förbättring.
- Att lyckas gå ner i vikt verkar också förbättra livskvaliteten. På en subjektiv nivå hade människor som gick ner i vikt en mer positiv uppfattning om sin egen fysiska, sociala och psykologiska funktion. De upplevde med andra ord ett större välbefinnande, kände sig friskare, kunde bättre möta det dagliga livet och kände sig mindre stigmatiserade.
Sambandet mellan viktminskning och självkänsla
I ljuset av ovanstående fynd och andra liknande kan vi bekräfta att viktminskning förbättrar självkänslan. Detta är dock inte ett så enkelt och direkt svar som det kan verka. Faktum är att vi måste gå lite djupare.
För det första visade denna genomgång att förbättringen av självkänslan var oberoende av viktminskning. Faktum är att även om deltagarna gick upp i vikt under interventionen upplevde de psykologiska fördelar av att ha deltagit i programmet.
Detta kan förklaras av att komponenterna i dessa interventioner (främst kognitivt beteende) fokuserade på en avgörande perspektivförändring. Programmen främjade självacceptans, hjälpte till att frikoppla ätbeteende från känslor och främjade en förändring i attityder till storleken och formen på deltagarnas kroppar. Dessa ingredienser, i sig själva, och i frånvaro av viktminskning, genererade betydande förändringar i deras subjektiva välbefinnande.
Faran med falsk självkänsla
Å andra sidan är det viktigt att komma ihåg att den upplevda förbättringen av självkänslan som en individ får genom att gå ner i vikt i många fall inte är genuin. Den är baserad på nyligen erhållet godkännande och extern validering.
Faktum är att dessa personer tenderar att tänka i följande banor: “Jag får komplimanger nu (åtminstone är de komplimanger för mig). Andra behandlar mig annorlunda, accepterar mig och erkänner mig. Nu känner jag mig värdefull och upplever att jag förtjänar uppskattning och respekt”.
Men även om den här situationen på kort sikt kan öka deras känslor av välbefinnande, är det en farlig situation. För detta är ofta den tid då en stor rädsla för att gå upp i vikt dyker upp. Faktum är att beteenden och tankar som är typiska för en ätstörning till och med kan börja triggas hos dem. Det beror på att de fruktar att förlora den nyfunna status som deras förändrade fysiska image har gett dem.
Utseendet avgör inte ditt värde
Sammantaget är svaret på om viktminskning förbättrar självkänslan ja, men kanske inte av rätt anledningar. Detta eftersom att övervikt endast borde vara ett fysiskt hälsoproblem. Det bör inte villkora lycka eller förmågan att relatera. Än viktigare, det bör inte påverka vår uppfattning om vårt värde.
I realiteten är det som verkligen påverkar oss hur vi uppfattar oss själva. Även om vi kanske tror att vi måste gå ner i vikt och passa in i de estetiska idealen för att känna oss uppfyllda, har forskning funnit att en minskning med endast fem-tio procent av kroppsvikten är tillräckligt för att ge en individ det självförtroende denne saknar och förbättra dennes psykosociala funktion.
Därför är det viktigaste att arbeta med våra övertygelser och uppfattningar och bygga en solid självkänsla som inte är baserad på externt erkännande. Så om du vill gå ner i vikt, gör det av kärlek till din kropp, inte av hat. Kom ihåg att god självkänsla bör föregå fysisk förändring, inte tvärtom.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lasikiewicz, N., Myrissa, K., Hoyland, A., & Lawton, C. L. (2014). Psychological benefits of weight loss following behavioural and/or dietary weight loss interventions. A systematic research review. Appetite, 72, 123-137.
- Vasiljevic, N., Ralevic, S., Kolotkin, R. L., Marinkovic, J., & Jorga, J. (2012). The Relationship Between Weight Loss and Health‐related Quality of Life in a Serbian Population. European Eating Disorders Review, 20(2), 162-168.