Funktionell kognitiv störning: ett underdiagnostiserat tillstånd
Det blir tomt mitt i en konversation. Du kommer inte ihåg en PIN-kod. Du behöver läsa en sida i en bok flera gånger för att det är så svårt att förstå. Kognitiva förändringar, särskilt de som är relaterade till ålder, ger upphov till hög stress. De uppträder gradvis men stör ofta livet till den grad att individen undrar om han eller hon är på väg att utveckla demens. I den här artikeln kikar vi närmare på ett tillstånd benämnt funktionell kognitiv störning.
När glömska visar sig hos äldre, orsakar det som regel stor oro, både hos de drabbade och deras omgivning. Det är dock vanligt att uppleva lite minnes-, uppmärksamhets- och till och med informationsbearbetningsfel. Ibland kan det faktiskt bero på något så enkelt som ångest.
Å andra sidan sker inte alltid kognitiv nedgång med en neurodegenerativ process. Faktum är att inte alla symtom tyder på uppkomsten av demens eller Alzheimers sjukdom. För några år sedan identifierade nämligen experter ett kliniskt tillstånd som hittills fortfarande är underdiagnostiserat. Det är känt som funktionell kognitiv störning (FCD).
Det uppskattas att en av fyra personer som uppvisar minnes- och uppmärksamhetsproblem faktiskt inte har demens.
Funktionell kognitiv störning
År 2020 publicerade Dr. Harriet Ball och hennes team vid University of Bristol i Storbritannien en intressant studie. De presenterade den preliminära definitionen av en funktionell neurologisk störning som var välkänd av experter inom neurologi och åldrande. Men i praktiken var det inte något som diagnostiserades särskilt ofta. Som sådan uppmärksammade man ofta dess symtom, även om kriterier för att utvärdera tillståndet ännu inte var tillgängliga.
Funktionell kognitiv störning identifierar patienter med problem av kognitiv karaktär som inte överensstämmer med de kliniska bilderna av neurodegenerativa sjukdomar. De är individer som upplever svårigheter med minne, uppmärksamhet och tänkande, men som inte kommer att utveckla demens.
Faktum är att det uppskattas att en av fyra patienter med kognitiva förändringar har detta tillstånd. De är individer över 60 år vars kognitiva svårigheter inte är tillräckligt allvarliga för att påverka deras funktionalitet. Men de kan fortfarande känna oro över hur deras tillstånd kan komma att utvecklas.
Funktionell kognitiv störning kräver en adekvat neuropsykologisk och neurologisk utvärdering för att utesluta andra tillstånd.
Symtomen på funktionell kognitiv störning
Ett av de vanligaste tecknen som rapporterats av de som lider av funktionell kognitiv störning är svårigheter att fokusera uppmärksamheten. De har faktiskt svårt att koncentrera sig. De tenderar också att glömma vad de hade tänkt göra mitt i en uppgift. Här är några fler symtom:
- Sömnstörningar.
- Frekventa minnesfel.
- Begränsningar i att lära sig ny information.
- “Jag har det på tungspetsen”-fenomen.
- Apati och depressiva symtom.
- Svårigheter att förstå information som erbjuds dem vid en given tidpunkt.
- Avbrott i deras tankeflöde och samtal.
- Känslor av smärta, brist på styrka och trötthet.
- Tendens att glömma viktiga händelser i närtid. Till exempel deras konversationer, handlingar och var de har varit.
- Att “fastna” i en viss uppsättning tankar. De är öglor som de inte kan fly från.
Men personer med detta tillstånd är vanligtvis funktionella. Detta innebär att de är autonoma i många av sina dagliga ansvarsområden.
Personer med funktionell kognitiv störning oroar sig mycket för att de ska utveckla demens. Detta kan förvärra deras situation, vilket ökar risken för att tillståndet övergår i ångest eller depression.
Ursprunget till funktionell kognitiv störning
Vi känner fortfarande inte till de utlösande faktorerna för funktionell kognitiv störning. University of London i Storbritannien genomförde en forskningsstudie för att finna dess möjliga ursprung. De hävdade att det verkar troligt att det är relaterat till tillstånd som fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom.
I vissa fall upplever drabbade rutinmässiga kognitiva processer med ökande ansträngning och svårighet. Detta kan vara en utlösande faktor, men det är inte avgörande. Likaså uppvisar många äldre som lider av en depressiv sjukdom i sin tur en funktionell kognitiv störning.
I dessa scenarier förbättras den kliniska bilden när de påbörjar lämplig behandling. Vad som är viktigast oavsett fall är att få en adekvat medicinsk och psykologisk diagnos för att utesluta andra tillstånd. I allmänhet är det en typ av kognitiv försämring som uppträder efter 60 års ålder och når sin topp vid 71.
Lämplig behandling
Alla som har fått en diagnos måste vara klara över ett antal aspekter. För det första måste specialisten lindra deras rädsla och förklara att deras tillstånd inte är kopplat till demens. Detta kommer att ge dem sinnesfrid och de kommer att kunna utöva större kontroll över sina liv.
Som vid alla neurologiska störningar, är det stöttande i klinisk hantering att förklara bedömningen och det kliniska tillståndet för både patienter och familjemedlemmar. Återigen måste vi betona det faktum att denna typ av patologi kan öka risken för att individerna drabbas av någon förändring i sina sinnestillstånd. Därför bör de vara medvetna om att de skulle kunna drabbas av till exempel depression och förstå hur de ska hantera det.
De terapeutiska strategierna består av följande behandlingar:
Kognitiv stimulering
En avgörande nyckel för de som lider av sjukdomen är att påbörja kognitiv stimuleringsterapi. Detta kommer i många fall att tillåta dem att förbättra en del av sina förmågor, såsom minne och uppmärksamhet.
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi strävar efter att förbättra individers tänkande. Som vi nämnde tidigare är det vanligt att de hamnar i negativa resonemang. De kan också fastna i vissa idéer. Målet i dessa fall är flera: att förbättra deras tankemönster, forma ett gynnsamt sinnestillstånd och arbeta med motivation och självförmåga.
Medicinska och farmakologiska behandlingar
Patienter med funktionell kognitiv störning lider vanligtvis av sömnstörningar, förutom många fysiska besvär och trötthet. Vårdpersonalen måste behandla dessa tillstånd, oavsett om de beror på själva sjukdomen, ålder eller andra orsaker.
Slutsats
Slutligen måste vi betona att detta är ett tillstånd som kräver ytterligare forskning och uppmärksamhet. I takt med att fler människor behandlas kommer vi att börja förstå riskfaktorerna och kunna finna de bästa terapeutiska strategierna.
Även om inte all kognitiv nedgång är förknippad med demens, är lidandet det orsakar betydande. Att erbjuda dessa patienter och deras familjer lämplig vård är viktigt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ball, H., McWhirter, L., Ballard, C., Bhome, R., Blackburn, D., Edwards, M., Fleming, S., Fox, N., Howard, R., Huntley, J., Isaacs, J., Larner, A., Nicholson, T., Pennington, C., Poole, P., Price, G., Price, J., Reuber, M., Ritchie, C., Rossor, M., Schott, J., Teodoro, T., Venneri, A., Stone, J., Carson, A. (2020). Functional cognitive disorder: dementia’s blind spot. Brain, 143(10), 2895–2903, https://doi.org/10.1093/brain/awaa224
- Borelli WV, de Senna PN, Brum WS, Schumacher-Schuh AF, Zimmer ER, Fagundes Chaves ML, Castilhos RM. El trastorno cognitivo funcional presenta un perfil clínico diferenciado y de alta frecuencia en pacientes con bajo nivel educativo. Neurociencia del envejecimiento frontal. 31 de marzo de 2022; 14: 789190. doi: 10.3389/fnagi.2022.789190. PMID: 35431909; PMCID: PMC9011344.
- Pennington, C., Ball, H., & Swirski, M. (2019). Functional Cognitive Disorder: Diagnostic Challenges and Future Directions. Diagnostics (Basel, Switzerland), 9(4), 131. https://doi.org/10.3390/diagnostics9040131
- Teodoro, T., Edwards, M. J., & Isaacs, J. D. (2018). A unifying theory for cognitive abnormalities in functional neurological disorders, fibromyalgia and chronic fatigue syndrome: systematic review. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 89(12), 1308–1319. https://doi.org/10.1136/jnnp-2017-317823