Hur man slutar vara svartsjuk
Det är svårt att erkänna sin egen svartsjuka. Det är dock det första steget mot att sluta vara en svartsjuk person. Svartsjuka är en destruktiv känsla för dem som upplever det. Det är också skadligt för deras relationer.
Om du är en naturligt svartsjuk person kommer du förmodligen inte att acceptera att du lider av detta problem. De yttre tecknen är dock lätta att upptäcka. Till exempel meddelanden från din partner, en kultur som väcker svartsjuka, varningar från dina vänner och din familj, och så vidare. Att frigöra dig själv från svartsjuka innebär faktiskt inte bara en kamp mot dig själv.
Mycket av problemet ligger i bristande självförtroende, antingen för dig själv eller för andra. För att övervinna svartsjuka, måste du följaktligen se över dina värderingar på djupet och arbeta med vissa personliga aspekter så att du kan övervinna den. I den här artikeln ger vi dig några riktlinjer.
“Svartsjukan ser alltid saker med förstoringsglas som gör små saker stora, jättar av dvärgar och sanningar av misstankar.”
-Miguel de Cervantes-
Syftet med svartsjuka
Svartsjuka uppkommer, precis som alla andra känslor, av en anledning. Det är verkligen logiskt inom mänsklig etologi. När allt kommer omkring är vi en social art och vi bildar starka band med varandra. Svartsjuka uppstår när du känner att det finns en risk att någon du älskar kommer att överge dig, nästan alltid med avsikten att inleda ett nytt förhållande.
När vi känner svartsjuka driver våra instinkter oss att hålla våra nära och kära nära oss. Följaktligen upprätthålls våra gener, och chansen för vår sociala grupps överlevnad ökar.
Problemet med detta är att svartsjuka har en komponent av habegär. Och när denna känsla av att den andra personen tillhör dig blir den centrala axeln i ditt förhållande, blir svartsjukan skadlig. Även om det är en naturlig känsla, motiverar den inte beteenden som skadar en annan person.
Den psykologiska profilen för en svartsjuk person
Vad innebär det att vara en svartsjuk person? Var går gränsen mellan naturliga känslor och skadlig svartsjuka? Om du är en svartsjuk person kommer du att uppvisa följande beteenden:
- Du upplever ofta att din älskade är otrogen (i vilken form som helst).
- Trots bevis på motsatsen kvarstår dina känslor av svartsjuka. Dessutom hittar du detaljer för att vidmakthålla dem.
- Du uppvisar kontrollerande beteende. Till exempel kollar du din partners mobil, kritiserar gemensamma vänner osv.
- Du upplever rädsla och ångest över att förlora din älskade.
- Du känner dig osäker på ditt eget värde. Du projicerar detta genom din svartsjuka.
- Du upplever förvrängda tankar och kognitiv bias som göder tanken att du blir bedragen.
Patologisk svartsjuka
Att veta hur man mäter hur långt dessa beteenden går är viktigt om du vill sluta vara en svartsjuk person. Du kanske helt enkelt behöver reflektera och ändra några av dina vanor. Å andra sidan kan du behöva professionell hjälp. Om så är fallet har din svartsjuka blivit patologisk. Den identifieras enligt följande:
- På den kognitiva nivån. Dina irrationella tankar blir till vanföreställningar. Du gör ständiga jämförelser och upplever intensiva känslor av ångest, ilska, rädsla och nervositet. Dessutom är du i permanent beredskap. Du har också en överdriven rädsla för att förlora din partner och en tendens till impulsivt beteende.
- På fysiologisk nivå. Du lider av sömnlöshet, hjärtklappning, magbesvär och andra fysiska symtom på stress och ångest.
- På beteendenivån. Du uppvisar kontrollerande beteende. Till exempel kanske du aldrig lämnar din partner ensam eller förbjuder honom eller henne att interagera med andra. Du kan till och med ta till fysiskt våld.
Läs också: Så hanterar du svartsjuka bland vänner
Hur man slutar vara svartsjuk
Vi kan nog säga att det inte finns något 100 procent effektivt botemedel mot svartsjuka. Som vi nämnde tidigare är det i själva verket en naturlig känsla. Därför måste du arbeta lite med ditt beteende och dina idéer. Kom ihåg att socialt stöd är väldigt viktigt om du vill sluta vara en svartsjuk person. Dessutom kan du göra följande:
1. Acceptera dina känslor för att sluta vara svartsjuk
Detta är det första steget, även om det inte är lätt. Det innebär inte bara att acceptera dina egna känslor, utan också att ta ansvar för de skadliga handlingar som du har utfört på grund av din svartsjuka. Så ta dig tid att reflektera och bearbeta vad du känner.
2. Luta dig mot andra
Detta betyder inte att de som har lidit på grund av din svartsjuka ska tycka synd om dig. Det innebär att öppna upp för dina nära och kära, visa dig själv sårbar och göra det klart att du vill förändra och reparera dina handlingar. Detta är också ett svårt steg eftersom det inte är lätt att visa sina svagheter mitt i en öppen konflikt.
Försök att hitta rätt ögonblick och använd rätt ord.
3. Lyssna för att sluta vara svartsjuk
Att lyssna är nästa steg för att sluta vara en svartsjuk person. Andra har rätt att uttrycka sig och den informationen kommer verkligen att vara användbar för dig i denna process. Acceptera deras ord och deras känslor och inled en konstruktiv och positiv dialog.
Att bygga sunda relationer är allas ansvar. Om din svartsjuka tar över, sitter ingen bakom ratten, inte ens du.
4. Arbeta med din självkänsla
Kom ihåg att en del av din svartsjuka kommer från din osäkerhet och brist på självkänsla. Därför bör en av dina uppgifter vara att stärka den delen av din identitet. Du är en giltig person, tillräcklig och värdig kärlek. Om någon överger dig betyder det inte att du är mindre värd, det är bara det att människor ibland inte är kompatibla.
5. Kontrollera ditt trossystem
När svartsjuka tar kontroll över dina relationer kan det vara kopplat till din uppväxt och den kultur du lever i. Vi lever trots allt i ett samhälle där relationer uppfattas som tillhörigheter. På ett psykologiskt plan är det därför möjligt att du känner att du har blivit “rånad”.
Men en sund relation involverar inte ägodelar, utan gränser och överenskommelser. Om du är en monogam person och vill ha en nära relation är det bäst att du hittar någon som fungerar på samma sätt. Då uppstår inte otrohet och avtalsbrott som leder till slutet på förhållandet, på grund av att du försöker hålla personen vid din sida.
Du kanske också vill lära dig om Narcissistisk svartsjuka i parförhållanden
För att sluta vara svartsjuk bör du prata med en psykolog
Slutligen är det värt att notera nyttan av att konsultera en psykolog för att hjälpa dig att eliminera svartsjuka från dina relationer. I dessa trygga utrymmen arbetar man på alla nivåer, från kognitiva till beteendemässiga, för att hantera överdrivna och skadliga känslor av svartsjuka.
När det kommer till svartsjuka kan även tillstånd som depression och ångest dyka upp. Eller så kan svartsjuka vara resultatet av kliniska tillstånd som personlighetsstörningar och missbruk.
När du väl fattar beslutet att ändra på dig, kan du redan vara i konflikt med dina nära och kära. Överväg därför att gå i par- eller familjeterapi för att återuppbygga din lycka. Faktum är att det är möjligt att känna allt du har inombords utan att förlora lyckan av att vara med personen du älskar mest.
Episoder av patologisk svartsjuka är de som kräver mest uppmärksamhet. En studie publicerad i Psychiatry varnar för att dessa på lång sikt utgör farliga risker för individen, partnern och den verkliga eller inbillade rivalen. I vissa sammanhang kan man överväga användning av antipsykotiska läkemedel och interventioner som syftar till att förbättra båda parters självkänsla.
Att övervinna svartsjuka
Svartsjuka är en normal känslomässig reaktion, åtminstone när man har lite kontroll över den och när den inte har passerat gränsen till det irrationella. Annars är det fråga om patologisk svartsjuka. Att söka stöd är alltid det bästa tillvägagångssättet, särskilt om du märker att denna känsla hindrar aspekter av ditt dagliga liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cosme, J. A. G. (2003). Celotipia y petición de ayuda. La masculinidad en el discurso. Cuicuilco, 10(27), 0. https://www.redalyc.org/pdf/351/35102711.pdf
- Garrido-Antón, M. J., Arribas-Rey, A., de Miguel, J. M., & García-Collantes, Á. (2020). La violencia en las relaciones de pareja de jóvenes: prevalencia, victimización, perpetración y bidireccionalidad. Revista Logos Ciencia & Tecnología, 12(2), 8-19. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2422-42002020000200008
- Larsen, P. H. H., Bendixen, M., Grøntvedt, T. V., Kessler, A. M., & Kennair, L. E. O. (2021). Investigating the emergence of sex differences in jealousy responses in a large community sample from an evolutionary perspective. Scientific reports, 11(1), 6485. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7985509/
- Miranda, A. I. P., Correa, M. S., & AGUILAR, E. M. D. S. E. (2018). Intervención psicoterapéutica integrativa en un caso de celotipia. http://40.71.171.92/bitstream/handle/123456789/2828/323-Texto%20del%20art%C3%ADculo-614-2-10-20200227.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Sierra, M. I. P., Henao, L. J. A., Rodríguez, S. M. U., Muñoz, R. A. C., Medina, Y. F. T., & Carmona-Cardona, C. A. (2023). Celos patológicos e impulsividad: un actual dilema en las relaciones de pareja. Ciencia y Academia, (4). https://revistas.ucatolicaluisamigo.edu.co/index.php/CYA/article/view/4655
- Seeman, M. V. (2016). Pathological jealousy: An interactive condition. Psychiatry, 79(4), 379-388. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00332747.2016.1175838?journalCode=upsy20
- Stieger, S., Preyss, A. V., & Voracek, M. (2012). Romantic jealousy and implicit and explicit self-esteem. Personality and Individual Differences, 52(1), 51-55. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886911004144
- Zandbergen, D. L., & Brown, S. G. (2015). Culture and gender differences in romantic jealousy. Personality and Individual Differences, 72, 122-127. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886914004802