Vad rör sig i huvudet på en stalker?

Vad rör sig i huvudet på en stalker?

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2023

Vi har alla hört talas om “mobbning”, oftast relaterat till barn och ungdomar i skolan. Kanske har du också hört uttrycket “cyber-mobbning”, som innebär kränkningar på nätet. Ett snäpp över mobbare återfinns stalkers. Termen avser de som spanar efter, ligger i bakhåll för och ibland fysiskt misshandlar sitt eller sina offer. En stalker försöker hela tiden vara ett steg bakom sina offer. De bryr sig inte om att det gör personen ifråga obekväm eller att det kan störa personens vardagliga liv.

Psykologer har analyserat stalkers personlighetstyper och funnit att det inte finns något gemensamt drag för alla. De förföljer inte alltid sina offer på samma sätt. Vidare kan vissa stalkers fokusera på endast ett offer medan andra kan rikta in sig på flera.

Inom psykologin kring dessa typer av rovdjur kan man säga att stalkers finner en slags glädje i illvilja, besatthet, ondska, fientlighet, ilska, svartsjuka och skuld. Syftet med förföljelsen är att få tillgång till livet hos en person som de vill ha eller älskar. Att det är olämpligt spelar ingen roll för dem. Genom att injicera rädsla tar de långsamt över varje aspekt av sina offers liv.

Typer och undertyper

Psykologer delar in stalkers i två allmänna grupper: psykotiska och icke-psykotiska. Stalkers i den förstnämnda gruppen har någon form av psykisk störning eller psykisk obalans. Utöver dessa två huvudgrupper kan stalkers ytterligare kategoriseras enligt följande egenskaper:

  • Den nobbade: Denna stalker förföljer offret och söker hämnd eftersom han eller hon har blivit nobbad. Exempelvis kan detta hända om en tjej tackar nej till en dejt med en kille.
  • Den förbittrade: I detta fall är stalkerns mål att skrämma offret som ett resultat av något som har hänt mellan dem. Även detta kan motiveras av ett avslag, men inte alltid. Avund och svartsjuka är exempel på vanliga orsaker.
  • Den kärleksdrabbade: Stalkern är övertygad om att offret är hans eller hennes själsfrände, kärleken i hans eller hennes liv, och att de borde vara tillsammans för evigt.
  • Den inbillade: Denna typ av stalker tror också att offret är hans eller hennes bättre hälft, men visar ytterligare egenskaper. Det kan handla om brist på social kompetens, inåtvändhet eller en tro på att han eller hon har rätt att vara intim med offret. I dessa typer av förföljelsefall är offret ofta i ett stabilt förhållande med någon annan än stalkern själv.
  • Rovdjuret: Denna stalker tillbringar 24 timmar om dygnet med att spionera på sina offer, registrerar deras rörelsemönster och memorerar varje steg. Han eller hon känner till alla personer de umgås med och alla platser de går till, och går ibland till och med igenom deras tillhörigheter eller sopor. Rovdjurets mål är att hitta det perfekta tillfället och platsen att slå till på (oftast för att misshandla eller utnyttja offret sexuellt).
Stalker

Kan jag vara offer för en stalker?

Det är mer komplicerat än det kan tyckas vara att upptäcka stalkers, särskilt om personen är smart och klarar sig väl i sociala situationer. En stalker kan, i motsats till vad vi kanske tror, ​​leva ett liv som vi på utsidan skulle klassa som “normalt”.

Dessutom är stalkers ofta mycket medvetna om att deras beteenden är socialt oacceptabla. De ser oftast till att enbart närma sig ett offer när det inte finns några vittnen, och att anpassa sina beteenden när det finns.

När stalkers väl har bekantat sig med sitt eller sina offer visar de ofta någon form av känslomässig instabilitet eller obalans. Det kan till exempel vara ångest, låg självkänsla, osäkerhet, svartsjuka, och/eller morbid fascination och spänning. De kan också missbruka droger samt lida av drastiska humörsvängningar.

Följande tecken kan tyda på att någon förföljer dig

1 – Du får ofta telefonsamtal från någon som försöker etablera en nära relation med dig och bli en del av ditt liv på ett sätt som inte är vettigt.

2 – Du ser alltid samma person vid dina mest välbesökta platser: snabbköpet, kaféet, frisören, upprepade gånger på gatan etc.

3 – Någon har börjat hota dig eller försökt att påverka ditt beteende, antingen verbalt eller fysiskt.

4 – Någon är runt omkring dig hela tiden och tar sig friheter med dig som du bara skulle ge till dina närmaste och mest intima vänner.

5 – Någon berättar för din umgängeskrets att han eller hon har en relation med dig, och hävdar att det är mycket mer intimt än det faktiskt är.

Var mycket försiktig när du konfronterar dessa situationer. Om du identifierar dig med ett eller flera av dessa tecken är det bästa du kan göra är att prata med någon du litar på. Om du känner dig hotad bör du även ta kontakt med polisen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.