Varför går vi från en relationskris till en annan?

Kommunikationsproblem, bristande tillgänglighet eller oläkta sår kan vara några av anledningarna till att ni ständigt grälar som par.
Varför går vi från en relationskris till en annan?
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 12 december, 2023

Varför var det annorlunda tidigare? Du har förmodligen ställt dig den frågan om ditt förhållande vid någon tidpunkt. Denna fråga orsakar tvivel, misstro och osäkerhet. Framförallt får den dig att känna som att du och din livspartner är i ett konstant tillstånd av relationskris.

En relationskris är inte något som du behöver vara alltför oroad över. Den uppstår när ett par går igenom en övergångsfas och behöver en förändring. Vad du bör oroa dig för är hur du hanterar kriserna.

Om du kommer på dig själv att skylla på den andra personen eller att ignorera vad som händer, bör du analysera det beteendet. Annat ohälsosamt beteende är att helt enkelt tro att krisen är slutet på ditt förhållande eller att blint lita på vissa övertygelser som saboterar förhållandet.

Efter några år i samma förhållande är det normalt att behöva möta nya utmaningar. Kanske är några av dem saker du aldrig skulle ha föreställt dig. Men allt detta är normalt. Hemligheten är att veta hur man ska hantera dem.

De flesta par är väldigt rädda för förändring. Om förhållandet inte är så som det var i början och förändringar har uppstått, kan det leda till en kris.

Övertygelser och beteenden som kan orsaka en relationskris

Kärleksförhållanden är väldigt viktiga för oss. Ändå finns det vissa övertygelser och beteenden som kan omvandla något vackert till något hemskt. Till exempel tanken du har om hur ett förhållande ska vara, eller vad kärlek är, eller hur din partner ska bete sig. Du påverkas av alla dessa idéer, och de kan vara katalysatorn för en kris.

“Kris är ett tillstånd där någontings förändring är nära förestående på ett eller annat sätt.”

-Webster-

Ett annat exempel, även om du kanske inte är medveten om det, är att de flesta människor föredrar att smekmånadsfasen i förhållandet varar för alltid. När intensiteten i denna fas avtar börjar du se din partner precis som han eller hon är. Då försvinner förväntningarna och idealiseringen, och det kan ge upphov till en kris.

När du tar av ögonbindeln och upptäcker att din partner inte är vad du trodde, försöker du bibehålla saker och ting så gott det går. För att göra det kan du ibland försöka ändra på den andra personen. Forma och dirigera denne mot de ideal och förväntningar som inte kan bli uppfyllda.

Detta är emellertid inte detsamma som att acceptera den andra personen. Du försöker bara forma denne så lik din mentala bild som möjligt. Om du beter dig så kan den andra personen känna sig förolämpad, och problem kommer uppstå. För hur skulle du känna om någon försökte ändra på den du är? Att be din partner att ändra på något är givetvis acceptabelt så länge du inte kräver det och du tar hänsyn till dennes åsikt.

Man som tänker på kärlek

Vårda kärleken

Ett annat misstag är att tro att när du väl är i ett förhållande behöver du inte göra någon mer ansträngning. Du måste vårda kärleken dag för dag, men av någon anledning slappnar människor av när de känner att de har något säkert. Och då glömmer du att visa din partner hur mycket du uppskattar och älskar denne. Det här är grundläggande saker om du vill ha ett hälsosamt förhållande baserat på ömsesidig beundran och respekt.

Att skylla på den andra personen för allt som är fel i förhållandet innebär att du inte är villig att acceptera din del av ansvaret. Ett par är ett lag, och om du skyller allt på den andra personen finns det inget lag.

Utan tvekan är brist på kommunikation det som orsakar de flesta kriser. Det är ohälsosamt att hålla tyst om saker som stör dig. Många människor gör det och håller dessa saker inom sig tills de exploderar. Det är inte heller bra att tvivla på din partner och inte säga något. Det slutar med att du lever i ständig osäkerhet och fattar beslut som sätter förhållandet på spel, men var och en av er är på sin egen sida. Alla dessa saker kommer att skada det band ni har.

Varje person behöver sitt utrymme

En annan sak som kan orsaka en relationskris är emotionellt beroende. Det här är fallet när du tror att din partner är din enda källa till lycka. Du tror att du inte skulle vara någonting utan din partner och du är helt beroende av denne. Att göra någonting utan din partner eller ens må bra är omöjligt.

Det är emellertid viktigt i alla förhållanden att båda personerna njuter av sitt utrymme. Var och en bör spendera tid med sina vänner och göra sådant de tycker om att göra. Din partner är inte världens centrum, och om du behandlar denne så kan det upplevas kvävande.

Par ihoptrasslade

Det totala beroendet av den andra personen orsakar också rädsla, osäkerhet och relationstvivel. Allt detta kan leda till en omedelbar relationskris.

Din partner är din själsfrände. Din partner gör dig inte komplett. Den person du vill dela ditt liv med är en följeslagare på resan, inte din anledning att leva.

Du kan även komma på dig själv med att jämföra ditt förhållande med andras. Du ser dem från utsidan och de verkar perfekta. Andra par gör allt tillsammans och de är aldrig ifrån varandra… Det kan också påverka ditt förhållande, och du kanske önskar att ni hade det lika bra. Saken är att du inte vet vad som händer bakom stängda dörrar. De kanske har en relationskris varje dag.

Att jämföra ditt förhållande med andras är orättvist och meningslöst. Du är unik, du har haft ett annat liv, och du har gått igenom andra saker. Varje par är unikt, och det är extremt viktigt att komma ihåg det.

“Äldre kärlek lockar utan att lova och förenar utan att binda ihop. Den livnär sig på tacksamhet och expanderar med frihet.”

-Ari Shemoth-

Varje relationskris är en möjlighet

Som du ser är kriser bara en möjlighet att förändra och omvandla ditt förhållande. Dessa förändringar kan anta formen av en utveckling eller en upplösning. De är stunder som gör att du stannar upp och reflekterar över förhållandet. 

Det första steget för att lösa dem är således att vara öppen. Med andra ord att vara villig att hantera dem på bästa möjliga sätt. Det betyder inte bara att du reflekterar och pratar tillsammans med den andre, utan även att du mediterar på egen hand.

När du sätter dig ned för att prata med din partner måste du glömma klagomål och försöka kommunicera från ett praktiskt och positivt perspektiv. Det är inte konstruktivt att påminna din partner om allt han eller hon har gjort fel. Tänk istället på hur ni kan förbättra situationen eller lösa vad som hände så att ni kan nå en kompromiss. Annars kommer ert förhållande att vara i ständig kris. Om ni inte kan lösa det på egen hand, bör ni söka hjälp från en relationsspecialist.

Relationskriser kan leda till en separation. Men de behöver inte nödvändigtvis göra det. I båda fallen är de nödvändiga erfarenheter. Du måste ta hand om detta om du vill bli en bättre person och partner.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.