Inuti alla glada personer finns en kämpe
Inuti varje sprudlande kvinna finns en kämpe. Inuti varje man som ler mot livet utspelas en konstant kamp mot livets utmaningar och hans rädslor… För lycka är inte en nyckel vi råkar snubbla över. Det är attityden att inte ge upp, att utföra jobbet, att vara motståndskraftig. Inuti alla glada personer finns en kämpe.
“Lycka går inåt, inte utåt; och därför beror den inte på vad vi har, utan på vad vi är.”
Livet är inte lätt. Visst låter det lite stoiskt, men vi kan nog alla hålla med om att det är sant. Och den grekiske, stoiske filosofen Epiktetos lärde oss faktiskt en väldigt relevant lärdom runt år 130 f.Kr. Märkligt nog har den mycket att säga till oss som lever på 2000-talet.
Vi har inte kontroll över sakerna omkring oss – sade den grekiske filosofen – vi måste fokusera på aspekterna som vi kan kontrollera. De som vi kan agera på: tankarna som lever i våra sinnen.
Endast när vi tar tag i tyglarna för dessa negativa känslor kommer vi finna klarhet, inre frid och till och med frihet.
Denna idé bör hjälpa oss att förstå något enkelt, något väldigt grundläggande. När vi träffar någon som vid första anblick verkar sitta på hemligheten bakom lycka, ska vi förstå att det inte rör sig om magi.
Det finns inga magiska stavar och dessa personer har inte något som vi inte har, inget att vara avundsjuk på. Inuti alla glada personer finns en kämpe. En person som jobbar varje dag för att eliminera sina begränsande attityder och stärka sina egna styrkor.
De är typen av människor som bryter sig ut ur sin komfortzon varje dag. Typen som lär sig något av varje “dålig sak” som drabbar dem. Och trots alla motgångar fortsätter de att se på livet med hopp…
För att vara lycklig behöver du “mycket” (ja, mycket!)
Har du hört den klassiska frasen att du inte behöver mycket för att vara lycklig i livet? Då bör du veta att den är fel. För vi behöver faktiskt mycket. Eller nja, i alla fall mycket av vad vi skulle kalla “inre arbete”. Den typ av psykologiskt, motivationsmässigt och emotionellt arbete som inte sker över en natt.
Vi har blivit lärda hela livet att lycka har att göra med att samla på sig saker och relationer. Men vad sker då när vi inte lever upp till detta? Vad vi känner är förödelse, hjälplöshet och olycka.
Oliver Burkeman är en av de mest välkända författarna idag när det kommer till att hjälpa oss att bli lyckliga. Hans fokus är otvivelaktigt ett av de mest innovativa och djärva på marknaden.
Hans bok Motgiftet; lycka för pessimister bjuder in oss att skjuta Martin Seligmans klassiska fokus åt sidan. Och han har goda anledningar till detta…
Många självhjälpsböcker säger åt oss att vårda vår positiva sida; att anstränga oss att alltid se livet från den ljusa sidan; att alltid tänka på det bästa sättet att få den gula tegelvägen att dyka upp under våra fötter.
Oliver Burkeman förklarar att dessa idéer tenderar att falla samman ganska snabbt. De kan till och med visa sig vara kontraproduktiva.
Det nuvarande ekonomiska klimatet kombinerat med politisk och miljömässig osäkerhet gör att det ofta inte räcker att ha hopp. Det räcker inte att bara ha ett positivt fokus.
Motgiftet: lycka för pessimister föreslår att vi först bör acceptera att livet är svårt. Att dåliga saker även drabbar goda människor och att vi ibland inte får positiva resultat trots att vi jobbar med något. Det är problemet.
Att vara positiv är bra, men att kunna bearbeta negativa saker är vitalt. Vi bör kunna acceptera misslyckande och gå vidare från dem. Vi bör kunna acceptera förlusterna och konfrontera dem. Vidare bör vi kunna förstå att livet är i konstant förändring och att glada personer är individer som kämpar.
Glada personer är kämpar: strategier
Vi vet redan att vi behöver “gott om” lycka. Vi bör vara effektiva bearbetare av våra negativa känslor, skickliga arkitekter av realistiska mål, tappra kämpar oavsett vad ödet sätter i vår väg…
“Lycka består mer av de små bekvämligheterna som sker varje dag än i stora bitar av tur som endast inträffar sällan under en människas liv.”
-Benjamin Franklin-
Ingen har givetvis lärt oss hur man gör det, och vi lär oss inte dessa “mystiska hemligheter” över en natt.
Men vi får inte ge upp. Här kommer några hjälpsamma saker att tänka på. De är enkla strategier och metoder för livet som vi kan anamma.
- Världen är som den är: föränderlig, slumpmässig och hård. Vi bör acceptera denna komplexitet och inte gömma oss för den. Ta inte den enkla vägen. Säg nej till lögnen “oavsett vad jag gör finns det inget hopp”.
- Visualisera dig inte som en stark, modig och skicklig hjälte med skinande vapen. Konstruera en bild av dig själv som flexibel, lätt men obrytbar. Likt en bit bambu som kämpar mot vinden varje dag och vinner, även i de starkaste av stormar.
- Istället för att sätta på oss skygglappar av positivitet ska vi skapa en ny syn på världen där vi accepterar det negativa. På så sätt kommer du inte bara överleva den, utan även lära dig av det.
Avslutningsvis kommer en strategi som kan vara hjälpsam om du känner dig överväldigad och vilse. Ta en promenad. Fysisk träning är extremt användbart när du känner dig instängd. Det är ett enkelt, billigt och lättillgängligt sätt att lära oss att vara glada personer.