Konstnären Faith Ringgold omfamnade sitt öde

Faith Ringgold använde sin talang för att sprida sina erfarenheter och blotta rasismen i det amerikanska samhället. Upptäck hur Faith skapade vacker konst från sin upplevelse av att ha varit ett offer för rasdiskriminering.
Konstnären Faith Ringgold omfamnade sitt öde
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Camila Thomas

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Den afroamerikanska konstnären Faith Ringgold är känd för att presentera sina egna unika konstformer. Bland alla hennes kreationer sticker hennes tygkonst verkligen ut.

Ringgolds konst och aktivism går hand i hand. Hennes konst attackerade direkt fördomar och fungerade som ett politiskt ställningstagande, ofta med hjälp av chockvärdet hos rasförolämpningar.

Hennes verk belyser etnisk spänning och 1960-talets politiska och rasrelaterade oroligheter och ger en avgörande inblick i hur vit kultur uppfattade afroamerikaner.

Skapandet av täcken har sitt ursprung i Söderns slavkultur under inbördeskrigets era.

På detta sätt tog konstnären Faith Ringgold det traditionella jobbet att göra täcken och omtolkade dess roll för att berätta historier om sitt liv och många andra afroamerikaners.

Konstnären Faith Ringgold: barndom och ungdomsår

Faith Ringgold föddes som Faith Willie Jones den 8 oktober 1930 i New York City. Hennes far Louis Jones var lastbilschaufför medan hennes mamma Willi Posey Jones arbetade som modedesigner.

Hennes föräldrar lyckades tjäna tillräckligt för att tillgodose sina tre barns grundläggande behov.

Faith Ringgold kunde inte gå grundskolan regelbundet på grund av hälsoproblem. Eftersom hon led av astma tillbringade hon större delen av sin barndom på sjukhus eller hemma.

Under denna tid i sitt liv utvecklade hon sin kärlek till tecknande och studerade senare konst vid City College of New York.

Afroamerikansk konst

Hon gifte sig med Robert Earl Wallace, jazzpianist, 1950, men äktenskapet varade inte länge. De skilde sig 1956. Hon fick två döttrar från detta äktenskap: Barbara och Michele.

Faith gifte om sig med Burdette Ringgold den 19 maj 1962.

Efter att hon tagit examen arbetade Faith som konstlärare på City College i New York. Dessutom arbetade hon på Wagner College och Bank Street College of Education på 60- och 70-talet.

Hennes första konstverk

I början av 70-talet övergav hon traditionell målning. Istället började Ringgold göra akrylmålningar på duk med frodiga tygkanter som i tibetanska thangkas.

Dessutom arbetade hon med sin mamma och designade masker tillverkade av tyghuvor, pärlor och raffia. Dessa var förankrade i den afrikanska stamtraditionen och de var hennes första konstverk.

Faith involverad i produktionen av porträtt i naturlig storlek av berömda människor som Adam Clayton Powell, Wilt Chamberlain, basketspelare och andra personligheter från Harlem, även det med hjälp av sin mor.

Av detta skäl skulle detta konstverk bli känt som The Harlem Series.

Samtidigt främjade Faith afrikansk konst på college. Under sina lektioner undervisade hon i afrikansk smyckesdesign, liksom om afrikanska kläder och pärlor.

Politik i verk av konstnären Faith Ringgold

Faith Ringgold attraherades djupt till politiska frågor kopplade till exploateringen av kvinnor.

Dessa politiska motivationer påverkades i sin tur av uppkomsten av Civil Rights Movement. I sina konstverk kunde hon skildra lidandet i ett samhälle som hon själv hade upplevt.

“Jag blev feminist eftersom jag ville hjälpa mina döttrar, andra kvinnor och mig själv att sträva efter något mer än en plats bakom en bra man.”

-Faith Ringgold-

På detta sätt lyckades Ringgold exponera social orättvisa genom målningarna som hon producerade på 1960-talet. Från denna period inkluderade hennes målningar American People och The Flag is Bleeding.

Hennes konstverk inspirerades främst av författarna James Baldwins och Amiri Barakas verk. Båda författarna skrev om diskriminering och svartas kamp i USA.

“Inget annat kreativt område är lika stängt för dem som inte är vita och män som bildkonsten. Efter att jag bestämde mig för att bli konstnär var det första jag var tvungen att tro på, att jag, en svart kvinna, kunde tränga in på konstscenen och att jag kunde göra det utan att offra ett jota av min svarthet, min kvinnlighet eller min mänsklighet.”

-Faith Ringgold-

Täckena berättar en historia

Faith breddade sitt fält av skön konst och bidrog till att sömnad, vävning och tygkomposition fann en plats i den konstnärliga världen.

Hon var den första konstnären som utmanade dessa begränsningar och introducerade konsten att väva på högskolor.

Konceptet med dessa täcken utvecklades från konsten att väva infört av afrikanska slavar i Amerika. Dessa täcken gick utöver sitt grundläggande syfte att ge värme och blev ett sätt att bevara minnen.

På något sätt fungerade dessa tyger som anslagstavlor.

Faiths unika tillvägagångssätt främjade kvinnliga hantverk med hjälp av dessa berättande täcken. På dem kan du se en serie bilder tillsammans med beskrivningar som berättar en historia.

Echoes of Harlem var det första av mer än 30 täcken som hon gjorde från 1980 och framåt. Vart och ett av dem antog strukturen för barnberättelser, och varje del av täcket motsvarar en sida.

Ett av hennes mest berömda berättelsetäcken är Tar Beach. På det kan du se representationen av en familj samlad på deras tak under en varm sommarkväll.

Du kan se vuxna besöka varandra, medan barn leker och sover. Vi kan också se dottern drömma om att kunna flyga fritt över alla hinder som hade upprättats mot svarta människor.

Denna scen representeras av George Washington Bridge i bakgrunden.

Några av Faiths andra mest kända täcken är: Who’s Afraid of Aunt Jemima? och Street Story. Who’s Afraid of Aunt Jemima? beskriver livet för en afrikansk kvinna som blev en framgångsrik affärskvinna.

Trots att hon bodde i New York var Faiths arbete alltid långt borta från modern amerikansk konst.

Detta berodde främst på att hennes enda ämne var svart kultur och rasdiskriminering, varför det inte är förvånande att hon inte väckte intresse från de mer konservativa och elitistiska kretsarna.

Faith Ringgold tittar på några konstverk.

Socialt engagemang och erkännande

Faith är också känd för sin sociala aktivism. Hon kämpade med hela sitt hjärta för afrikanska konstnärers rättigheter vid Whitney Museum of American Art i New York.

Hennes kamp visades tydligt i verksamheten i Women’s Art Committee, grundad av konstnären Poppy Johnson och konstkritikern Lucy Lippard.

Som social aktivist har hon använt konst för att grunda och utveckla organisationer som stöder afroamerikanska konstnärer, till exempel Where We At.

Dess stiftelse, Anyone Can Fly, ägnar sig åt att utöka konstkatalogen till att inkludera konstnärer från den afrikanska genren. Dessutom ägnar sig stiftelsen åt att introducera afroamerikanska konstlärare för barn och vuxna.

Hennes senaste verk adresserar fördomar på ett annat sätt. Hon använder inte längre konfrontationsbilder för att attackera fördomar, utan istället väljer hon att omkullkasta fördomar genom att tillhandahålla positiva modeller till unga afroamerikaner.

“Du kan inte sitta och vänta på att någon ska säga vem du är. Du måste skriva det och måla det och göra det.”

-Faith Ringgold-

Faith Ringgold blev den första svarta kvinnan som kunde ställa ut individuellt på The Spectrum Gallery i New York 1967 och 1970.

Hennes framsteg som konstnär, lärare och aktivist har gett henne många utmärkelser. Hon har nästan 75 priser i sitt namn, inklusive en hedersdoktor i skön konst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Farrington, L. E. (1999). Art on Fire: The Politics of Race and Sex in the Paintings of Faith Ringgold. Millennium Fine Arts Pub.
  • Tesfagiorgis, F. H. (1987). Afrofemcentrism in the Art of Elizabeth Catlett and Faith Ringgold. Sage, 4(1), 25.
  • Graulich, M., & Witzling, M. (1994). The freedom to say what she pleases: a conversation with Faith Ringgold. NWSA journal, 6(1), 1-27.
  • Millman, J. (2005). Faith Ringgold’s Quilts and Picturebooks: Comparisons and Contributions. Children’s Literature in Education, 36(4), 381-393.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.