Lider du av GI Joe fallacy?
Ett problem som definierar människor är illusionen av kunskap. Faktum är att vissa tror att de kan erövra världen efter att ha förvärvat viss teoretisk kunskap. Men senare ger verkligheten och dess invecklade utmaningar dem en dos ödmjukhet. När allt kommer omkring förvärvas genuint lärande genom praktisk erfarenhet och inte bara från böcker. I den här artikeln tar vi en titt på ett intressant felslut benämnt GI Joe fallacy.
Vi lever i en värld där det finns många okunniga som tror att de vet allt (Dunning-Kruger-effekten) medan de högkompetenta ofta tror att de inte vet särskilt mycket alls (bluffsyndromet). Faktum är att denna enorma ironi alltid har definierat människor. Det hindrar också våra framsteg och bidrag till samhället.
Visdom, kunskap och all form av kompetens syns i de dagliga handlingarna hos dem som tillämpar sin visdom i de mest varierade situationer. Det räcker inte att vara påläst eller ha en titel för att agera korrekt eller ens vara lycklig. Detta felslut definierades av Dr. Laurie R. Santos och Tamar Gendler, och bär alltså ett mycket originellt namn.
Trots att vi vet vad som är bäst för oss, tar vi inte alltid den vägen. Att veta något betyder faktiskt inte att vi har vunnit halva slaget.
GI Joe fallacy
GI Joe var från början en serie skapad av David Breger för amerikanska soldater som stred vid fronten under andra världskriget. Senare blev det en succéserie på 1980-talet som användes för att lära barn vissa lektioner. I slutet av varje avsnitt avslutade de med följande uttryck: “Nu vet du, och att veta är halva slaget…”
Dessa ord var svåra att förneka. Faktum är att de blev ett mantra som präglade en hel generation. De rutinerade soldaterna ville att barn skulle internalisera uppfattningar som att inte lita på främlingar och att inte gå mot rött ljus. Senare myntade Laurie Santos, en kognitionsforskare, och filosofen Tamar Gendler, båda från Yale University i USA, en term inspirerad av denna serie.
GI Joe fallacy visar att kunskap inte alltid är användbart. Med andra ord, att ha kunskap betyder inte nödvändigtvis att halva slaget är vunnet. Ibland räcker det inte ens för en segerchans. Ta rökare till exempel. De är alla medvetna om de skadliga effekterna av sin vana, men det betyder inte att de slutar.
Ibland är det lättare att skaffa sig kunskap än att tillämpa den praktiskt.
Ibland är det till liten nytta att veta något
Kunskap tillåter oss inte alltid att nå framgång eller fatta rätt beslut. Dessutom använder vi inte all information som kommer i vår väg på ett korrekt sätt. Vi vet till exempel att träning och balanserad kost kommer att påverka både vår hälsa och vår förväntade livslängd. Men många av oss fortsätter att leva ett stillasittande liv och äta ohälsosamt.
Det är mycket möjligt att en GI Joe i programmet för alla dessa år sedan rådde barn att äta grönsaker. Det är dock lika troligt att många av dem tittade på programmet och åt mellanmål med mycket socker. Samtidigt får vi alla korrekt information som vi inte alltid följer. Vi gör det inte eftersom det som verkligen betingar oss är våra vanor.
En forskningsstudie utförd av Universitetet i Utrecht i Nederländerna visar att vi alla vill förbättra vår livsstil på lång sikt. Men låg självkontroll och kraften hos våra vanor hindrar oss ofta från att nå dessa mål. Att veta vad som är bra för oss är därför inte en garanti för att vi någon gång kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att genomföra det.
Det rationella sinnet och dess biaser
Ett tydligt exempel på hur GI Joe fallacy fungerar är fobier. Flygrädda personer vet att risken att planet kraschar är låg, men rädslan kvarstår. Dessutom vet de att det är mycket farligare att åka bil, men ändå sätter de sig gärna bakom ratten och kör i timmar. Detta är ett bevis på att det att veta något inte alltid skingrar vår rädsla.
Ett annat exempel på detta felslut visar sig i hur vi svarar på marknadsföringskampanjer. Vi vet alla att det bara skiljer ett öre mellan 11,99 och 12 kr, men belopp som slutar på 99 kommer alltid att locka oss att köpa. Vetskapen att våra rationella sinnen faktiskt domineras av oändliga biaser hindrar oss inte från att fortsätta falla för dessa typer av trick.
Från kunskap till praktik: det är handling som räknas
Det spelar ingen roll om du har tio examina och en doktorsexamen, det viktiga är hur du utövar ditt yrke. Det spelar heller ingen roll hur många lyckoböcker du läser varje år. Det är vad du gör med informationen du får som spelar roll. GI Joe fallacy visar oss att kunskap inte betyder att halva slaget är vunnet. Faktum är att kunskap bara är användbar när den omsätts i handling.
Det är handling som gäller. Din förmåga att bryta dina gamla vanor gör att du kan använda informationen du har fått och låta den förmedla din framgång och ditt välbefinnande. Det är dock inte lätt att ta detta steg. Därför är det viktigt att veta hur man gör plats för nya verktyg och processer som underlättar den här typen av åtgärder.
Notera följande metoder som du bör tillämpa om du vill vinna “riktiga slag”:
- Lär dig att kontrollera dina impulser.
- Vet hur man reglerar stress.
- Planera dina handlingar.
- Håll dig motiverad.
- Ta ansvar för dina handlingar och utvärdera resultaten.
Vi vet att vi har många biaser och fördomar, men vi stannar sällan upp för att utvärdera dem.
Slutsatser att dra från GI Joe fallacy
Det sägs att kunskap inte tar någon plats. Men vad tjänar det till att samla kunskap eller ha massa information som vi inte använder till vår fördel? Medan tv-programmet GI Joe är omodernt och tillhör en annan tid, kvarstår GI Joe fallacy och är djupt rotat hos oss som människor.
Av denna anledning bör du se över dina vanor och tankar. När allt kommer omkring vet du att många av dem inte är hälsosamma och inte gör dig lycklig. Kunskap är makt, men bara om du använder den klokt. Det är dags att skrida till verket och genomföra några hälsosamma förändringar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- van der Weiden A, Benjamins J, Gillebaart M, Ybema JF, de Ridder D. How to Form Good Habits? A Longitudinal Field Study on the Role of Self-Control in Habit Formation. Front Psychol. 2020 Mar 27;11:560. doi: 10.3389/fpsyg.2020.00560. PMID: 32292376; PMCID: PMC7135855.
- Pannucci CJ, Wilkins EG. Identifying and avoiding bias in research. Plast Reconstr Surg. 2010 Aug;126(2):619-625. doi: 10.1097/PRS.0b013e3181de24bc. PMID: 20679844; PMCID: PMC2917255.