Utöva självvård för att lindra ett ängsligt sinne
Om du vill ta kontroll över ditt sinne ska du leta efter en strategi som bäst passar din personlighet. Det finns faktiskt en strategi som alltid fungerar för att lindra ett ängsligt sinne: självvård.
Lyssna på dig själv och se till att du har vad du behöver. Ett ängsligt sinne är ett kaotiskt och oorganiserat sinne. Det sänker din potential och tar dig till en plats där du är svag och lever i misär.
Att konstant känna sig oroad och ängslig kan vara utmattande. Det ironiska är att ju mer utmattad du är och ju mer energi din hjärna använder, desto svårare kommer det bli att vila.
Anledningen till det är att utmattningen inte alltid låter dig sova. Du sover bra då du känner dig lugn och ditt sinne har frid.
Det är inte lätt att leva med ångest, men många är drabbade. Faktum är att forskningen visar att även då det är ett tillstånd som kan behandlas så är det bara 35% av alla med ångest som faktiskt söker hjälp.
Vissa personer är kroniskt ängsliga. Det har fruktansvärd livskvalitet, lever inte upp till sin potential och oroar sig över framtiden. Den kroniska ångesten riskerar även deras fysiska hälsa.
Givet de allvarliga implikationerna av att leva med ett ängsligt sinne så ska vi nu ta en titt på hur självvård kan hjälpa dig med detta potentiellt allvarliga problem.
“Då du är närvarande så kan du låta sinnet vara som det är utan att fastna i det.”
-Eckhart Tolle-
Självvård för att lindra ett ängsligt sinne är inte att skämma bort sig själv
Självvård är viktigt inom denna krävande och osäkra värld som vi lever i.
Konceptet uppstod på 80-talet då läkarna först började prata om vikten av att ha hälsosamma vanor för att minska stress och ångest.
Det tog inte lång tid förrän marknadsföringsindustrin började använda termen, vilket har lett till viss förvirring rörande vad den egentligen betyder.
Skönhetsindustrin kom ut med ett stort antal produkter med titeln “självvård”, vilket folk oftast associerade med badsalter, lotions, schampon och även mat som var menade att få dig att må bra.
Det är därför viktigt att psykologin klargör grunderna för faktisk självvård.
Vad är självvård för att lindra ett ängsligt sinne?
- Självvård innebär inte att man skämmer bort sig, själv utan det har att göra med att man gör specifika saker som kommer hjälpa dig att reducera ångest, rädsla och stress.
- Självvård är frid. Det innebär att man uppnår en inre balans som låter en ladda om sina batterier och hålla energin uppe.
- Självvård är något som man gör varje dag. Om man verkligen vill lindra ett ängsligt sinne så måste man ha en daglig plan för att ta hand om sig själv. Den måste inte vara extrem, men den kräver att man anstränger sig. Om du utövar självvård några dagar och sedan glömmer bort den så kommer den inte att vara till någon nytta. Man måste anstränga sig för att kunna må bra.
En studie vid Queens University at Kingston i Kanada förklarade att självvård innebär ett antal aktiviteter som varje person gör under dagen.
Om man utövar självvård så kommer det kunna ge upphov till positiva förändringar i livet och hjälpa till att minska risken för ett stort antal sjukdomar.
Fem självvårdsstrategier för att lindra ett ängsligt sinne
Pessimism, att oroa sig för mycket, att känna att man inte har kontroll, psykologisk utmattning…
Det ängsliga sinnets anatomi är unikt för varje individ, men det här är några av de saker som de flesta ängsliga personer har att göra med.
Innan du börjar med läkemedel som hjälp och innan du säger, “Det är såhär jag är, det finns inget jag kan göra” bör du prova några av dessa strategier.
En lugn plats för att lugna ditt ängsliga sinne
En lugn plats kan vara ett hörn, en bänk eller en stol framför ett fönster som får dig att känna dig lugn. Det är din komfortzon där du ska spendera minst 15-20 minuter per dag.
Under den tiden kommer du återkoppla med dig själv och se hur du mår. Detta lugna utrymme kommer låta dig njuta av en stund i stillhet. Då du är ensam så kommer du kunna fokusera på att ha en positiv intern dialog.
Du kan öva på att vara snäll mot dig själv. Ta upp dina orosmoment och övertyga dig själv om att allt kommer bli bra. Det är ett tillfälle där du kan lindra din ångest och rationalisera dina rädslor.
Schemalägg glada tillfällen
Lycka är välmående och att känna sig nöjd. Det innebär att man känner sig nöjd med sig själv som man är.
Att praktisera självvård innebär att man schemalägger någon form av aktivitet varje dag som får en att känna dessa saker. Du behöver en timme eller två varje dag för att vila, ha kul och motivera din hjärna på ett positivt sätt.
Det måste inte vara något stort. Allt som livar upp dig kommer fungera. Du kan gå på en promenad, ta en kurs, lyssna på musik eller gå ut med vänner. Det finns många saker man kan göra!
Något som hjälper dig att koppla av
Du måste släppa ut all den där nedtryckta energin och spänningen. Yoga, meditation, sport, konst… Allt detta kan vara bra för att återställa ditt sinne och din kropp.
Investera i din hälsa
Självvård innebär också att man tar hand om sin fysiska hälsa. Glöm inte att detta kräver att man gör ett åtagande.
Enkla saker som att tänka på kosten och de dagliga vanorna kan ha en stor påverkan på ditt välmående. Du måste göra upp en plan och hålla dig till den.
Det är bra om man ger efter för sina nycker då och då, för det är också en del av ens självvård. Generellt bör man dock äta sunt och träna för att man ska kunna må bra.
Att ta hand om hälsan innebär att man fokuserar på förebyggande. Ett av de bästa sätten att minska risken för sjukdomar är att lyssna på kropp och sinne. Vänta inte med att gå till läkaren, för då kan det bli betydligt värre.
Kom även ihåg att man inte egentligen lever om man har ett ängsligt sinne, utan bara överlever.
Att utöva självvård kan hjälpa dig att bryta dig loss från dina begränsningar och leva ditt liv så bra som möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Godfrey CM 1 , Harrison MB , Lysaght R , Lamb M , Graham ID , Oakley P (2011) The experience of self-care: a systematic review., 76 (2), 1–16. DOI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27819888