Lycka är ett sinnestillstånd, sök det inom dig
Det finns hundratals böcker och konferenser som hävdar att de har funnit formeln för lycka, men de är alla extremt vaga. Många av dem hävdar att lyckan är något externt. De tror att lyckan finns på toppen av ett berg som du måste bestiga. Sanningen är dock den att lycka är ett sinnestillstånd.
Lycka beror på omständigheter och därmed individualitet. Det är därför lycka kommer att vara så olika för varje person.
Att söka lyckan externt är ett misstag
Allting omkring dig får dig att söka lyckan utanför dig själv. Om du köper en ny bil kommer du att bli lycklig. Om du hittar en ny partner kommer du att bli lycklig. Det är därför det är så frestande att fortsätta bita i reklamens äpple. Det farliga med det är att det reklamen talar om är glädje, inte lycka.
Lycka är mer permanent och försvinner inte så fort och flyktigt som bubblor i champagne. Dessutom är det ett eko som motstår känslor. Vad som än händer stannar det inom dig. Kanske är det en speciell förmåga att plocka upp bitarna i livet och lära dig av dem.
“Oförmögna att finna lyckan inom oss letar vi desperat efter den på utsidan, i objekt, upplevelser, till och med i märkliga sätt att tänka och agera. Kort sagt, vi fjärmar oss från lyckan genom att leta efter den där den helt enkelt inte går att finna.”
-Matthieu Ricard-
Kraften hos våra tankar
Om lycka är ett sinnestillstånd så är dina tankar huvudaktörerna. Dina känslor och omständigheter motiverar dem ofta. Det är inte heller ofta som de följer manus till dina intressens fördel. De goda nyheterna är att du kan ingripa i detta. Du behöver bara observera dina tankar. Av den här anledningen är det bra att utöva meditation.
Observera att ett stort antal automatiska tankar har tänkts under dagen. Identifiera hur många som är klagomål, bedömningar, ånger eller självkritik. Att bli medveten om detta är väldigt viktigt. Det kommer att tillåta dig att återupptäcka en del av dig själv som du kanske har glömt eller kanske aldrig har arbetat med.
Om du börjar se misstag och misslyckanden som möjligheter så har du tagit ett stort steg mot att förstå att lycka är ett sinnestillstånd. Om du blir avskedad är det kanske det som till slut får dig att söka ett nytt jobb, det som du velat göra så länge. Nyckeln är att favorisera positivt tänkande framför negativt.
Att må bra innebär inte att negativa tankar inte kan passera i ditt sinne. Istället kommer det bara att bli svårare för dem att växa. Som Matthieu Ricard påpekar, en person som kallats “den lyckligaste mannen i världen”, kan vi tänka på havet för att hjälpa oss att förstå detta. Även om havets yta förändras genom vind och vågor, är det lugnt på djupet.
“Med lycka menar jag en djup känsla av blomstrande som uppstår ur ett exceptionellt hälsosamt sinne. Det är inte enbart en skön känsla, ett flyktigt tillstånd eller ett humör, utan ett optimalt tillstånd av varande. Lycka är också ett sätt att tolka världen. Det kan vara svårt att förändra den, men det är alltid möjligt att förändra hur vi ser på den.”
Lycka är ett sinnestillstånd
Många människor tror att lycka är välmående, medan andra ser det som balans. Det är inget tillfälligt utan snarare något permanent. För att detta ska vara möjligt måste du finna din egen definition av lycka.
Att fjärma sig från ‘lyckoreklam’ och vad den hävdar att du behöver, är det första steget. Snarare än att köpa saker handlar alltså lycka om att besluta och välja medvetet. I slutändan är lycka helt enkelt ett sinnestillstånd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bejar, H. (2015). La identidad ensamblada: la ordenación de la felicidad. Papeles Del CEIC. International Journal on Collective Identity Research, 2015(2), 133. Retrieved from http://www.ehu.eus/ojs/index.php/papelesCEIC/article/view/13234
- Cuadra, H., & Florenzano, R. (2003). El bienestar subjetivo: hacia una psicología positiva. Revista de Psicología, 12(1), ág-83.
- Fernández-Berrocal, P., Extremera Pacheco, N., Goleman, D., Raga, D. G., & Mora, F. (2012). La Inteligencia Emocional y el estudio de la felicidad. Revista Interuniversitaria de Formación de Profesorado, 66(23,3), 9–29. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2015.01.034