Att lära sig att prioritera: nyckeln till välmående

Att lära sig att prioritera: nyckeln till välmående
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Att lära sig att prioritera går bortom att veta hur man använder sin tid på rätt sätt. Vi prioriterar för att organisera våra egna liv och för att klargöra våra värderingar. Det är att komma ihåg vad som är viktigt och vad som är bäst att skjuta upp eller till och med inte göra.

Våra prioriteringar bör alltid vara i synk med våra egna mål. Precis som ett fyrtorn ska dessa belysa och inspirera vår väg. Men trots mängden av resurser vi har, förblir detta en uppgift som vi inte uppfyller.

Generellt tenderar vi människor att gå upp i det dagliga livet och ruschen som omger oss. Hyperstimulansen vi möter varje dag gör det svårt att lära sig att prioritera. Vi får konstanta förfrågningar och information. Vår uppmärksamhet vandrar iväg och vi glömmer bort vilka målen och syftena var.

“Fokusera inte hjärtat på för många saker.”

-Epiktetos-

Med det sagt går klargörandet av prioriteringar längre än bara personlig produktivitet. Vi talar om en förmåga med flera nivåer som påverkar varje område av våra liv. Personer som vet och kommer ihåg vad som verkligen är viktigt har det enklare i relationer, i arbetet och inom emotionell utveckling.

Person på stig

Att lära sig att prioritera – den evigt obetalda räkningen

Varför är det så svårt att lära sig att prioritera? Svaret är enkelt: för att vi lever med oro. Våra sinnen jobbar ibland mycket snabbare än livet, eftersom vi känner oss överväldigade och pressade. Vi vill gå överallt, tillfredsställa alla, lösa allt. Så när vi sluter ögonen på kvällen gör vi det med den obehagliga känslan av att nästa dag kommer med en enorm att göra-lista.

När detta blir starkare tar ångest och stress över. Allt trasslar ihop sig och spårar ur, så pass att varje mål vi hade inledningsvis helt suddas ut. Att lära sig att prioritera är framförallt att minimera.

Vi måste lära oss att vara ekonomiska med våra ansträngningar och rikta dem mot definierade mål. Det är något vi endast kan uppnå med ett avslappnat sinne som vet hur man fokuserar uppmärksamheten på vad som är viktigt.

Allt detta leder oss till en konkret slutsats. Vår kamp för att bli goda chefer över vår tid och våra prioriteringar kan inte vinnas utan ett enkelt verktyg. Det räcker inte att ha den klassiska listan över “nyckelmål”.

Att lära sig att prioritera sin tid går hand i hand med personlig utveckling. Det är att utveckla ett mer centrerat sinne, kapabelt att identifiera möjligheter. Det är att använda känslor till vår fördel för att driva motivation.

Samtidigt behöver vi något oumbärligt: en god dos mod och ledarskapsfärdigheterDet är nämligen med dessa som vi beslutar vad som lämpar sig för oss i varje ögonblick och vad som vi helst bör skjuta åt sidan.

Lära sig att prioritera med rätt fokus

Klargör syftet

En person som har tvivel om att klargöra sina prioriteringar kommer märka hur andras prioriteringar sakta men säkert tar över. Så enkelt är det. Genom att inte tydligt definiera ens egna syften eller viktiga mål som motiverar en varje dag, kommer man anamma saker som andra anser vara relevanta.

Detta är inte bara ett riktigt problem, utan ett sätt att ödelägga det slott som är vår självkänsla. Så låt oss ta en titt på vilka steg vi bör börja ta inom detta fält av personlig utveckling.

Om du inte klargör ditt syfte kommer någon annan göra det åt dig

Om vi vill lära oss att prioritera är det första steget inget mindre än att klargöra vårt syfte. För att göra det kan vi inte bara fråga oss själva vad som är viktigast för oss; detta eftersom tre fundamentala aspekter kommer dyka upp: familj, hälsa och finansiellt välmående.

Vi måste titta djupare. Låt oss fråga oss själva följande:

  • Vad älskar jag i mitt liv?
  • Vad har jag passion för?
  • Var vill jag vara om fem år?
  • Vad definierar mig som andra inte ser eller bryr sig om?

Prioriteringar är inte gratis, ibland måste vi lämna saker bakom oss

Att prioritera innebär att välja mellan flera saker och att i slutänden bara få en. Det är att lyfta ett mål ur listan av uppgifter. Vidare, och detta är ofta det svåraste, innebär prioritering att lämna saker (och människor) bakom oss.

Vi bör förbereda oss väl inför detta, för även om prioriteringar ibland antyder en kostnad, kommer de resultera i lycka, stärkt självförtroende och att vi uppnår ett grundläggande syfte.

Att lära sig att prioritera inkluderar även att minska komplexiteten

Komplexitet finns i vårt sinne och vårt liv. När vi lider av ångest så suddas prioriteringarna ut, vårt nu blir förvirrat, våra tankar, orosmoln och rädslor blandas ihop. När vi fyller vår almanacka med möten, löften och förpliktelser så gör vi samma sak.

Komplexitet dominerar oss och skapar avstånd från våra sanna prioriteringar.

Meditation i solnedgång

Som svar är ett kraftfullt sätt att lösa detta problem att dagligen jobba med vår balans, både internt och externt. Övningar som mindfulness kan hjälpa oss att slappna av i sinnet. Samtidigt finns det inget bättre för vårt externa, dagliga liv än att använda vad som kallas för minimalism.

Denna livsfilosofi baseras på ett solitt mantra: “Identifiera vad som är viktigt och eliminera resten”. Det innebär att vi vandrar på en livsväg där vi tillskriver värde till vad som inspirerar oss, till vad som får oss att må bra, till vad som berikar oss emotionellt. Allt annat är överflödigt.

Så för att avsluta: om man vill lära sig att prioritera måste man vara kapabel att skapa en mer medveten verklighet. Jämte detta måste man dessutom bära med sig ett tydligt syfte. Endast på det sättet kan man gå sin egen väg… med vetskapen hur man beslutar sig för vad som är lämpligt i varje givet ögonblick, och vad som är den bästa riktningen att gå i.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.