Minimalism: bli av med onödiga saker och frigör sinnet

Minimalism: bli av med onödiga saker och frigör sinnet

Senaste uppdateringen: 12 april, 2024

Se dig omkring och räkna sakerna du ser… Känner du som om det finns många saker som mest har lagts på hög? Fler än du egentligen behöver? Då kanske du borde se närmare på livsfilosofin minimalism.

Är du en av de personer som bär med sig en enorm handväska som du inte ser botten av på månader? Har du kläder du inte har burit på över ett år? Kökstillbehör du bara har använt en enda gång?

Vi lever i en värld där det är normalt för oss att samla på oss fler objekt än vi behöver, från kontorsmaterial, kläder och skor, till smink och verktyg… listan bara fortsätter.

Dessa tillhörigheter tar därmed upp fysisk plats i våra hem, får våra garderober, koffertar och skohyllor att flöda över…. Men det värsta är att de även tar upp mental plats och tid, för vi måste klassificera, ordna eller rengöra dem.

Mycket kläder

Men det finns en livsfilosofi som kan hjälpa dig att se och hantera ansamlingen på ett annorlunda sätt – detta är minimalism. Minimalism handlar inte om att ha mindre, utan om att göra plats för det som faktiskt spelar roll.

Vad är minimalism?

Minimalism är en livsfilosofi som föreslår en minskning av de materiella objekt vi äger till ett minimum.

Idén är att leva med så lite som möjligt, vilket kommer skilja sig mellan personer och situationer. Idén är alltså att ha färre saker för att kunna få mer fysiskt och mentalt utrymme.

Om vi reflekterar över varför vi behåller objekt vi inte använder kommer vi nämligen märka att det finns många känslomässiga anledningar, såväl som det klassiska “kanske kommer det till nytta någon dag”.

Klädesplagg, gåvor, kort etc. vi inte kan göra oss av med eftersom de påminner oss om forna tider i våra liv, som om minnena förvarades i dessa objekt.

Ju mindre du behöver, desto friare kommer du vara…

Hur man använder sig av minimalism

Det bästa är att börja lite i taget, dela upp objekt i kategorier och besluta vad det är du behöver, vilka du inte är säker på att du behöver och vilka du är säker på att du kan göra dig av med.

  • I köket: vilka kökstillbehör har jag inte använt på ett år? Behöver jag verkligen alla kryddor jag äger?
  • I garderoben: vilka klädesplagg eller skor bryr jag mig inte om längre och vilka har jag inte burit på över ett år?
  • På kontoret: har jag anteckningsböcker, gamla almanackor, anteckningar för åratal sedan eller prylar jag praktiskt taget aldrig tittar på?
Slänga skräp

Eller gör ditt minimalistprojekt till en utmaning eller tävling med dessa exempel:

Projekt 333

Projekt 333 uppmuntrar oss att välja 33 klädesplagg (du behöver inte göra dig av med resten, bara lägga dem åt sidan) och spendera en period med endast dessa plagg.

Genom att göra detta kommer du märka hur lite du behöver bära i klädväg och att du dessutom sparar massor av tid när du inte har lika mycket att välja bland.

Minimalisttävling

Eller gå samman med någon för att jobba mot att bli mer minimalistiska, och gör processen till en tävling.

Den första dagen av varje månad måste ni båda göra er av med en tillhörighet; den andra två tillhörigheter; den tredje tre och så vidare till den 30:e dagen. Den som kan fortsätta längst vinner.

När du har kommit underfund med vilka ägodelar du kan klara dig utan kan du donera eller sälja många av dem till second hand-butiker.

Fördelar med minimalism

  • Det hjälper oss att hålla hemmet organiserat och fritt från “skräp”.
  • Vi sparar tid genom att inte behöva omorganisera garderoben, rengöra silverbesticken vi aldrig använder etc. Även när vi måste bestämma oss för vad vi ska ha på oss.
  • Vi lär oss att kapa banden till materiella objekt och inse att de sanna minnena finns inom oss.
  • Det gör oss öppnare till framtiden genom att eliminera känslomässigt beroende av objekt från det förflutna.
  • Vi blir friare: vi har färre bördor när vi ska flytta eller resa, vilket gör det enklare.
  • Det gör oss medvetna om vad vi konsumerar, vilket skonar både miljön och oss själva.
  • Framförallt hjälper det oss att bli medvetna om att det som verkligen är viktigt nästan aldrig är materiellt.

Om du någonsin har känt dig överväldigad av sakerna du samlar på dig, om det har varit svårt för dig att hitta något eller om du känt som om du ödslar mycket tid på att organisera eller rengöra dina tillhörigheter, uppmuntrar jag dig att anamma denna filosofi i ditt liv. Minimalism är nämligen en direkt väg till mental frid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.