Melatonin främjar sömn och ungdomlighet

Melatonin främjar sömn och ungdomlighet
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 20 december, 2022

Melatonin har alltid väckt stort vetenskapligt intresse. Melatonin främjar sömn och ungdomlighet, och utöver att vara ansvarigt för vår sömncykel är det även nyckeln till vår biologiska klocka.

Enligt vissa är det faktiskt här vi kommer hitta den länge eftersökta nyckeln till att sakta ned åldrandet, stoppa försämringen av kroppen och att nå högre åldrar med bättre mental och fysisk hälsa.

Vid första anblick kanske det verkar som en chimär – en omöjlighet. Men neuroendokrinologen Walter Pierpaoli förklarar i sin bok The Melatonin Miracle att hans forskning vid den medicinska institutionen på University of Richmond producerat väldigt goda laboratorieresultat.

“Melatonin är hormonet för fridfullhet, inre balans och ungdom.”

-Walter Pierpaoli-

Vi bör dock nämna att vi fortfarande lär behöva vänta åtminstone ett decennium innan mer avgörande resultat kommer. Hursomhelst har detta inte hindrat melatoninfebern från att öka lavinartat ända sedan den farmaceutiska industrin vädrade guld. Vi vet att fler än 20 000 flaskor syntetiskt melatonin produceras varje år bara i USA.

Många av personerna som konsumerar det gör det inte bara för att melatonin främjar sömn. Det finns bevis för att melatoninnivåerna sjunker under puberteten och att man vid 40 års ålder börjar producera avsevärt mindre i kroppen.

Nyckeln till att bibehålla lite mer av vår ungdomlighet verkar alltså vara att kompensera för denna melatoninbrist. Men fördelarna med detta hormon går avsevärt längre än att sakta ned uppkomsten av rynkor eller gråa hår. Dess roll i vår hälsa och psykologiska balans är helt enkelt fantastisk.

Fördelarna med melatonin

Vad är melatonin?

Melatonin, eller N-acetyl-5-metoxitryptamin, är ett hormon som kommer från tryptofan och produceras i tallkottkörteln. Det är intressant att höra att det inte bara är människor och djur som har detta sofistikerade och eftertraktade biologiska ämne; det finns även i bakterier, svamp och vissa alger. Det är i vissa anseenden nyckeln till livet.

För att producera det mer regelbundet krävs en mottagning av olika mönster av ljus och mörker som sker under dagen. Denna kombination av ljusstimulans som når vår näthinna, pinealocyterna i vår tallkottkörtel och suprachiasmatiska kärnan i hypotalamus är sakerna som möjliggör denna produktion.

Vi vet till exempel att våra melatoninnivåer börjar öka runt klockan 20:00. De ökar sedan progressivt tills runt 03:00, vilket även är när kroppstemperaturen tenderar att vara lägre. Det är vad forskare kallar “biologisk nolltemperatur”. Från och med då börjar de sjunka igen.

Hormonella processer

Vi bör även påpeka att det inte var länge sedan de lyckades isolera melatonin i tallkottkörteln. Året var 1958 när man upptäckte dess vikt för vår dygnsrytm. Sedan dess har forskningsvärlden fortsatt att gräva djupare för att studera dess roll i depression, fetma och neurodegenerativa sjukdomar.

Melatonin främjar sömn

Patricia är 52 år gammal och har lidit av sömnlöshet i några månader. Likt de flesta av oss har hon hört och läst om hur “melatonin främjar sömn”. Som ett infall går hon till apoteket och köper en flaska för att se hur det fungerar för henne. Man behöver inte ett recept för att köpa det. Det är enkelt att köpa, billigt och verkar vid första anblick som den “perfekta medicinen”.

Men är det verkligen sant att melatonin kan hjälpa oss att bota sömnlöshet?

  • Det är viktigt att förstå att det melatonin faktiskt gör är att inducera sömn, men inte att bibehålla den. När Patricia tar sitt syntetiska melatonin klockan 23:00 är det därför väldigt troligt att hon kommer somna, men troligen vakna några timmar senare.
  • Melatonintillskott kan faktiskt vara väldigt hjälpsamma för att hantera tidsombyten som orsakas av jet-lag eller skiftarbete som tvingar oss att sova på dagen och jobba på natten.
  • Det är även väldigt användbart för personer med synproblem.
  • Det har visat sig vara väldigt hjälpsamt för att minska smärtan som associeras med olika typer av huvudvärk.
  • Vi bör dock ha en väldigt viktig aspekt hos dessa melatonintillskott i åtanke. Varje piller innehåller generellt sett mellan tre och tio milligram melatonin, trots att våra kroppar reagerar på bara ett halvt milligram.
Visste du att melatonin främjar sömn?

De enda studier som mäter effekterna av syntetiskt melatonin för behandling av sömnlöshet har att göra med personer som lider av så kallad försenad sömnfas. Det är en störning av vår dygnsrytm som karaktäriseras av sömnlöshet, förändringar av kroppstemperaturen och problem med hormoner såväl som uppmärksamhet.

Melatonin hos personer som lider av stress

Melatonin kan vara en välsignelse för personer vars liv är karaktäriserade av höga stressnivåer och som är tvungna att spendera många timmar i miljöer med konstgjort ljus. Låt oss till exempel tänka på läkare, sjuksköterskor, assistenter eller fabriksarbetare som måste jobba långa skift och tappar greppet om huruvida det är dag eller natt.

  • Som ett resultat av press från jobbet finns det många personer som sover illa och äter dåligt. Denna livsstil orsakar en alarmerande sänkning av melatoninnivåerna. Med detta dyker risken för depression och andra relaterade sjukdomar upp.
  • Och ju mindre melatonin vår kropp utsöndrar, desto mer kommer vår dygnsrytm förändras. Det kommer försvaga vårt immunförsvar och göra att vi saknar den bästa biologiska antioxidanten vi har tillgång till. En som kan läka cellskada och sakta ned åldrande i förtid.
Stressiga situationer

Det är vitalt att vi talar med en läkare om vi befinner oss i denna situation. Eftersom melatonin främjar sömn kanske vi kan gagnas av den syntetiska varianten. Om inte kanske vi bara bör förbättra vår kost och göra positiva förändringar i vår livsstil.

Melatonin mot åldrande och degenerativa processer

Som vi nämnde i början av denna artikel slutar melatonin att produceras i samma takt när vi blir äldre. Denna minskning leder inte bara till kortare nattlig vila och progressivt åldrande.

  • Det finns ett faktum vi inte kan bortse från. Detta hormon synkroniserar även rytmerna hos hjärnans signalsubstanser. Något vi kommer uppleva i takt med att åren går är därför förlust av våra kognitiva förmågor, vilket kan röra sig om uppmärksamhet eller minne.
  • Bristen på melatonin bidrar även till uppkomsten av vissa sjukdomar, såsom Alzheimers och Parkinsons.

Detta förklarar varför många hälsoproffs rekommenderar att patienter som är 55 eller äldre tar melatonintillskott för att förebygga – och till och med omvända – neurodegenerativa processer som är associerade med mitokondriell skada orsakad av sänkning av melatoninnivåerna.

Det är ett intressant faktum vi bör ha i åtanke.

Det främjar sömn och ungdomlighet, så hur kan vi öka det?

Det är mycket möjligt att vår första reaktion efter att ha läst om dessa fördelar med melatonin är att gå till apoteket och köpa en flaska. Vi vill betona att detta inte är lämpligt. Det bör med andra ord alltid vara vår läkare som indikerar huruvida det är en god idé att ta melatonin och slå fast doserna.

Vi får inte glömma att alla behöver olika mängder för att se bra resultat. Innan du vänder dig till självmedicinering är det alltid bättre att främja god melatoninproduktion på naturliga sätt, genom följande enkla strategier.

I så stor utsträckning som möjligt, och om våra förpliktelser tillåter det, är det bra för oss att leva i harmoni med ljuscyklerna. Ett misstag många av oss begår är att låta nätterna flöda av konstgjort ljus från elektroniska enheter som datorer, surfplattor eller mobiler… Allt detta påverkar vår tallkottkörtel.

Det är därför viktigt att vår kost är rik på en väldigt speciell typ av aminosyra: tryptofan. Tack vare denna substans kan vi producera lämpliga mängder melatonin såväl som serotonin. Dessa är några av livsmedlen du kan konsumera:

  • Äggula
  • Pisang, banan, ananas, avokado och plommon
  • Mörk choklad är ett bra sätt att öka tryptofannivåerna för att producera melatonin naturligt
  • Spirulina
  • Vattenkrasse, spenat, rödbeta, morot, selleri, alfalfa, broccoli, dadlar
  • Nötter (mandel, valnöt, pistasch, cashew…)
  • Frön (sesam, pumpa, solros, bockhornsklöver)
  • Fullkornsvete
  • Öljäst
  • Bönor (kikärta, linser, bondböna, soja)
Choklad innehåller tryptofan som behövs för produktion av melatonin, vilket främjar sömn

Nu ser vi hur melatonin är mycket mer än bara ett hormon som reglerar vår sömncykel. Det är även en molekyl av ungdom, psykologiskt välmående och den brygga som sammankopplar oss med de naturliga rytmerna hos vår planet, så att vi kan leva i harmoni med den.

Något vi ibland tycks glömma bort.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.