Möten med dig själv: ett sätt att förbättra din personliga produktivitet
Tanken på att hålla möten med dig själv kan låta löjlig. När allt kommer omkring är du ju alltid, i praktiken, med dig själv. Men i realiteten spenderar du en stor del av din tid på att tänka på yttre frågor, med ditt sinne fokuserat på tusen saker, inte på dig själv.
Av denna anledning kan det vara en utmärkt idé att ha möten med dig själv. I den här artikeln kommer vi att prata om fördelarna som de kan ge på din arbetsplats. Faktum är att de kan öka din produktivitet eftersom de är utrymmen som låter dig organisera dina idéer och projicera dig själv på ett mer exakt sätt.
Precis som du håller möten med andra för att behandla arbetsrelaterade frågor, kan du hålla möten med dig själv med liknande mål. Du bör genomföra dem på ett liknande sätt och sträva efter att generera liknande resultat. Låt oss ta en titt på idén mer i detalj.
“Din vision kommer att bli tydlig först när du kan se in i ditt eget hjärta. Den som tittar utanför drömmer; den som tittar inom sig vaknar.”
-Carl Jung-
Möten med dig själv
När man pratar om möten med sig själv är det första som orsakar förvirring ordet “möte”. Det beror på att det är tänkt att referera till delad uppmärksamhet med två eller flera personer. I det här fallet handlar det dock om att sammanföra den del av dig själv som är fokuserad på det yttre med den dimension som ser inåt.
Dessa stunder kallas möten eftersom de följer samma mönster som de där mer än en person deltar. Faktum är att konceptet helt enkelt överförs till en individuell aktivitet.
Dessa möten med dig själv rekommenderas särskilt om du har flera aktiviteter att utföra och begränsat med tid till dem. Om du dessutom står inför ett enormt ansvar eller går igenom en krissituation på jobbet, är de än mer fördelaktiga. Det är under sådana här omständigheter som du kommer att få mest nytta av att ta ett möte med dig själv. Med det sagt, oavsett vilken din situation är, bör du se till att du har ett en gång i veckan.
Planera möten med dig själv
Du planerar möten med dig själv precis som du organiserar alla andra typer av möten. Först måste du välja ett datum och en tid. Sedan måste du anteckna tiden i din kalender och respektera den, precis som du skulle göra om det var ett möte med andra.
Som regel är syftet med dessa möten att du ska utvärdera ditt eget arbete och omstrukturera alla aktiviteter eller uppgifter som motiverar det. Det är dock viktigt att du definierar ett specifikt mål för varje möte. Ju mer konkret ditt syfte är, desto mer sannolikt är det att resultatet av mötet hjälper dig att uppnå det.
Du kanske till exempel vill identifiera en mer funktionell metod för att utföra en viss uppgift. Eller kanske bedöma orsakerna till att du fortsätter att skjuta upp en annan. Du kan också försöka bedöma hur bra du har gjort ifrån dig under veckan som gått. Det viktiga är att specificera ditt mål.
Utveckla mötet med dig själv
Möten med dig själv följer samma protokoll som andra möten. Det är viktigt att helt blockera din agenda för dem eftersom de inte får avbrytas. Det är också bäst att schemalägga dem i förväg och vid tidpunkter då andra aktiviteter osannolikt kommer i vägen. Helst bör du planera dem en vecka i förväg.
När du planerar möten med dig själv är det också viktigt att identifiera vilket material och vilka verktyg du behöver. Till exempel arbetsdagböcker, arbetsscheman, anteckningar etc. Mötet blir mer produktivt om du har alla nödvändiga resurser tillgängliga.
Du bör också sätta upp en aktivitetsplan eller en agenda, som du skulle ha gjort inför alla andra möten. Vad ska du göra? I vilken ordning? Om mötet är för självutvärderingssyfte, kanske du vill dela upp din prestation i sektioner. Till exempel punktlighet, överensstämmelse med ditt arbetsschema, kvalitet på produkter etc. Organisera dem numeriskt, hantera dem och dra slutsatser.
Du kanske vill utveckla dina egna strategier och verktyg. Det viktigaste är att du inte har några distraktioner. Det beror på att du i möten med dig själv måste koppla bort från allt för att återknyta kontakten med den sanna meningen med ditt arbete. Dessa utrymmen hjälper dig att utveckla mer mental organisation och förbättra ditt arbete.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gutiérrez Pulido, H. (2010). Calidad total y productividad.
- López Fresno, P. (2018). Estudio exploratorio sobre el concepto, tipología y significados de las reuniones de trabajo (Doctoral dissertation, Universitat Rovira i Virgili).