Motgångar i livet gör dig inte alltid mer motståndskraftig
Motgångar i livet gör dig inte alltid mer motståndskraftig. Motståndskraft har blivit ett slagord, till den grad att vår förståelse för hur det fungerar ligger ganska långt ifrån sanningen. Inte alla som går igenom svåra perioder blir mer kompetenta som ett resultat. Ofta tynger de tuffa tiderna ner oss och hindrar oss från att känna oss lyckliga och uppfyllda.
Vi lever i en tid av förändring i ordets alla bemärkelser. Kanske är det därför som optimism och positivitet inte fungerar lika bra för många av oss som de en gång brukade göra. Den klassiska “Always look on the bright side of life“, som karaktärerna i The Life of Brian sjöng så glatt, låter lite ihålig i dessa dagar.
När det är tungt måste du i det ögonblicket hantera de problem och risker som du står inför idag. Du kan inte vända ryggen mot dem, och att tänka “Allt kommer att bli bra, det här kommer att göra mig starkare”, räcker inte. Nu är läget att göra plats för andra möjligheter, att lära dig att bearbeta motgångar, negativa känslor och den mindre vänliga sidan av livet.
Motståndskraft existerar men det är inget man uppnår automatiskt. Det aktiveras inte av sig självt och det dyker inte alltid upp när du behöver det som mest. Det är därför det är viktigt att förstå hur denna värdefulla psykologiska resurs fungerar.
Motgångar i livet gör dig inte alltid mer motståndskraftig, men du kan lära dig av dem
Vi har vant oss vid att märka upplevelser (och känslor) som “bra” eller “dåliga”. Som ett resultat har många av oss blivit intoleranta mot allt som faller inom den senare kategorin. Det är lätt att förstå varför. I grund och botten föredrar människor stabilitet, belåtenhet, harmoni, glädje och balans.
Men när oväntade saker dyker upp kan kakofonin av problem och svåra situationer i alla slags former leda till en mental blockering. Du paralyseras och kippar efter luft utan de psykologiska verktygen som du behöver för att ta dig igenom stormen.
Motgångar gör oss inte alltid mer motståndskraftiga eftersom inte alla vet hur man aktiverar motståndskraft. Dessutom står vi ibland inför extremt svåra situationer som kanske inte går att övervinna. Låt oss gräva lite djupare i detta.
Att använda motståndskraft innebär inte att hantera motgångar, utan att navigera genom dem
Vissa använder sig av en fyrmetafor för att beskriva motståndskraft. Föreställ dig alltså en fyr vid randen av ett stormigt hav där vågorna slår mot dess fasad. Fyren står pall. Det spelar ingen roll hur mycket det blåser eller hur hårda stormarna är, fyren uthärdar detta.
Det här är en fin metafor, men den är inte så verklighetstrogen. En mycket mer hjälpsam metafor – om än mindre poetisk och inspirerande – handlar om en boj. Den går ungefär så här:
- Istället för att bekämpa vågorna (som representerar motgångar), måste du röra dig med dem såsom bojar som flyter på ytan.
- Din mentala klarhet och uthållighet håller dig flytande och förmögen att klara stormen.
- Nyckeln är att ha något som förankrar dig längst ner.
- Detta interna ankare består av dina tankar, attityder och beteenden. De hjälper dig att stå stark när livet gör allt det kan för att kasta dig ut i havet.
Motgångar i livet ökar inte alltid din motståndskraft, dessa processer tar tid
Motgångar gör dig inte alltid mer motståndskraftig. Ibland är svåra dagar helt enkelt just svåra dagar. De slår ner dig ett tag och sedan är de över, utan att de lärt dig någon särskild läxa. Andra gånger kommer dagar då du inte kan aktivera din motståndskraft eftersom du inte har rätt hanteringsmekanismer.
- Ibland känner du dig vilse när du befinner dig i en ogynnsam situation. Det är mer normalt än du tror.
- Om så inte var fallet skulle vi inte behöva psykologer, psykiatriker och specialister på mental hälsa. För du är inte en superhjälte eller en fyr, ogenomtränglig till och med för de värsta stormarna. Du är människa och människor kan falla samman.
- Att behöva stöd från experter som tillhandahåller verktyg som hjälper dig att hantera dina problem är helt normalt.
Vissa människor axlar bördorna och drar nytta av utmaningarna medan andra helt enkelt bara överlever
Motgångar i livet gör dig inte automatiskt mer motståndskraftig, så mycket är tydligt. Resultatet beror också mycket på personen i fråga. Vissa människor är naturligt skickliga på att hantera svåra omständigheter. De är inte bara bra på att kunna hantera dem, utan de lyckas även omvandla sina problem till möjligheter. Andra människor som möter motgångar lyckas just och precis överleva, varken mer eller mindre. De håller sig flytande och på rätt kurs men får inte ut något “mesta möjliga” av situationen.
Låt oss vara tydliga, båda dessa reaktioner är lika giltiga och beundransvärda. För när allt kommer omkring, så när du möter svåra stunder i ditt liv, är målet att komma ut på andra sidan med din fysiska och mentala hälsa intakt. Om du lyckas med det så har du lyckats.
Vissa människor kommer att ha nya verktyg och lärdomar när de har klivit över den där tröskeln. Andra känner sig helt enkelt bara lättade över att de har lämnat mörkret och kan börja om på nytt.
Du bör fira dina ansträngningar, oavsett vilken kategori du tillhör. Det viktigaste är att fortsätta kartlägga nya vatten och ta sig vidare mot den hoppfulla horisonten.