Motsatsen till kärlek är inte hat, utan rädsla
Har du någonsin frågat dig själv vad motsatsen till kärlek är? Det ska vi avslöja och berätta mer om i den här artikeln.
“Älska utan gränser, utan lov, utan mod, utan råd, utan tvekan, utan någonting. Var inte rädd för att älska, du kommer att fälla tårar med eller utan honom.”
(Chavela Vargas)
Vad hade du gjort utan rädsla?
En av de medfödda känslorna hos människan är rädsla. Det är ett naturligt svar då något farligt händer.
Rädslan hjälper oss att överleva men kan också begränsa oss. Den påverkar både kropp och själ.
Då vi är rädda reagerar kroppen med högt blodtryck, våra pupiller vidgar sig och och hjärtat pumpar väldigt snabbt.
Men rädslan finns ibland bara i våra sinnen eftersom den kan var påhittad; om det inte finns någon riktig fara.
Det finns många typer av rädslor; rädsla för att inte lyckas, rädsla för att bli bortstött, rädsla för förändring.
Vi kan inte ta beslut om vi är rädda,
vi är inte kreativa och framförallt,
vi är inte glada.
Carl Gustav Jung, den framstående psykologen, ansåg att vi har vissa drag som vi döljer eftersom vi sedan barn har “förstått” att detta är nödvändigt för att vi ska bli accepterade.
Denna företeelse där vi inte riktigt accepterar oss själva blir som en skugga i våra liv.
Tillsammans med denna skugga utvecklar vi det Freud kallade för “det ideala jaget”, vilket är vad vi skapar för att bli accepterade av vår omgivning.
Genom att inte acceptera denna skugga går vi igenom många problem eftersom vi p.g.a. rädsla inte accepterar oss själva och inte tycker om oss själva. Rädsla är motsatsen till kärlek. Eftersom vi är rädda älskar vi inte oss själva och vi kan då inte älska andra.
Vad hade du gjort om din rädsla inte hade hållit dig tillbaka?’
Du hade varit fri och du hade njutit av din egenkärlek och din kärlek till andra.
“Allt som irriterar oss hos andra kan hjälpa oss att förstå oss själva.”
(Carl Gustav Jung)
Vad är motsatsen till kärlek?
Hat innebär att man avskyr något eller någon. Detta är egentligen något som inte hjälper dig. Hur hjälper det dig att hata? Du kommer bara må dåligt.
Paulo Freire, en expert inom inlärning, ansåg följande:
“Motsatsen till kärlek är inte, som många gånger har sagts, hatet, utan rädslan för att älska, och denna rädsla är rädslan för att vara fri.”
Kärleken gör dig mer älskvärd och din rädsla gör dig hårdare. Kärleken öppnar universum och din rädsla sluter dig inom dig själv.
Varför är vi rädda för att älska?
“Rädslan är den känsla som är svårast att hantera. Smärtan gråter du ut, ilskan skriker du ut, men din rädsla förstör sakta ditt hjärta.”
David Fischman
Kärleken är alltid en risk. Vi måste alltid ta på oss denna risk då vi lever med kärleken. Våra tidigare erfarenheter och våra uppfattningar begränsar oss och vår förmåga att älska.
Vår rädsla för att älska kommer från att det saknas en kärlek till oss själva och att det råder en brist på självkänsla. Om vi inte kan älska oss själva, hur kan vi då älska någon annan?
Vår självkänsla och vår självuppfattning är en aspekt som vi bör förbättra för att vi ska kunna älska oss själva såväl som andra.
Den argentinske psykologen Walter Riso föreslår följande sätt att förbättra självkänslan:
- Ge dig själv komplimanger. Varje gång du har gjort något bra bör du ge dig själv komplimanger. “Så bra, jag har lyckats!”
- Belöna dig själv. Varje gång du har gjort något bra i livet.
- Undvik repressiva uppfattningar som håller dig tillbaka. Även om du ibland måste begränsa dina känslor, måste du låta andra flyga ut. Vad är det för dåligt med att gråta offentligt eller visa din omtanke för någon?
- Känn dig inte skamsen för det du har lyckats med; njut istället.
Det mest extrema fallet med att vara rädd för att älska kallas filofobi. En person med filofobi är mycket rädd för att bli kär i en annan person, och för att ha intima relationer.
Filofobiska personer använder olika mekanismer för att skydda sig mot kärlek och stanna kvar i sina komfortzoner.
- De förälskar sig i omöjliga personer.
- Påbörjar relationer som är dömda att misslyckas eftersom personerna är så olika.
- Startar gräl med sin partner för att han eller hon ska avsluta relationen.
- Försöker hitta fel hos sin partner.
Nu när du vet att motsatsen till kärlek är rädsla, hur kan du undvika att vara rädd för att älska?
Att vara rädd för att älska är normalt då vi har haft negativa erfarenheter, men vi bör inte låta detta styra våra liv. Rädsla för att älska är något som vi bör bemöta och ta bort ur våra liv.
Kommunikation är grundläggande för att överkomma rädslan. Det är även nödvändigt att man reflekterar över tidigare relationer.
“Att inte älska för att man är rädd för att lida är som att inte leva för att man är rädd för att dö.”
Ernesto Mallo
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cleveland Clinic. (2022, March 15). Philophobia (Fear of Falling in Love). Consultado el 16 de marzo de 2023. Disponible en: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22521-philophobia-fear-of-falling-in-love
- Diez G, Castellanos N. Investigación de mindfulness en neurociencia cognitiva. Rev Neurol 2022;74 (05):163-169. Consultado el 20 de marzo de 2023. doi: 10.33588/rn.7405.2021014
- Mejor con Salud. (2021, 25 de marzo). Meditación de bondad amorosa: ¿cómo practicarla? Consultada el 3 de marzo de 2022. Disponible en: https://mejorconsalud.as.com/meditacion-bondad-amorosa-practicarla/
- Novak, D. (2023, February 12). How to End Your Fear of Love. WikiHow. Consultado el 16 de marzo de 2023. Disponible en: https://www.wikihow.com/End-Your-Fear-of-Love
- Riso, W. (2003). Aprendiendo a quererse a sí mismo. Grupo Editorial Norma. https://books.google.com.ec/books/about/Aprendiendo_a_quererse_a_s%C3%AD_mismo.html?id=vN8tobUkQ7gC&redir_esc=y
- Tavormina, R. (2014). Why are we afraid to love? Psychiatria Danubina, 26(1), 178-183. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25413537/
- Zeki, S. (2007). The neurobiology of love. FEBS letters, 581(14), 2575-2579. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17531984/