Organisera hem och liv på samma gång – Marie Kondo
Marie Kondo menar att du genom att organisera ditt hem får ett mer organiserat liv. En röra bland dina saker reflekterar en rörig insida hos dig. Dessutom får ett hem i oreda dig att känna dig lätt orolig inombords. Det finns alltså ett starkt samband mellan dessa båda aspekter.
Kondo är från Japan och är författare till boken Konsten att städa. Hon har blivit en sann guru i ämnet. Det är därmed ingen överraskning att hon dök upp på Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen 2015. Hennes böcker och videos är följaktligen några av de mest lästa och sedda i världen.
Många av oss letar efter sätt att förbättra och organisera våra hem och liv. Därför är det ett perfekt tillfälle att använda oss av Marie Kondos metod. Låt oss ta en titt på vad den består av.
“Frihet är inte dottern utan modern av ordning.”
-Pierre-Joseph Proudhon-
Marie Kondos metod och “rebound-effekten”
Ett av de viktigaste koncepten för Kondos metod är “rebound-effekten”. Den visar sig när människor vill organisera ett visst utrymme och börjar sätta saker åt sidan som de inte använder. De klassificerar även saker på ett organiserat sätt.
Därefter börjar de leta efter någonstans att förvara alla saker som de inte använder. Därmed fylls alla andra tillgängliga utrymmen i skåp, byråer och annat med de här sakerna. Faktum är att de kanske till och med tar beslutet att köpa ännu fler möbler bara för att förvara alltihop.
I Kondos metod är organisering inte samma sak som förvaring. När allt vi gör är att trycka in allt på en hylla eller i ett hörn, kommer nämligen oordningen tillbaka. Då allt förvaringsutrymme är fullt kommer dina andra utrymmen snart bli röriga. Detta är rebound-effekten.
Lär dig att göra dig av med det du inte behöver
De allra flesta tycker att det är väldigt svårt att slänga saker. Men nyckeln till organisering är just detta. Vi behöver kunna göra det för att ha chansen att bli organiserade. Det är detta som Marie Kondos metod lär oss. Vi måste alltså lära oss att göra oss av med saker, utan att blanda in våra känslor. Naturligtvis kan “göra sig av med” även betyda “ge bort” eller skänka till välgörande ändamål.
Vidare ska vi enligt Kondo endast behålla de saker som gör oss lyckliga. Alla saker blir emotionellt betydelsefulla för oss över tid. Vissa prylar älskar vi. Andra saker är vi å andra sidan helt likgiltiga inför. Det är följaktligen de sakerna som det inte finns någon anledning att behålla i våra hem. Allt dessa saker gör är att vara i vägen för oss.
Om du behöver tänka efter en längre stund för att bestämma dig om du gillar en sak eller inte, är valet självklart: gör dig av med den! När vi stöter på saker som gör oss glada kommer det inte finnas någon tvekan.
Om du tvekar, är det för att saken inte är särskilt viktig för dig. Och i det fallet är den enda anledningen till att det är svårt att göra sig av med saken din smått neurotiska vana att klamra dig fast vid saker.
Med detta i åtanke kan det vara till hjälp att tacka alla saker för det de gjort för oss, innan vi gör oss av med dem. Och att ta farväl. Det kan kanske verka lite löjligt, men Marie Kondo menar att det hjälper oss att hålla borta våra skuldkänslor. Skuldkänslor är nämligen det som gör att människor inte frigör sig från meningslösa prylar.
Marie Kondos metod för att organisera, steg för steg
Marie Kondos metod har nio steg. Vart och ett av dem ska vara helt färdigt innan man går vidare till nästa. Hon och hennes tusentals följare svär på att den här metoden fungerar. Allt den kräver är att man tar några beslut. Stegen är följande:
- Gör dig av med saker. Avyttra allt som inte gör dig lycklig eller som inte är emotionellt meningsfullt.
- Förvara endast saker som gör ditt liv lyckligare.
- Organisera utifrån kategori och inte utifrån plats. I praktiken betyder detta till exempel att du bör organisera alla dina kläder samtidigt. Inte hela ditt sovrum.
- Börja alltid med kläderna. Kläder är lättare att göra sig av med. Detta eftersom det är enkelt för oss att avgöra om vi använder dem eller inte.
- Organisera kvarvarande kläder vertikalt. Forma små rektanglar med dina kläder. Förvara dem sedan vertikalt, i högar. Slutresultatet blir som ett bibliotek av kläder.
- Skjut inte upp uppgiften. Det är bäst att påbörja och avsluta varje kategori i ett enda svep. Stanna inte halvvägs. Lämna inte saker till “någon annan gång”.
- Bestäm värdet på allt som du sparar. Om du inte kan komma på varför ett föremål är av värde så hör det inte hemma i ditt hem.
- Gör det själv. Om du arbetar tillsammans med andra så är risken stor att någon påverkar dig. Detta kan få följden att du inte gör dig av med något som du faktiskt borde avyttra.
- Köp inte fler möbler för att förvara saker. Detta bör endast göras om du faktiskt inte har några.
De som följer Kondos metod säger att den är extremt hjälpsam. Särskilt för personer som lätt blir väldigt nostalgiska, eller är tvångsmässiga eller patologiska samlare. Vad tänker du om metoden?