5 psykologiska fördelar med fysisk aktivitet

5 psykologiska fördelar med fysisk aktivitet
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 04 april, 2023

Fysisk aktivitet hjälper oss att behålla vår goda hälsa och förebygger alla möjliga typer av åkommor. Regelbunden träning är ett utmärkt sätt att rensa hjärnan för att ta smartare beslut och må bättre.

Vi är vana vid att tänka att sinnet och kroppen är två separata enheter som inte har så mycket med varandra att göra. Men så är inte fallet. Kropp och själ formar varandra och arbetar tillsammans. De är inte alls fristående från varandra. Faktum är att det är helt grundläggande för vår hälsa att de samarbetar.

Oavsett vår ålder eller formen vi är i, har forskare funnit att träning har fantastiska effekter på vår inlärning och på vårt känsloliv. Många psykologiska problem kan hanteras och behandlas med hjälp av sport och träning. Låt oss ta en närmare titt på en del av fördelarna.

1. Fysisk aktivitet ökar självkänslan

Hur kan det vara möjligt att fysisk aktivitet kan påverka något så mentalt som självkänslan? Anledningen är att aktiviteterna vi utför för att ta hand om våra kroppar – och för att tänja på våra gränser – också gör att vi ser oss själva i en mer positiv dager.

Kvinna som utför fysisk aktivitet

Efter att vi har tränat så får vi samma känsla som vi får efter att ha nått ett uppsatt mål. Det ökar i sin tur värdet som vi ser hos oss själva. Utöver detta så förbättrar fysisk aktivitet kortsiktigt hur vi ser ut. Vår hud ser uppfräschad ut, kroppen blir lite tajtare och sammantaget får det oss att se mer attraktiva ut.

2. Det aktiverar lyckokemikalierna

En av de effekter som fysisk aktivitet har på hjärnan är aktiveringen av produktionen av endorfin. Endorfin är ett kemiskt ämne som verkar som en signalsubstans. Dess uppgift är att reducera fysisk smärta, samtidigt som den skapar en lyckokänsla.

Det är därför fysisk aktivitet rekommenderas starkt för de som lider av depressionssymptom eller som bara känner sig “nere”. Faktum är att en träningssession på 15-20 minuter är extremt nyttigt när vi känner oss mentalt hängiga.

3. Det reducerar stress och oro

Fysisk aktivitet är ett utmärkt sätt att slappna av spända muskler, vilket har en märkbar påverkan på stress. Å ena sidan fungerar det som en distraktion som lugnar ner oss och minskar vår oro. Å andra sidan har vi den återhämtande aspekten av träning och sport, i det att det gör att man släpper känslomässiga spänningar.

Man som gör armhävningar

Fysisk aktivitet hjälper även till i processen för att återuppta kortisol, även känt som “stresshormonet”. När vi är rädda, oroliga eller upprörda så har vi en avsevärd nivå av kortisol i kroppen. När vi utför någon form av fysisk övning så bearbetar kroppen hormonet och stressnivån går ner.

4. Fysisk aktivitet skyddar oss mot kognitiv försämring

Sport och fysiska aktiviteter har alltså en otrolig effekt på vårt humör. Det har också effekter på våra kognitiva färdigheter. Regelbunden fysisk aktivitet ökar nivån av olika kemiska substanser i hjärnan. Dessa substanser motverkar försämringen av en specifik typ av nervceller i hippocampus

Med andra ord hjälper träning vår hjärna att fortsätta fungera som den ska när vi åldras. Stillasittande människor löper högre risk att drabbas av sjukdomar som Alzheimers när de blir äldre.

5. Det hjälper oss att kontrollera beroenden

Studier visar att träning en utmärkt motivationshöjare för dem som vill sluta röka. Fysisk aktivitet hjälper oss att återfå lungkapaciteten. Det hjälper också till genom att minimera abstinensbesvären.

Kvinna som motionerar

Detta är endast några få av de många fantastiska psykologiska fördelarna med träning. Som du kan se så behöver du inte bli någon professionell atlet. Försök bara att sikta på 15-20 minuters träning om dagen. Om det inte är möjligt kan du försöka med en halvtimme tre gånger i veckan. Vi är övertygade om att du kommer att uppleva effekterna på nolltid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.