Regeln om pinsam tystnad: ett effektivt kommunikationsvapen

Steve Jobs blev en gång förolämpad när han höll en föreläsning. Han slutade tala och uppmuntrade till en allt annat än oskyldig tystnad, med vilken han sökte få en viss effekt. Vi ska förklara hans strategi.
Regeln om pinsam tystnad: ett effektivt kommunikationsvapen
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2023

Regeln om pinsam tystnad är ett verktyg baserat på emotionell intelligens. Det används av människor som Jeff Bezos, skapare av Amazon, och Tim Cook, VD för Apple. Men figuren som beskrev det i detalj var konsulten Justin Bariso. Faktum är att han har skrivit en bok om ämnet som har blivit extremt väl mottagen: Applied EQ, A Guide to Emotional Intelligence in the Real World.

Faktum är att de som använder regeln om pinsam tystnad aldrig tröttnar på att diskutera fördelarna med det. De menar att det inte bara är ett effektivt vapen för att få kontroll över en publik eller en arbetsgrupp utan att det också tillåter individer att vara mycket mer självsäkra i sin kommunikation.

Som namnet antyder innebär regeln om pinsam tystnad att vara tyst längre än vanligt under specifika omständigheter. Dess försvarare hävdar att det fångar andras uppmärksamhet och hjälper oss att uttrycka idéer bättre så att det är möjligt att vara tydligare och mer specifik.

“Och när du praktiserar regeln om pinsam tystnad tillräckligt länge, kommer du att sluta känna dig pinsam.”

-Justin Bariso-

Regeln om pinsam tystnad

Som vi nämnde tidigare handlar regeln om pinsam tystnad om att vara tyst längre än andra förväntar sig. Men hur länge? I ett samtal eller en avhandling, finns det som regel inga pauser som varar längre än fyra eller fem sekunder. Men i det här fallet varar pauserna tio eller 20 sekunder, eller ännu mer.

Varför är pinsamma tystnader obekväma? Det beror på att våra hjärnor är anpassade för att ha en nästan automatisk interaktion inom ramen för ett samtal. Medan en samtalspartner pratar förbereder den andras hjärna redan ett svar. Dessutom är det normala att vi låter varandra tala till punkt.

Men vid pinsamma tystnader slutar presentatören att tala vid ett visst skede, ett som vanligtvis inte ses som en slutpunkt. Faktum är att personen faktiskt indikerar att denne kommer att fortsätta tala. Pinsam tystnad kan också uppstå när en av samtalspartnerna avslutar sitt tal och ger ordet till den andra.

Den pinsamma tystnaden orsakar en fördröjning av den andra personens tal. Följaktligen känner denne sig obekväm och kanske till och med osäker. Den första personen kanske till och med frågar om denne har sagt något fel eller varför den andra personen måste tänka så länge innan han eller hon svarar. Dessutom ökar den första personens förväntan på vad den andra personen ska säga. Däri ligger den första stora fördelen med den här regeln. Med det sagt är den inte den viktigaste.

Talare som tillämpar regeln om pinsam tystnad
Regeln om pinsam tystnad är en resurs som används av talare för att fånga publikens uppmärksamhet.

Ett verktyg baserat på emotionell intelligens

Utöver det intresse som kan väckas hos samtalspartnern, är regeln om pinsam tystnad värdefull eftersom den erbjuder möjligheten för denne att organisera sina idéer bättre istället för att svara det första som denne kommer att tänka på. Faktum är att man kan säga att det är ett motgift mot impulsivitet i kommunikation.

I tillägg kan talaren förbättra sitt tal genom att ta en lång paus. Istället för att säga något, bearbetar personen informationen mentalt och kan därefter erbjuda en tydligare och mer direkt form av kommunikation. Därmed undviker man sidospår. Under arbetsförhållanden sparar detta dessutom tid.

Regelbundna användare av regeln om pinsam tystnad menar att den erbjuder åtta specifika fördelar:

  • Främjar självförtroende.
  • Hjälper till att balansera känslor.
  • Hjälper oss att säga det vi verkligen vill säga.
  • Låter oss fördjupa oss lite mer i våra tankar och ord.
  • Hjälper oss att erbjuda mer värdefulla svar.
  • Gynnar kommunikationens samstämmighet med våra värderingar och principer.
  • Utövar våra tankar och därmed tar vi inte till automatiska svar.
  • När talaren tystnar fortsätter publiken eller samtalspartnern att vara tyst och båda parter får tillfälle att reflektera.
Arbetslag i möte
Som ett kommunikationsverktyg öppnar regeln om pinsam tystnad ett fönster som ger oss tillfälle att tänka över vad vi vill uttrycka.

Att praktisera regeln om pinsam tystnad

Stora affärsmän, som de vi nämnde tidigare, tillämpar denna regel dagligen. Till exempel sägs det att Tim Cook samlar sina chefer i början av dagen, men tillbringar den första halvtimmen med att gå igenom sina e-postmeddelanden i fullständig tystnad. Det här är inte en arrogant gest, utan en inbjudan till tystnad. Det innebär att alla har något meningsfullt att säga när mötet börjar.

Naturligtvis kan vi inte alla vara som Tim Cook eller en av de människor som i princip kan göra vad de vill och fortfarande göra ett bra intryck. Faktum är att under mer vardagliga och ordinära omständigheter kan det att ta sådana långa pauser ses som ett tecken på avslag, att man är utmanande eller att man försöker verka viktig.

Men de som behärskar denna konst väl hävdar att omgivningen med tiden kommer att förstå gesten och värdera den, även om den kan generera en viss chock till en början. I vissa fall krävs dock alltid snabba svar, särskilt när ämnet inte är alltför viktigt. Till syvende och sist ligger nyckeln i att veta hur och när man ska använda regeln om pinsam tystnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.