Samvetsgrannhet i emotionell intelligens: en nyckel till framgång
Noggrann, självkrävande, effektiv, försiktig… Vilken bild tänker vi på när vi beskriver någon med dessa egenskaper? Du kanske föreställer dig den klassiska kräsna gourmeten, någon som klagar på de minsta detaljerna och är smått besatt. Dessa egenskaper beskriver dock vanligtvis ett högt värderat personlighetsdrag hos människan. Vi pratar om samvetsgrannhet i emotionell intelligens.
Individer med denna egenskap uppvisar den typ av beteendefärdigheter som gör att de kan reglera sina känslor och vägleda dem mot ett mål. De är uthålliga och effektiva figurer som kombinerar en lugn karaktär med ansvarskänsla och självkontroll.
Faktum är att de inte bara är mer benägna att uppnå sina mål, utan de visar också bättre psykologiskt välbefinnande. Men som alltid är fallet med personlighetsdrag, kan ibland denna egenskap leda till extremer. Det är då som tvångsmässigt och missanpassat beteende dyker upp.
Men de som upprätthåller det mest fokuserade och självreglerade uttrycket av denna egenskap, tenderar också att visa goda styrkor i emotionell intelligens. I den här artikeln ska vi förklara varför.
“Samvetsgranna människor är benägna att se sin plikt i det som är den mest smärtsamma vägen.”
-George Eliot-
Samvetsgrannhet i emotionell intelligens
Även om vi alla kan träna oss själva och utveckla bättre färdigheter i emotionell intelligens, har vissa människor en solid grund i denna faktor. Faktum är att de redan från barndomen och tonåren är riktigt effektiva i att hantera och reglera sina känslor. De är också skickliga i sociala färdigheter och självmedvetenhet. Kan det bero på genetik? Faktum är att det beror på faktorer relaterade till deras personligheter.
År 2016 identifierade Salovey och Mayer den direkta kopplingen mellan samvetsgrannhet och emotionell intelligens. Big Five-modellen som analyserade personlighetens olika dimensioner, beskrev denna dimension som grunden för självkontroll. Det är denna kärnkvalitet som underlättar många av processerna hos den emotionellt kompetenta personen.
Låt oss se hur individer med dessa egenskaper är och hur de agerar och reagerar i andras sällskap.
1. Ansvarskänsla och pålitlighet: De gör vad de säger att de ska göra
Samvetsgranna personer åtar sig sina uppgifter med stort ansvar och disciplin. Inte bara engagerar de sig för de mål de sätter upp för sig själva, utan också för människorna runt dem. Faktum är att de är pålitliga personligheter som man kan lita på i nästan alla aspekter. De misslyckas aldrig.
Dessutom är deras självkrav inte fokuserade uteslutande på att uppnå och erövra mål, utan på att bete sig korrekt med andra. De har verkligen starka värderingar. De gör vad de säger att de ska göra. Med andra ord, de sviker inte sig själva eller andra eftersom deras principer och noggrannhet inte tillåter det.
Samvetsgranna personligheter uppvisar god emotionell intelligens eftersom de är väldigt varsamma med sina sociala relationer. De ger inga löften som de inte kan hålla och är extremt respektfulla i sina relationer.
2. Impulskontroll: De reflekterar innan de talar eller agerar
En av anledningarna till att samvetsgrannhet i emotionell intelligens är en högt värderad egenskap beror på god impulskontroll. Dessa individers samvetsgranna och noggranna beteende förklaras av deras skickliga känslomässiga självreglering. Det är ett verktyg som gör att de alltid kan svara och agera eftertänksamt och noggrant.
Följaktligen kommer de alltid att vara försiktiga, lugnt överväga varje alternativ och sällan säga något de inte har tänkt igenom först. Detta gör att de inte bara kan fatta bättre beslut utan också behandla andra med respekt.
3. Uthållighet: Målinriktad motivation
När Daniel Goleman beskrev de variabler som driver emotionell intelligens nämnde han motiverat beteende. Det sinnestillstånd som är inriktat på ett syfte gör det lättare för oss att bättre motstå frustration och kombinera ansträngningar, uppfinningsrikedom och fokus på det vi vill uppnå.
Faktum är att motivation och uthållighet är två sidor av samma mynt. Båda egenskaperna förstärks av den samvetsgranna individen. Detta förklarar psykologen Angela Duckworth från University of Pennsylvania i USA i sin bok Grit: Konsten att inte ge upp, ett verk som beskriver de mekanismer som gör det lättare för oss att nå framgång.
Samvetsgranna människor vet att välbefinnande och lycka också kräver ansträngning och flit. De är stora experter i detta avseende.
4. Samvetsgrannhet i emotionell intelligens kommer också med personlig och relationell egenvård
Samvetsgrannhet i emotionell intelligens är inte bara en mekanism för social framgång, utan det är också en mekanism för mentalt välbefinnande. Faktum är att detta personlighetsdrag framförallt definieras av ett bra inre kontroll-lokus. Det betyder att de förstår att de är ansvariga för sina egna omständigheter, beslut och konsekvenser.
De är också inriktade på att ta hand om sin livskvalitet och sina sociala, affektiva och familjerelaterade band etc. Att ta hand om sitt eget och andras välbefinnande är också ett syfte som de investerar ansträngning och energi i. De vet att lycka kräver ansträngning och flit och de är fantastiska experter på att utöva dessa egenskaper.
Att vara samvetsgrann betyder inte att vara manisk eller tvångsmässig. Faktum är att detta personlighetsdrag ofta missförstås. Företag kan dra betydande fördelar om de har anställda med denna egenskap i sin personalstyrka. De kombinerar effektivitet med ansvar och flit med förmåga att prestera.
Dessutom är de extremt kompetenta figurer inom emotionell intelligens. Som du väl vet, förstärker just denna kompetens förmågan att skapa mer harmoniska, respektfulla, produktiva och även glada sociala miljöer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jackson JJ, Wood D, Bogg T, Walton KE, Harms PD, Roberts BW. What do conscientious people do? Development and validation of the Behavioral Indicators of Conscientiousness (BIC). J Res Pers. 2010 Aug 1;44(4):501-511. doi: 10.1016/j.jrp.2010.06.005. PMID: 21278818; PMCID: PMC3028204.
- Mayer, J. D., Caruso, D. R., & Salovey, P. (2016). The ability model of emotional intelligence: Principles and updates. Emotion Review, 8(4), 290-300.
- Zhou X, Sun X, Wang Z, Jiang T. Association between conscientiousness and team emotional intelligence: A moderated mediation model. Medicine (Baltimore). 2022 Oct 21;101(42):e31001. doi: 10.1097/MD.0000000000031001. PMID: 36281186; PMCID: PMC9592429.