Savitribai Phule, en inspirerande indisk kvinna

Savitribai Phule är ihågkommen som en kvinna som, trots att hon tillhörde den lägsta nivån i ett stelt och orörligt socialt system, kämpade för rättigheterna för människor som hon. Den här artikeln handlar om hennes liv.
Savitribai Phule, en inspirerande indisk kvinna
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Sonia Budner

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Savitribai Phule var en av de viktigaste kvinnorna i Indiens historia. Hon ansågs faktiskt som ett verkligt hot tack vare sin kamp mot kastsystemet. Hon försvarade också rättigheterna till utbildning för dalitbarnen, de “oberörbara”.

Kastsystemet innebär social stratifiering. Nivån som människor tillhör kan endast bestämmas av deras födelse. Därför är det ett fast och orörligt system. I själva verket är det praktiskt taget omöjligt för människor att ändra sin position inom det.

Detta system är lynchnålen för den hinduiska religionen. Ur ett teoretiskt perspektiv bygger det på två principer. Den första är karma. Detta innebär att födsel i en eller annan kast beror på handlingar i tidigare liv. Den andra är Dharma. Detta är ett komplext koncept som i grunden dikterar att människor måste stanna kvar i kasten som de är födda i.

Savitribai Phule var inte ensam i sin kamp. Hennes man, Jyotirao Phule, var en revolutionär som förespråkade samma sak. Faktum är att han kämpade outtröttligt för att störta detta hierarkiska, diskriminerande och orörliga system i sitt land. Jyotirao var också en stor filantrop och utbildare, samt en extraordinär författare.

Båda var daliter. Med andra ord, det lägsta skiktet av den hinduiska kulturen, ansett beläget utanför kastsystemet. De är längst ner på den sociala stegen och drabbas av fattigdom, arbetslöshet, dålig hälsa och undermåliga bostäder. Termen Dalit betyder “förtryckt” på språket marathi. Det hänvisar till de som man ansåg vara “för smutsiga” för att ingå i kastsystemet.

Ett tempel i Indien.

Tidigt liv

Savitribai Phule föddes i Maharashtra 1831. Hon gifte sig vid nio års ålder när hennes man var tolv. Det var ett arrangerat barnäktenskap. Båda tillhörde daliterna. Några av deras familjemedlemmar var dock rika jordbrukare.

Genom insisterande av familjemedlemmar hade hennes man lyckats fullfölja gymnasiet. Han blev affärsman och kommunal entreprenör. Paret fick aldrig några egna barn, men de adopterade sonen till en brahminänka.

Skolor för daliter

Savitribai och hennes man blev snart aktivister mot de orättvisor som drabbade kvinnor. De protesterade också mot det sociala kastsystemet i allmänhet. Tyvärr hade den dåliga utbildningen för kastlösa barn en allvarlig inverkan på deras framtid och dömde dem till sexuell och arbetsrelaterad exploatering. Av denna anledning öppnade paret en skola för flickor. Men detta vände deras familj mot dem.

Därefter öppnade de ytterligare två skolor för pojkar och flickor som var daliter. Tack vare privata donationer från Europa lyckades de hålla skolorna igång under de närmaste tio åren. Men dessa donationer upphörde. Utan statligt stöd var de tvungna att stänga skolorna.

Savitribai Phule och hennes försvar av änkor

Förutom att hjälpa barn fortsatte paret sitt arbete genom att inleda en kamp till stöd för änkors rätt att gifta om sig. Långvariga traditioner förhindrade detta på grund av problem med överföringen av egendom. I själva verket tillhörde en änka familjen till den avlidne mannen. Men de var inte skyldiga att stödja henne.

Änkor förlorade alla sina rättigheter. De fick sina huvuden rakade och fick höra att de i själva verket var döda. De hölls inte fångna men de var inte heller fria. Tyvärr var några av dessa flickor som ännu inte ens hade nått puberteten. Savitribai öppnade ett skydd för änkor från de lägre kasterna. Hon tog också in många nyfödda flickor för att skydda dem från barnmord. Dessutom erbjöd hon daliter möjligheten att dricka rent vatten.

Savitribai Phule kämpade till slutet

När hennes adopterade son var äldre öppnade hon en klinik med honom i Pune. Där tog de hand om människor som led av den tredje pestepidemin 1897. När de arbetade där blev Savitribai själv smittad. Hon dog samma år, 66 år gammal.

Savitribai var en kvinna som kämpade mot en av de mest fruktansvärda sociala orättvisor som skapats av människan, kastsystemet. Dessutom inledde hon sin modiga kamp mot alla odds, för hon var både kvinna och dalit.

En indisk flicka som pluggar.

Kastsystemets sociala tyngd

Kastsystemet har 3000 år gamla anor. Detta fundamentalt religiösa system skiljer mellan fyra hierarkier eller kaster. På toppen finns Brahminerna som är förknippade med renhet och färgen vit. De representerar intelligens. Kasten består av präster, läkare och intellektuella.

Den andra är Kshatriya. De är associerade med energi och färgen röd. Den tredje kasten är Vaishya. De är kopplade till färgen gul. De brukar vara markägare och köpmän. Den sista nivån är Shudra. De är kopplade till färgen svart och inkluderar arbetare och bönder.

Kastsystemet inkluderar inte ens daliterna. Faktum är att de befinner sig under alla andra hierarkiskt. Den indiska regeringen förbjöd emellertid diskriminering på grundval av kastsystemet 1950. Ändå förekommer det fortfarande i många områden. Faktum är att daliterna fortfarande betraktas som orena och fortfarande är underordnade de övre kasterna.

Än idag måste regeringen föra politik för att begränsa den sociala utestängningen och diskrimineringen av denna tradition, som säkert måste vara en av de grymmaste i den mänskliga civilisationen. Av denna anledning kvarstår arvet från Savitribai Phule till denna dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sankaran, S., Sekerdej, M., & von Hecker, U. (2017). The Role of Indian Caste Identity and Caste Inconsistent Norms on Status Representation. Frontiers in psychology, 8, 487. doi:10.3389/fpsyg.2017.00487
  • Pandey, J., & Varkkey, B. (2017). Impact of Religion-Based Caste System on the Dynamics of Indian Trade Unions: Evidence From Two State-Owned Organizations in North India. Business & Society. https://doi.org/10.1177/0007650317745867
  • Budner, Sonia (2018) History Knitters, Collection in miniature of great women. Eleanor Roosevelt, Chapter 11. Independently published, ISBN: 978-1980572725

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.