Självkänsla på arbetsplatsen
Självkänsla är en återspegling av hur du behandlar, värderar och älskar dig själv. Det handlar om hur du mår i förhållande till dina egna förmågor, prestationer och mål. Självkänsla på arbetsplatsen handlar om den tillfredsställelse du känner i ditt arbete (eller din arbetsmiljö), i förhållande till dig själv. Med andra ord, hur du arbetar, och i vilken utsträckning du känner dig uppfylld, uppskattad, motiverad etc. Det livnär sig också på andra element, såsom prestation och arbetsmotivation, bland andra. Men kan självkänslan på arbetsplatsen förbättras, och i så fall hur?
Självkänsla på arbetsplatsen
Självkänsla har definierats på många sätt. En sådan definition kom från Coopersmith (1967), citerad i en studie från 2005 utförd av Morán och Manga från Universidad de León i Spanien. Han definierade det som “en attityd av godkännande eller ogillande som indikerar i vilken utsträckning individen anser sig kapabel, viktig, framgångsrik och värdefull […] det är en personlig bedömning av värde som kommer till uttryck i de attityder som individen har till sig själv”.
Självkänsla på arbetsplatsen är den uppfattning som varje individ har när det gäller utförandet av dennes arbete eller dennes tillfredsställelse på arbetsplatsen. Det brukar mätas utifrån vad de anställda tror att de gör och vad de borde göra. I huvudsak är det känslan de har om sitt eget arbete.
Du kanske undrar om självkänsla på jobbet kan vara beroende av yrket. Svaret är ja. Faktum är att den tidigare nämnda studien, som omfattade 298 deltagare, fann skillnader i arbetstillfredsställelse, ångest och självkänsla, beroende på yrke och kön. Till exempel kände sig yrkesverksamma inom utbildningssektorn mer nöjda med sitt arbete, medan män inom hälsosektorn visade mindre ångest och högre självkänsla.
“Självkänsla består främst av två saker: att känna sig älskvärd och att känna sig kapabel.”
-Jack Canfield-
Hur du förbättrar din självkänsla på arbetsplatsen
Du kan vidta åtgärder för att förbättra hur du mår på jobbet, betinga den tillfredsställelse du känner över dina prestationer och förändra hur du möter utmaningar. Kort sagt kan du förbättra din självkänsla på arbetsplatsen. Så här gör du:
1. Erkänn dina prestationer
Börja med att identifiera aktiviteter som du är bra på i ditt jobb. Erkänn de områden där du känner dig skicklig och belöna dig själv för dina prestationer. De behöver inte vara stora belöningar. Bara att veta att det finns många saker du gör bra, och att kunna säga till dig själv att “du gjorde det bra” räcker.
2. Fortsätt lära dig
Arbetslivet är extremt dynamiskt och du måste vara konkurrenskraftig. Därför är det lämpligt att investera i utbildning. Att vara i framkant innebär att du kommer att hålla en bättre kvalitet på ditt arbete. Du kanske till och med gör det på kortare tid, vilket kommer att uppskattas av din arbetsgivare.
Allt handlar om att fortsätta växa. Det innebär att göra dina svaga punkter svagare och dina starka sidor starkare. Oavsett om du är en entreprenör eller inte, ska du se på dig själv som ett företag. Se utbildning som en investering.
3. Lär dig av dina misstag
Att göra misstag på jobbet är normalt. Men det är tillrådligt att se till att ett misstag inte blir till ett angrepp på din självuppfattning. Det ger dig också självförtroende. Det innebär att du tar vara på dina erfarenheter för att bli bättre på ditt jobb (utan att sätta för stor press på dig själv).
4. Var medveten om positiva budskap
Ett märkligt fenomen inträffar med självkänsla. Ju svagare den är, desto svårare är det för dig att ta emot beröm. Det är som om låg självkänsla systematiskt filtrerar bort positiv feedback från din omgivning. Faktum är att låg självkänsla, liksom hög självkänsla, skapar ett ekosystem av filter inom och utanför dig som vidmakthåller den.
5. Hitta mening i det du gör för att förbättra din självkänsla på arbetsplatsen
Att inneha en position där du utför uppgifter som du tror på gynnar din självkänsla på arbetsplatsen. Det betyder att du finner sann mening i ditt arbete, utöver det faktum att du är aktiv och tjänar pengar. Så fråga dig själv, vad ger ditt jobb dig? Vad kan du bidra med till andra genom att göra ditt jobb? Leta efter allt det där som gör skillnad och erkänn dina styrkor och att du gör det bra.
Förbättra på specifika punkter för att förbättra överallt
Självkänsla på arbetsplatsen är en sorts självkänsla som tillsammans med andra (personlig, akademisk, fysisk, social etc.), konfigurerar den syn du har på dig själv som helhet. Att arbeta med detta kommer oundvikligen (och lyckligtvis) att ha en inverkan på helhetsintrycket du har om ditt sätt att vara och relatera.
Till att börja med måste du identifiera hur hälsosam din självkänsla på arbetsplatsen är. Då kommer du att kunna arbeta på alla hinder som står i din väg. Du kommer att kunna vårda den med de ovan nämnda stegen såväl som alla andra idéer som kan komma upp hos dig. Nyckeln ligger i att känna dig själv och avgöra vad som är bra för dig och vad som inte är det på din arbetsplats (även i förhållande till ditt sätt att arbeta). Kom framförallt ihåg att en psykolog alltid kan hjälpa dig så processen blir lättare att navigera.
“Du kommer inte att värdera din tid förrän du värdesätter dig själv. Innan du värdesätter din tid kommer du inte att göra något med den.”
-M. Scott Peck-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Morán, C. y Manga, D. (2005). Satisfacción en el trabajo, autoestima y estrés: diferencias por ocupación y género. Recuperado de https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/11296/RevistaUniversitaria?sequence=1