Skillnaderna mellan terrorism och organiserad brottslighet
Även om organiserad brottslighet och terrorism har en del likheter är de väldigt olika. Å ena sidan är organiserad brottslighet ett sätt att begå brott. Dessa brott kräver en viss planering och ett samordnat deltagande av flera individer.
Å andra sidan kännetecknas terrorismen av extremt våldsamma handlingar. Terrorism använder våld som ett sätt att bekämpa civila människor för att få ett politiskt svar. Således strävar terrorismen mot att förvirra, skrämma eller irritera medborgare och deras ledare. Den söker internationell uppmärksamhet för att så tvivel över legitimiteten hos en politisk regim, provocera inre konflikter i hotade samhällen och stödja och mobilisera anhängare.
“Vet du varför människor gillar våld? Det beror på att det känns bra. Människor finner våld djupt tillfredsställande. Men om du tar bort tillfredsställelsen blir handlingen meningslös.”
Terrorism och organiserad brottslighet
Den organiserade brottsligheten söker å andra sidan främst vinst. Kriminella organisationer vill ha pengar – och ju mer, desto bättre. Terrorism syftar å andra sidan till att förändra system, uppnå självständighet eller få någon form av politisk eller religiös fördel.
Dessa två variabler har emellertid vissa likheter. Terroristorganisationer behöver pengar för att finansiera sig själva. Till exempel behöver de köpa vapen, organisera rekrytering och propaganda, bland annat förbereda och genomföra attackerna. Och alla dessa aktiviteter kräver pengar.
Organiserad brottslighet syftar till att utnyttja, men inte förändra, den etablerade ordningen, medan terrorism syftar till att omvandla eller destabilisera befintliga institutioner eller tvinga dess företrädare att vidta åtgärder som strider mot deras principer och intressen.
Kriminalitetens frekvens
Kort sagt, både terrorism och organiserad brottslighet söker ekonomisk vinst och att påverka politiska aktiviteter. Den stora skillnaden är att medan ekonomisk vinst är det ultimata målet för organiserad brottslighet, är de huvudsakliga målen för terrorism politiska mål. Trots dessa skillnader är båda engagerade i kriminella aktiviteter.
Å andra sidan är organiserad brottslighet mer frekvent förekommande än terrorism. Vad detta innebär är att det är mer sannolikt att brott begås av kriminella organisationer än terroristgrupper. Det beror på att kriminella organisationer är mer villiga att offra säkerhet för att få mer pengar. I motsats till detta leder terroristattacker vanligtvis inte till mer finansiering. Det är faktiskt det motsatta. Därför föredrar terroristgrupper ofta säkerhet.
“Vi lever i en värld där vi måste gömma oss för att älska, medan våld utövas mitt på ljusa dagen.”
Användandet av våld
En sista men betydande skillnad mellan organiserad brottslighet och terrorism är det sätt på vilket de använder våld. Effektiviteten av en terrorattack beror på dess inverkan. En terroristgrupp kan attackera en liten grupp människor för att skrämma många. Därför är det så att ju mer upprörande attacken är, desto större blir svaret. Attacken kan dock vara kontraproduktiv om många dör på grund av den. Om detta händer får de inte följare.
I vilket fall som helst, söker den organiserade brottsligheten anonymitet. Brottslingarna utövar sina brott under täckmantel för att undvika att äventyra deras brottsliga karriär. Av den anledningen har kriminella organisationer en tendens att vilja undvika all slags publicitet.
Sammanfattningsvis kan man säga att även om terrorism och organiserad brottslighet har saker gemensamt, skiljer de sig på många sätt från varandra. Organiserad brottslighet syftar till att uppnå ekonomiska mål och terrorism söker politisk förändring. Dessutom utförs organiserad brottslighet vanligtvis under anonymitet, medan terroristvåld är iögonfallande.
“Jag motsätter mig våld, för även då det förefaller sig vara gott, är det goda bara temporärt; det onda det för med sig är permanent.”
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De la Corte, L., & Giménez-Salinas, A. (2010). Crimen.ogr: Evolución y claves de la delincuencia organizada. Barcelona: Ariel.