13 smärtsamma frågor du bör ställa dig själv
Det finns smärtsamma frågor som du föredrar att undvika och inte ställa dig själv eftersom de ifrågasätter en del av vem du är. Faktum är att vi alla har känsliga områden som vi inte vill att någon ska röra, än mindre upptäcka. Det är som om rustningen som gör att du kan vara stark och till och med funktionell inför andra tas bort, och bakom den skölden döljer sig ett skört och sårbart jag.
Det är dock hälsosamt att lyfta fram de utrymmen du har lämnat i de psykologiska skuggorna. Faktum är att det är en bra idé att bli medveten om din rädsla, din osäkerhet, dina känslomässiga problem och dina tankebiaser.
Hur märkligt det än kan tyckas, föreslogs denna typ av övning först av Wilhelm Wurndt, som anses vara den vetenskapliga psykologins fader. Han hävdade att det att ställa frågor till oss själva och utöva introspektion gör det lättare för oss att fördjupa oss i dimensioner som tankar, känslor och mentala bilder som formar våra berättelser.
Så varför inte börja idag? Du kanske tycker att dessa 13 enkla frågor är riktigt användbara.
Att ställa dig själv tuffa frågor då och då gör att du kan bli mer självmedveten i denna ständigt växande värld med högt tempo.
Smärtsamma frågor som är värda att ställa
Att reflektera över sig själv och sin omgivning är hälsosamt. Med det sagt måste du göra det på rätt sätt.
Timothy D. Wilson, en socialpsykolog vid University of Virginia i USA och expert på det undermedvetna, självkännedom och beslutsfattande, gör en intressant poäng i sin bok från 2004, Strangers to Ourselves.
Han menar att det att känna sig själv inte bara kräver att man ställer sig själv smärtsamma frågor. Det beror på att du inte bara är vad du tänker, du är också vad du gör. Därför är det också viktigt att fråga dina vänner, din familj och din partner hur de ser dig. Det är mycket möjligt att de kan avslöja aspekter av dig som du inte är medveten om.
Vi föreslår därför att du börjar denna resa av självkännedom och självupptäckt genom att ställa dig själv en rad frågor. Du behöver inte svara snabbt. Det är inte ett intelligenstest, det är en övning i reflektion.
1. Vad gör du inte på grund av rädsla? – en av de smärtsamma frågor du bör ställa dig först
Rädslor är som taggtråd för ditt välbefinnande och din personliga uppfyllelse. Även om det är sant att de ofta fungerar som en nödvändig överlevnadsmekanism, finns det tillfällen då du ger kraft till rent irrationella rädslor.
Det enda sättet att avaktivera dem och känna dig fri att växa och uppnå dina mål är att vara medveten om dem.
2. Vad är viktigare för dig… Att andra älskar och beundrar dig eller att du älskar dig själv?
Du kan svara “båda” på den här frågan. Naturligtvis är det sant att lycka och tillfredsställelse ligger, i lika delar, i att ta emot tillgivenhet från andra och goda nivåer av självkärlek. Problemet är dock att man ibland fokuserar mer på det ena området än det andra.
Det är inte hälsosamt att vara beroende av andras beundran och tillgivenhet för att må bra. Men du ska inte heller älska dig själv överdrivet och försumma andra.
3. Vad är skillnaden mellan ditt “offentliga jag” och ditt “privata jag”?
Detta är en av de smärtsamma frågor som vi alla borde ställa oss själva. Uppför du dig likadant offentligt som privat? Är du en social kameleont som alltid försöker smälta in i andra personers sällskap för att känna dig integrerad?
Tänk på att strävan efter att vara någon du inte är för att behaga och känna dig accepterad bara medför lidande.
4. Anstränger du dig för att möta andras förväntningar?
Det skadar aldrig att reflektera över dina ansträngningar och mål och vilka typer av aktiviteter du ägnar så mycket tid åt. Samtidigt bör du fråga dig själv om dessa mål som du hoppas uppnå verkligen är tillfredsställande och spännande för dig. Eller är det kanske andras förväntningar som du tvingar dig själv att uppfylla för att tillfredsställa andra?
5. Idealiserar du någon? – en av de smärtsamma frågor vi tenderar att glömma
Du idealiserar andra när du är förälskar dig i dem, du beundrar dem mycket. Faktum är att det är extremt vanligt att tillskriva någon positiva karaktärsdrag och egenskaper bara för att du gillar eller attraheras av personen.
I dessa fall finns det inget viktigare än att vara medveten om din idealisering och tillämpa en mer objektiv blick med färre filter.
6. Tror du att du ägnar dig åt något slags beteende som är negativt för dig?
Detta är en annan smärtsam fråga att ställa sig själv. Du kan vara fast i många självsaboterande beteenden just nu som du inte vill se. Ett exempel på detta är att envist tänka att vad du än gör så kommer ingenting att förbättras (jag kommer inte att hitta ett jobb, jag kommer inte att kunna ta mig ur denna ohälsosamma relation etc.).
Du bör inte heller förbise beteenden som ätstörningar, alkoholmissbruk, överdrivet beroende av mobiltelefonen etc. Du måste acceptera det faktum att du utövar ohälsosamma beteenden.
7. Finns det någon som inte värdesätter dig, men som du inte kan lämna?
Vänner, släktingar och till och med partners… I ditt liv kan det finnas en eller flera personer som inte uppskattar dig som du förtjänar och som inte värdesätter dig. Kanske är det dags för dig att ta ett beslut.
8. Tror du att det finns något i ditt förflutna som du ännu inte har löst?
Området psykisk hälsa lägger stor vikt vid traumaaspekten. Vi är nämligen ett samhälle som bär med oss många smärtsamma händelser från gårdagen som vi inte har bearbetat. En barndom av övergrepp eller brist på tillgivenhet är ett exempel. Mobbning i skolan och trakasserier på arbetsplatsen är lika relevanta.
9. Älskar och respekterar du dig själv som du verkligen förtjänar? – en av de mest tänkvärda av dessa smärtsamma frågor
Hur är din självkänsla för tillfället? Hur är det med din självkärlek? Du måste komma ihåg att dessa dimensioner inte är stabila över tid. Det är vanligt att de försvagas eller fluktuerar till följd av komplicerade upplevelser. Reflektera över hur du känner och hur du uppfattar dig själv.
10. Vet du verkligen hur man vårdar en relation?
Detta är en viktig fråga att ställa dig själv. Du kanske bär på dysfunktionella mönster som du såg i din egen familj. Eller så kanske du bekräftar myter som romantisk kärlek, som bara genererar lidande och missförstånd.
Relationer kräver daglig uppmärksamhet, respekt, god kommunikation och den viktigaste ingrediensen av allt: tillit.
11. Skyller du på andra för saker som är ditt ansvar?
Alla kommer inte att ställa sig denna fråga. Det beror på att den är svår, obekväm och inte alltid förstås korrekt. Men i verkligheten tenderar du ofta att skylla på din familj och samhället för vad som händer dig.
Det kan vara så att din låga självkänsla och dina trauman härrör från en dysfunktionell familj. Eller så är du för närvarande arbetslös. Oavsett vad som har hänt dig är det ditt ansvar (och bara ditt) att agera inför allt som händer dig.
12. Jobbar du på dina drömmar och mål eller hoppas du på ett lyckokast?
Kanske hoppas du att ödet kommer att föra allt du vill och önskar dig till din dörr. Glöm inte bort att det att uppnå mål kräver daglig ansträngning, motivation, uthållighet och planering.
13. Hanterar du dina känslor eller låter du dig ryckas med av dem? – en av våra viktigaste smärtsamma frågor
Vår lista med smärtsamma frågor att ställa dig själv skulle inte vara komplett utan en som fördjupar sig i ämnet känslor. Detta är nämligen ett annat försummat område och ett där du inte alltid stärker dig själv som du borde. Det är dags att inse det. Hur hanterar du negativt laddade känslor? Låter du dig ryckas med av ilska och raseri eller vet du hur du ska reglera dem? Kom ihåg att effektiv hantering av dina känslor har en direkt effekt på ditt välbefinnande.
Summa summarum skadar det aldrig att ha ett samtal med sig själv och fördjupa sig i dessa frågor. Du kanske nämligen kommer att upptäcka att det finns vissa områden som kräver din uppmärksamhet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Galperin, A. y Haselton, MG (2010). Predictores de la frecuencia y el momento en que las personas se enamoran. Psicología Evolutiva, 8 .