Sommaren påverkar ditt humör både positivt och negativt

Fyller sommaren dig med energi och lycka eller gör den dig irriterad och deppig? Vi berättar hur sommaren kan påverka ditt humör.
Sommaren påverkar ditt humör både positivt och negativt
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Vi har alla vår favoritsäsong och vårt favoritväder. Vissa älskar vintern, med kyla och snö. Å andra sidan föredrar andra sommaren och värmen. Men utöver enkel tyck och smak är denna åtskillnad ofta baserad på miljöpåverkan på våra känslor. Av denna anledning kommer vi att prata om hur sommaren påverkar ditt humör.

Vi är komplexa varelser och vi tenderar att påverkas på flera olika nivåer. Dessa inkluderar vår biologi, våra inre tillstånd och vårt beteende. Alla dessa förändras och anpassas utifrån yttre förhållanden. Följaktligen finns det flera förklaringar till hur vi är. Dessutom, som människor, upplever vi alla saker helt annorlunda från person till person. Nedan går vi igenom de viktigaste vetenskapliga resultaten i detta avseende.

Hur påverkar sommaren ditt humör?

Bättre anpassning till ljus-mörker-cykler

Hur sommaren påverkar ditt humör: i många fall orsakar det lycka

Preferensen för sommaren har en biologisk grund. Faktum är att en studie har visat att exponering för starkt ljus har en gynnsam effekt på humöret. Därför mår du bättre när du exponeras för solljus. På samma sätt tenderar frånvaron av solljus att motsvara depression.

Det är av denna anledning som ljusterapi erkänns som en effektiv behandling för depression. Dessutom kan det vara lika effektivt som antidepressiva läkemedel. Detta beror på att exponering för ljus gör att dygnsrytmskärnan kan fungera korrekt. Den synkroniserar din interna klocka med de naturliga ljus-mörker-cyklerna.

Positiva känslor

Dessutom multiplicerar solljuset exponentiellt produktionen av serotonin. Detta är ett hormon som är kopplat till känslor av lycka, avkoppling och tillfredsställelse. Av denna anledning är det mer troligt att du upplever dessa typer av positiva tillstånd under sommaren. Detta är vanligare på platser där det är en rejäl skillnad mellan vinter och sommar.

Större socialt liv

Under sommaren har du mer fritid att spendera på hobbys och sociala aktiviteter. Det är faktiskt inte bara den tid då många människor njuter av sin årliga semester, utan det är också vanligt att företag ändrar eller minskar arbetstiden. Dessutom brukar du spendera mer tid utomhus och umgås med dina vänner och familj.

Dessa band med andra människor är både nödvändiga och fördelaktiga. Det beror på att ökad social kontakt ofta leder till större subjektivt välbefinnande. Dessutom gör minskningen av arbetsbördan att du kan koppla av och koppla bort. Detta sänker dina stressnivåer.

Alla älskar inte sommaren. Varför?

Hur sommaren påverkar ditt humör: Vissa människor blir deppiga

Med tanke på ovanstående data skulle det vara lätt att anta att sommaren är positiv för alla. Detta är dock inte fallet. Faktum är att för vissa människor orsakar ankomsten av sommarsäsongen, med sina utökade timmar med solljus och höga temperaturer, problem och komplikationer.

Exempelvis kan överdriven värme leda till en försämring av euforiska och maniska symtom hos personer med bipolär sjukdom. Faktum är att det i allmänhet är mer sannolikt att alla människor med en psykisk störning lider vid extrema temperaturer.

Det finns dock också svårigheter för befolkningen i stort. Faktum är att sommarens kvävande värme, konstant svettning och det kontinuerliga arbetet som kroppen måste utföra för att reglera temperaturen, kan leda till ökad irritabilitet och aggressiva beteenden. Det kan också generera apati, trötthet, oro och allmän leda.

Dessutom kan det att somna och få en god natts sömn under dessa ganska otrevliga förhållanden ofta vara en stor utmaning för vissa människor. Sömnlöshet och trötthet tar i själva verket ut sin rätt på sinnestillståndet och våra kognitiva förmågor. Faktum är att dåsighet, dåligt humör och svårigheter att koncentrera sig och prestera korrekt, är vanligt förekommande.

Slutligen finns det de som upplever det som kallas sommarsäsongens affektiva störning. Detta kännetecknas av känslor av sorg, vemod och nedstämdhet när sommarsäsongen anländer. Det är mycket mindre vanligt än säsongsbunden vinterdepression. Ändå drabbar det cirka tio procent av befolkningen.

Vad ska du göra om sommaren påverkar ditt humör negativt?

Om du ingår i den senare gruppen människor och påverkas negativt av värme finns det ett antal åtgärder du kan vidta. Var noga med att hålla dig välhydrerad och undvik att gå ut i solljuset när det är som intensivast. Försök också att skapa en god sömnrutin så att du kan förbättra din vila och minska symtomen på sömnbrist. Slutligen, försök att skaffa verktyg för att hantera dina känslor. Faktum är att meditation och andningsövningar ofta kan hjälpa till att minska irritabilitet och förbättra ditt humör.

Med alla dessa åtgärder till ditt förfogande bör du upptäcka att du kan dra nytta av sommarmånaderna. Oavsett din situation bör du försöka att använda den här tiden för att minska stress, vila och njuta av din fritid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lambert, G. W., Reid, C., Kaye, D. M., Jennings, G. L., & Esler, M. D. (2002). Effect of sunlight and season on serotonin turnover in the brain. The Lancet360(9348), 1840-1842.
  • González M. M. (2012) ¿Cómo la luz “prende” y “apaga” nuestro estado de ánimo?. Biblioteca digital. Universidad Católica Argentina. Buenos Aires.
  • Van Lange, P. A., Rinderu, M. I., & Bushman, B. J. (2017). Aggression and violence around the world: A model of CLimate, Aggression, and Self-control in Humans (CLASH). Behavioral and brain sciences40.
  • Wehr, T. A., & Rosenthal, N. E. (1989). Seasonality and affective illness. The American journal of psychiatry.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.