Sömnbrist och ångest: En dålig kombination

Det finns en koppling  mellan sömnbrist och ångest. Om man inte får sova ordentligt så kommer det resultera i kronisk utmattning som kan upphov till flera psykologiska åkommor, inklusive depression.
Sömnbrist och ångest: En dålig kombination
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det finns en stark koppling mellan sömnbrist och ångest enligt flera studier. Vi pratar inte bara om insomni, utan även om att man inte kan sova bra. Om du frekvent upplever detta så är din hälsa antagligen i farozonen.

Neurovetenskapen utvecklas varje dag och varje dag får vi mer intressant och värdefull kunskap. Nyligen upptäcktes det exempelvis att tupplurar på under en halvtimme förbättrar korttidsminnet och långtidsminnet. Man vet också att sömn är viktigt för att man ska kunna göra sig av med gifter.

Människor behöver sova, precis som de flesta djur. Om man inte får tillräckligt med vila så kommer detta orsaka problem för ens hälsa och välmående. Olika studier har visat att det föreligger en sådan risk. Man har även upptäckt att man löper större risk för neurodegenerativa sjukdomar om man sover mindre än sex timmar per natt.

Sofokles sade att sömnen är den enda medicinen som hjälper mot nästan allt, och han hade inte fel. Ibland tänker vi inte på våra livsvanor. Att sova minst 7-8 timmar per natt är positivt för både ens fysiska och psykologiska hälsa.

Upplyst hjärna.

Sömnbrist och ångest

Relationen mellan sömnbrist och ångest har undersökt i flera studier på senaste tid. Ämne presenterades för en grupp experter vid den årliga konferensen Society for Neuroscience i San Diego, Kalifornien. Dr. Clifford Saper, medlem av Sleep Research Society, och en av de bästa specialisterna i ämnet förklarar att:

  • Sömnbrist är inte samma sak som insomni. Det innebär inte att man går en månad utan att sova.
  • Faktum är att det är något så subtilt och vanligt att vi inte ens lägger ordentligt vikt vid det.
  • Sömnbrist innebär att man sover färre timmar. Det innebär att man går och lägger sig vid midnatt, vaknar upp kl 2 på morgonen och sedan somnar igen runt 3 på morgonen och sedan vaknar upp kl 5.
  • Det som påverkar vår hälsa är att vi inte får tillräckligt med REM-sömn (rapid eye movement), vilket är den tid då kroppen sover djupt medan hjärnan är väldigt aktiv och uppfyller viktiga uppgifter.
Kvinna och väckarklocka.

Sömnbrist och amygdalan

Föreställ dig att man har sovit runt fem timmar per natt under två till tre månader. Man vaknar upp trött och man kan inte utföra de dagliga sysslorna som man brukade. Man kanske även säger till sig själv att kroppen förändras så att man behöver mindre sömn då man blir äldre.

Ja, man kan övertyga sig själv om detta, men det är inte något som hjärnan håller med om. Faktum är att man inte når djupsömnen.

  • Sömnbrist och ångest har en nära relation för det finns en struktur som börjar arbeta febrilt: amygdalan.
  • Amygdalan är den region i hjärnan som aktiveras då hjärnan upplever en risk. Den utsöndrar en serie med hormoner som väcker oss för att vi ska kunna fly från ett hot, antingen ett verkligt hot eller ett påhittat.
  • För amygdalan så är sömnbristen ett hot. Det är en fara som hotar den cerebrala homeostasen och den organiska balans som är så viktigt för vårt välmående.
  • Aktiveringen av amygdalan leder sedan till ångest.

Sömnproblem påverkar hälsan

Som vi kan se så kan relationen mellan sömnbrist och ångest vara en ond cirkel. Man sover mindre och känner mer ångest. Ångesten förvärrar därefter sömnproblemen.

Som om det inte vore nog så har studier, som den som utfördes vid University of Adelaide i Australien, visat oss att sömnproblem inte bara ökar risken för ångest, utan att det även är en riskfaktor för depression.

Dr. Eti Ben Simon vid Human Sleep Science vid University of California, Berkeley, har poängterat att det finns väldigt effektiva sömnterapier. Faktum är att ens patients psykologiska välmående kan förbättras på bara några veckor efter att man börjar sova bättre.

Strategier för att behandla sömnbrist och ångest

Sömnspecialisterna rekommenderar att man omsätter två strategier i praktiken. Å ena sidan så måste vi förbättra våra sömnvanor. Å andra sidan är det viktigt att man lär sig färdigheter för att bättre hantera stress och ångest.

  • Man bör börja med en läkarundersökning för att utesluta sjukdomar som kan påverka sömnen.
  • Man bör också besöka en sömnspecialist. Det finns väldigt effektiva program som skriver ut mediciner och där patienterna får ta del av skräddarsydda program för att förbättra sin vila.
  • Hålla dig till ett sömnschema. Gå till sängs vid samma tid och följa samma ritualer varje kväll.
  • Man bör ta hand om sin sömnhygien (kost, träning, miljö att sova i…)
  • Andra lämpliga strategier innefattar att man lär sig om paradoxala intentioner och biofeedback.

Givet att det finns ett klart samband mellan sömnbrist och ångest så är det viktigt att man tänker mer på sin sömnhygien. Även om ingen dör av sömnbrist så kommer det att reducera livskvaliteten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alvaro, PK, Roberts, RM, y Harris, JK (2013). Una revisión sistemática que evalúa la bidireccionalidad entre las alteraciones del sueño, la ansiedad y la depresión. Dormir , 36 (7), 1059-1068. https://doi.org/10.5665/sleep.2810
  • Mellman, TA (2008, junio). Trastornos del sueño y la ansiedad. Clínicas de medicina del sueño . https://doi.org/10.1016/j.jsmc.2008.01.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.