Stöd i sorg
Utan tvekan kan det vara förödande att drabbas av en betydande förlust. Faktum är att det sätter igång många psykologiska och känslomässiga processer hos den sörjande som under en tid kommer att uppleva ett stadium av omställning. Men det är viktigt att vara medveten om att denna smärta inte tyder på någon störning. De är faktiskt bara en naturlig reaktion. Av denna anledning är psykoterapi inte nödvändigt, men stöd i sorg kan vara fördelaktigt.
Denna process utförs inte nödvändigtvis av specialister. Stödnätverket omkring de sörjande spelar ofta en grundläggande roll. Stöd i sorg innebär att skapa ett tryggt utrymme för de sörjandes känslor, respektera deras känslor av oordning och förvirring och helt enkelt finnas där för dem. Med det sagt är det ingen lätt uppgift. Faktum är att vi kanske ofta inte vet hur vi ska hjälpa en sörjande person. Det finns dock några användbara riktlinjer.
Stöd i sorg eller psykoterapeutisk intervention?
Som vi nämnde tidigare är sorg en naturlig reaktion från kroppen på förlustprocessen. Det hjälper de sörjande att ta sig igenom smärtan, integrera det som hänt i sin historia och gå vidare. Känslorna som kommer med detta kan vara obehagliga, men de är inte patologiska. Det är därför som sörjande under normala omständigheter kan hantera sin sorg utan att behöva professionell hjälp.
I vissa fall är det dock fråga om patologisk sorg. Detta inträffar när den sörjande inte kan hantera förlusten på ett hälsosamt sätt. Alternativt kan personen uppleva långdragna känslor eller förträngda och maskerade känslor. I sådana fall blockeras sorgeprocessen och individen kan inte gå vidare. Då behövs psykoterapi.
Om sorgen å andra sidan är icke-patologisk ska personen ändå inte behöva hantera den ensam. Faktum är att andras närvaro, sällskap och stöd är nyckeln till att den sörjande personen ska kunna övervinna sin förlust och gå vidare. Det måste dock finnas en rad egenskaper och element i processen för stöd i sorg för att det ska fungera.
Stöd i sorg
När man har att göra med en sörjande person är det ofta svårt att veta vad man ska göra eller säga. Faktum är att din egen rädsla dyker upp och blir ett hinder för att du ska fungera som stöd. För att kunna erbjuda effektivt stöd i sorg måste du beakta följande faktorer:
Respektera sorgeprocessen
De flesta av oss är inte skolade i att hantera känslor. Av denna anledning är det extremt obehagligt och störande att se en annan person lida. Detta till den grad att du kanske försöker få dennes smärta att försvinna med alla medel.
Stöd i sorg innebär att förstå att du inte kan eliminera andras smärta. Inte genom att erbjuda lösningar eller genom att försöka resonera eller intellektualisera deras situation. I dessa fall är det bästa stödet inte att få dem ut ur mörkret, utan att finnas där för dem, med empati och respekt, medan de går igenom sorgen.
Visa intresse och fokusera på den sörjande
Samtidigt måste du veta hur du ska fly din egen verklighet om du ska fokusera på den sörjande personen. Det viktiga är vad personen känner och behöver, inte vad du anser vara bäst.
Därför måste du förstå när personen vill tala och när denne behöver tystnad. Eller när personen behöver en kram eller föredrar att vara ensam. Det betyder att du vet hur du läser av personen så att du kan ge denne vad denne behöver, även om det inte är vad din instinkt antyder.
Döm inte personen
När du stödjer någon i dennes sorg, ska du följa personen längs vägen, inte leda denne längs den. När allt kommer omkring är vi alla olika och vi hanterar alla förluster på olika sätt.
Även om det är en mänsklig egenskap att utvärdera och döma andra, bidrar detta inte till något positivt. Varje person känner sig själv bäst och vet vad som fungerar bäst för honom eller henne. Du får aldrig påtvinga personen ett sätt denne ska känna eller agera. Av denna anledning måste du utesluta kritik från din beteenderepertoar.
Ge personen utrymme att uttrycka sina känslor
Att ventilera känslor är en grundläggande uppgift i sorg. För detta behövs ett säkert utrymme. Det är faktiskt inte lätt för sörjande att öppna sig för andra människor och visa sig sårbara och förkrossade. Men om andra omfamnar deras känslor med öppenhet och empati, är det lättare för dem.
Stöd i sorg består också i att erbjuda ett tryggt utrymme där de sörjande kan uttrycka sig utan rädsla och visa sin ilska, sin sorg eller sina skuldkänslor. De behöver ett utrymme där de kan berätta sin historia och prata om sin älskade så mycket de behöver. Detta kan vara särskilt positivt om de uppmuntras att minnas hur personen berikade deras liv och vilka arv och lärdomar denne gav dem.
Ge konkret och specifikt stöd
När du följer någon i sorgen kan du använda fraser som “Jag finns här för dig, vad du än behöver” och “Du kan lita på mig”. Det kan dock vara mer fördelaktigt att erbjuda konkret och specifik hjälp. Till exempel att hjälpa personen att organisera allt nödvändigt pappersarbete eller förbereda mat för att säkerställa att denne äter ordentligt.
Ta även initiativ till att ringa personen så att denne får ventilera. Eller så kan du föreslå några aktiviteter för att få honom eller henne att tänka på annat.
Det är viktigt att personen känner smärtan, men denne måste också hitta sätt att tillfälligt glömma den. Det är som en dans där personen växlar mellan att komma närmare och längre bort från smärtan. Det hjälper personen att bearbeta situationen och gå vidare. Av denna anledning bör du erbjuda personen mindre aktiviteter som hjälper denne att aktivera sig. Men du får inte tvinga personen eller vara påträngande.
Professionellt stöd i sorg
När den sörjandes behov har identifierats måste de täckas. Det innebär att ha socialt stöd. Ibland utför anhöriga detta arbete på ett bra sätt. Å andra sidan kanske de inte kan erbjuda känsligheten, tillgängligheten eller verktygen för att följa upp korrekt.
I dessa fall kan det vara bra att söka stöd från en specialist. Inte enbart för att smärtan har blivit patologisk, utan för att den sörjande behöver ett tryggt utrymme och empatiskt lyssnande som denne kanske inte kan få från sin omgivning. I denna typ av scenario kommer specialisten inte vara så fokuserad på att sätta riktlinjer. Istället kommer dennes roll att vara att följa den naturliga mänskliga sorgeprocessen.
Vissa sörjande tycker att det hjälper att gå med i stödgrupper. I dessa miljöer har de lättare att uttrycka sig då de vet att de andra i gruppen förstår och delar deras smärta. Följaktligen känner de sig identifierade och stöttade.
Kort sagt, stöd i sorg är en process som kan utföras av olika människor och under olika omständigheter, så länge som dess principer beaktas. Respekt, empati, närvaro och lyhördhet för den sörjandes behov är ofta balsamet denne behöver i dessa svåra situationer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López Fuentetaja, A. M., & Iriondo Villaverde, O. (2018). Sentir y pensar el duelo perinatal: acompañamiento emocional de un grupo de padres. Feeling and thinking the perinatal mourning: emotional accompaniment by a parent group. Revista Clínica Contemporánea, 9(e25), 1-24.
- Melguizo-Garín, A., Hombrados-Mendieta, I., & Martos-Méndez, M. J. (2020). La experiencia de un grupo de apoyo en el proceso de duelo de familiares de niños con cáncer. Un estudio cualitativo. Psicooncología, 17(1), 117.
- Moriconi, V., & Barbero, J. (2020). Guía de acompañamiento al duelo. Covid-19. http://www.cop.es/uploads/PDF/GUIA-ACOMPANAMIENTO-DUELO.pdf
- Vedia, V. (2016). Duelo patológico: factores de riesgo y protección. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia, 6(2), 12-34. https://www.psicociencias.org/pdf_noticias/Duelo_patologico.pdf