Socialt stöd efter sorg: att bli räddad från avgrunden

Socialt stöd är avgörande för att gå igenom vissa processer relaterade till att sörja och att undvika långvariga komplikationer. I den här artikeln kommer vi att förklara hur andras sällskap kan hjälpa dig att komma över förluster.
Socialt stöd efter sorg: att bli räddad från avgrunden
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2023

Vi lider alla förluster vid vissa tillfällen i våra liv. Inför dessa händelser är sorg den naturliga reaktionen. Det låter oss bearbeta våra känslor, acceptera det som har hänt och gå vidare. Även om vi är beredda på smärtan och vet att vi förr eller senare kommer att uppleva den, minskar inte detta dess intensitet eller omfattning. Det är i de där stunderna när vi känner att vi faller ner i sorgens avgrund som andras närvaro och stöd kan rädda oss. Idag vill vi diskutera sambandet mellan sorg och socialt stöd.

Förluster tar många former. De kan sträcka sig från ett kärleksuppbrott till uppsägning från jobbet, från en familjemedlems död till en flytt eller en migrationsprocess. För varje individ kommer effekterna av dessa situationer att vara olika. Att ha ett stödnätverk är dock oerhört betydelsefullt oavsett fall.

Ledsen kvinna
Sorg får den drabbade att uppleva intensiva känslor.

Sorgens effekter

Förlust (av vilket slag som helst, men i synnerhet en närståendes död) utlöser olika inre processer som inte är lätta att hantera. Å ena sidan väcker det många intensiva och negativt laddade känslor. De kan variera från sorg och skuld till rädsla, ilska och hopplöshet.

Å andra sidan förändras de sörjandes dagliga liv helt av förlusten. Till exempel måste deras rutiner och dynamik oundvikligen förändras. Dessutom måste de lära sig nya sätt att leva och fungera utan personen de har förlorat och allt denne bidragit med till deras liv. Detta sträcker sig från personens närvaro, sällskap och känslomässiga stöd, till mer praktiska och vardagliga aspekter där denne erbjöd en hjälpande hand.

Dessutom kan de sörjandes känsla av samhörighet påverkas, särskilt om den avlidne var någon som stod dem särskilt nära eller om deras identiteter var starkt kopplade till deras relation till personen. Till exempel kan en äldre kvinna som förlorar sin man känna att hon inte längre är nödvändig eller användbar eftersom hon inte har någon att ta hand om. Dessutom känner hon sig extremt ensam.

Kopplingen mellan sorg och socialt stöd

Vi har alla en motståndskraft som gör att vi kan möta alla processer av förlust och gå vidare. Hur vi väljer att närma oss vår sorg (särskilt i dess tidiga skeden) är dock avgörande för hur svårt det kommer att bli. Det är därför förhållandet mellan sorg och socialt stöd är så viktigt.

Forskare har studerat olika sätt att hantera förlust. De har upptäckt att inte alla är lika effektiva eller fördelaktiga. Faktum är att människor som är lösningsfokuserade, har socialt stöd och hanterar sina känslor väl, är de som upplever den mest positiva personliga tillväxten och transformationen och som sörjer minst.

Socialt stöd är avgörande för att möta lidandet från förlusten. Främst för att det tillåter individen att utföra sorgens viktiga uppgifter.

Känslomässigt uttryck

Känslorna efter en förlust kan vara intensiva och överväldigande. De sörjande måste bearbeta och uttrycka dem på rätt sätt. Att ha pålitliga människor runt sig, som erbjuder ett tryggt utrymme för dem att ventilera sina känslor och som är kapabla att empati och validera dem, är extremt fördelaktigt. Om de inte går igenom denna process kan deras känslor bli bestående och orsaka långvarig smärta.

Anpassning till livet utan den älskade

En närståendes död skakar om livet för de sörjande totalt. Det tvingar dem att ändra sina rutiner, sina scheman och sin dynamik. De kanske till och med måste ta ansvar för sig själva. Denna omställning är inte lätt. Därför kan det underlätta mycket att ha människor runt omkring som stödjer dem på en praktisk och instrumentell nivå. Faktum är att om de måste ta på sig denna extra börda ensamma, ökar det deras känslomässiga nöd. Följaktligen kommer det att bli riktigt svårt för dem att gå vidare.

Socialt stöd efter sorg skapar en känsla av samhörighet

Om identiteten hos de sörjande var knutna till den avlidne, kan de känna sig riktigt tomma, förvirrade och frånkopplade. I själva verket vet de inte längre vilka de är. Planerna de hade haft tillsammans är inställda, och de vet bara inte var de passar in längre.

Det är då deras närmaste familj och vänner eller till och med nya relationer kan vara till stor hjälp. I stor utsträckning definierar vi faktiskt oss själva utifrån våra band. Att ha meningsfulla relationer hjälper därför den sörjande personen att känna att denne fortfarande har samhörighet och är en del av något större.

Känslan av kontroll

Slutligen tillåter socialt stöd de sörjande att återfå en viss känsla av kontroll över sina egna liv, den typ som de känner har tagits ifrån dem efter förlusten. På det här området verkar stödgrupper vara särskilt betydelsefulla. Genom att ta hjälp av en sådan grupp tar individen kontroll över sin situation och hanterar sin smärta på ett lämpligt sätt. Dessutom bidrar personen också till att förbättra välbefinnandet för andra människor i gruppen.

Kvinna som får tröst av sin vän
Socialt stöd gör att vi kan utföra nödvändiga uppgifter i sorgeprocessen, vilket är anledningen till att det är så fördelaktigt.

Fördelarna med socialt stöd efter sorg

Att ha närvaro och stöd från andra människor under sorgeprocessen är en skyddande faktor. Även om vi ibland känner en tendens eller ett behov av att isolera oss, eller om vi inte har någon motivation att umgås och bara vill förlora oss själva i minnena av någon som inte längre är där, är det viktigt att vi låter oss stöttas.

Om du har lidit en stor förlust, omge dig med pålitliga människor som du kan uttrycka dina känslor med. De som kommer att trösta, hjälpa och stötta dig. Om du inte har den här typen av människor runt dig, överväg möjligheten att gå med i en stödgrupp eller inleda en terapeutisk process. Kom ihåg att socialt stöd kan rädda dig från den avgrund du nu ser framför dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bermejo, J. C., Magaña, M., Villacieros, M., Carabias, R., & Serrano, I. (2012). Estrategias de afrontamiento y resiliencia como factores mediadores de duelo complicado. Revista de psicoterapia22(88), 85-95.
  • Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
  • Melguizo-Garín, A., Hombrados-Mendieta, I., & Martos-Méndez, M. J. (2020). La experiencia de un grupo de apoyo en el proceso de duelo de familiares de niños con cáncer. Un estudio cualitativo. Psicooncología17(1), 117.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.