Sju tecken på att du är biromantisk

Du kan finna dig själv romantiskt, men inte sexuellt, attraherad av en person av ett annat kön. Detta är en intensiv känslomässig koppling som kan orsaka vissa relationella utmaningar. Ta reda på mer här.
Sju tecken på att du är biromantisk
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2023

Tillgivenhetens universum är enormt, flerdimensionellt och fullt av underbara nyanser. Så pass att vår förmåga att vara romantiskt attraherade av andra till och med kan skilja sig från våra sexuella läggningar. Ett exempel på detta är att vara biromantisk. Det innebär att man känner tillgivenhet och känslomässig attraktion till människor av flera kön. Det kan vara heterosexuella, homosexuella, bisexuella och icke-binära personer.

Detta öppnar upp en ny psyko-affektiv berättelse där attraktionen exkluderar variabeln sexuell lust. Men känslorna är inte mindre djupa, berikande och autentiska.

Med det sagt kan det att vara biromantisk visa sig vara en personlig utmaning och föremål för relationella missförstånd. Vi kommer att utforska detta ämne, förtydliga dess koncept och erbjuda några användbara strategier.

Att ha en intim känslomässig koppling till någon, utan sexuell attraktion, är ett återkommande fenomen. Men det kan vara störande.

Vad innebär det att vara biromantisk?

Biromantik är en ny term som definierar ett psyko-affektivt beteende som alltid har funnits inom området mänskliga relationer. Etiketten “biromantisk” låter oss definiera denna typ av beteende som många människor identifierar sig med. Faktum är att detta koncept är föremål för många Google-sökningar.

Att vara biromantisk innebär att känna en extremt intensiv känslomässig koppling till någon annan, oavsett kön, och utan känslor av sexuell lust. Men är detta möjligt? När allt kommer omkring är den traditionella (och ofta fördomsfulla) föreställningen att romantisk attraktion och sexuell lust alltid går hand i hand.

Vetenskaplig litteratur klargör dock denna distinktion och möjligheten att uppleva känslomässig och sexuell koppling separat.

Neurovetenskapen tillhandahåller viktig information i detta komplexa universum av affektiva och sexaffektiva relationer. Till exempel visar en studie publicerad i tidskriften Psychological Science att romantisk kärlek och sexuell lust är olika upplevelser med olika neurobiologiska substrat. Nedan utforskar vi tecknen som kan tyda på att du är biromantisk.


Du kanske också vill läsa Gör överdriven romantik oss olyckliga?


1. Du gillar någon, men inte på ett sexuellt sätt

Om du är biromantisk kommer du förmodligen att upptäcka att du är intensivt attraherad av någon men inte känner dig sexuellt attraherad till personen. Bandet är bara mentalt, emotionellt och affektivt, oavsett personens kön. Du har en egen sexuell identitet men upplever ibland en speciell och fängslande dragning till andra av annat kön och med annan sexuell läggning.

2. Du känner en intensiv känslomässig affinitet, men inte fysisk

Om du är en biromantiker har du förmågan att se de vackraste aspekterna av att vara människa. Du ser bortom sex och kön. Som regel är dina relationer präglade av intensiv känslomässig och intellektuell affinitet. Det finns harmoni i dina värderingar, preferenser och passioner och även om dina känslor inte når den fysiska sfären så känner du genuin beundran för den andra personen.

I avsaknad av sexuell attraktion domineras dessa band av serotonin och framför allt av oxytocin. En studie utförd av Wasedauniversitetet i  Japan visar att detta hormon främjar den sociala och känslomässiga kopplingen som är så viktig för oss som människor.

Relationer baserade på biromantik domineras främst av oxytocin och inte så mycket av de signalsubstanser som förmedlar sexuell lust.

3. Dina biromantiska fantasier är inte sexuella

Som biromantiker fantiserar du om personen du attraheras av. Men dessa drömmar når inte det fysiska eller sexuella planet. De domineras av sällskap, delaktighet, tillgivenhet och ömsesidig omsorg. Det här är den sortens kärlek som bygger på beundran och en djup anslutning som överskrider det fysiska.

4. Du tänker ofta på hur det skulle vara att ha mer än ett förhållande

Du vet att många människor runt omkring dig inte skulle förstå, men du kanske överväger att utöva polyamori. I det här fallet tänker du på hur berikande det skulle vara att ha en partner som du är känslomässigt och sexuellt i samklang med samt någon annan som du bara attraheras av romantiskt.

5. Dina känslor för din partner förändras inte

Detta är kanske den mest kontroversiella och problematiska aspekten av att vara biromantisk. Du har en partner men känner en romantisk attraktion till andra människor. Trots detta förändras inte dina känslor av kärlek och sexuell lust för mannen eller kvinnan som du delar ditt liv med. Det är ett solitt och äkta band.

Men du kan hamna i situationer när din partner uttrycker obehag, misstänksamhet och till och med svartsjuka över din romantiska läggning. Personen kan till och med se det som ett hot mot ert förhållande.

6. Som biromantisk känner du dig ibland vilsen och förvirrad

En vanlig effekt av biromantik är att du tvivlar på din sexuella identitet. Detta kan ofta väcka känslor av förvirring, oro och till och med skam under hela ditt liv. Dessutom kan du komma på dig själv med att fråga dig följande:

  • “Är det jag känner verkligen kärlek?”
  • “Varför gillar jag personen men inte sexuellt?”
  • “Om jag har dessa känslor för någon av samma kön, betyder det att jag har en annan sexuell läggning?”

Att slå fast din sexuella identitet kanske inte är lätt. En forskningsstudie publicerad i tidskriften Frontiers in Psychology visar att sexuella minoriteter som queer-, pansexuella och HBT+-personer fortfarande bär på många stigmatiseringar.

Att identifiera sig som biromantiker innebär därför självupptäckt, och att man förstår och accepterar att det kan vara svårt.

7. Det har tagit dig lång tid att förstå biromantik

Du kanske har spenderat timmar med att söka på internet och i specialiserade forum. Du kanske inte hade hört talas om begreppet tidigare men upplevde att andra också kände på samma sätt som du. Så när du äntligen identifierade och klargjorde det kände du lättnad, men också nyfikenhet. Vad du nu vill allra mest är att träffa andra biromantiker att ansluta till.

Att vara biromantiker innebär att ge sig ut på en resa av självkännedom och självacceptans.



Några tips om du är biromantisk

Affektion har många former och språk. Tänk på att en individs romantiska läggning inte nödvändigtvis sammanfaller med dennes sexuella. Detta hjälper oss att förstå komplexiteten i attraktionsmekanismerna och hur variabeln sex inte ens behöver vara närvarande.

Det är uppenbart att det inte är lätt att vara biromantisk, till den grad att många väljer att dölja och förtränga denna böjelse. Men detta orsakar bara lidande. Om du är biromantisk kan du också ha svårt att upprätthålla ett sexuellt affektivt förhållande, samtidigt som du har ett biromantiskt band. Vad kan du göra i dessa situationer? Här är några råd:

  • För att ha sunda och lyckliga relationer måste du sätta gränser och komma överens med andra.
  • Du måste förstå att många av dina partners inte kommer att förstå vad det innebär att vara biromantisk.
  • Tänk på att ditt liv kommer att definieras av både affektiva sexuella relationer och icke-sexuella romantiska relationer.
  • Fira din romantiska orientering utan rädsla genom att utveckla er relation, ta er an gemensamma utmaningar och respektera era ömsesidiga behov.
  • Ta kontakt med grupper av biromantiker, organisationer och onlinegrupper genom vilka du kan lära dig, reda ut eventuella tvivel och eliminera rädslor och osäkerheter.
  • Du måste alltid informera dina potentiella partners (romantiska och sexuella) att du är biromantisk och vad det innebär.
  • Uppriktig kommunikation kommer att vara hörnstenen som definierar alla dina relationer. En studie publicerad i tidskriften Frontiers in Psychology specificerar att alla positiva och berikande band alltid utgår från denna dimension.

Självacceptans och biromantik

Slutligen kan du inte dölja eller förtränga din romantiska läggning. Så du måste kombinera självmedvetenhet med självacceptans. Det är den bästa utgångspunkten.

Romantiska och sexuella läggningar är extremt personliga och kan variera från person till person. Vi bör alltid se till att respektera dem och lära känna varandra bättre. Ibland tillåter etiketter som “biromantisk” oss att sätta ord på vad vi känner. Som sådana är de både viktiga och välkomna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Berona, J., Stepp, S. D., Hipwell, A. E., & Keenan, K. E. (2018). Trajectories of sexual orientation from adolescence to young adulthood: Results from a community-based urban sample of girls. The Journal of Adolescent Health: Official Publication of the Society for Adolescent Medicine63(1), 57–61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6534354/
  • Branje, S., de Moor, E. L., Spitzer, J., & Becht, A. I. (2021). Dynamics of identity development in adolescence: A decade in review. Journal of Research on Adolescence: The Official Journal of the Society for Research on Adolescence31(4), 908–927. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9298910/
  • De Netto, P. M., Quek, K. F., & Golden, K. J. (2021). Communication, the heart of a relationship: Examining capitalization, accommodation, and self-construal on relationship satisfaction. Frontiers in Psychology12, 767908. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.767908/full
  • Diamond, L. M. (2004). Emerging perspectives on distinctions between romantic love and sexual desire. Current Directions in Psychological Science13(3), 116–119.  PDF https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=d61516de311b6e75f062ebca711aa56624037407
  • Hall, W. J., Dawes, H. C., & Plocek, N. (2021). Sexual orientation identity development milestones among lesbian, gay, bisexual, and queer people: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Psychology12, 753954. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.753954/full
  • Ito, E., Shima, R., & Yoshioka, T. (2019). A novel role of oxytocin: Oxytocin-induced well-being in humans. Biophysics and Physicobiology16(0), 132–139. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6784812/
  • Jones, C., Barrera, I., Brothers, S., Ring, R., & Wahlestedt, C. (2017). Oxytocin and social functioning. Dialogues in Clinical Neuroscience19(2), 193–201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573563/
  • Stewart, J. L., Spivey, L. A., Widman, L., Choukas-Bradley, S., & Prinstein, M. J. (2019). Developmental patterns of sexual identity, romantic attraction, and sexual behavior among adolescents over three years. Journal of Adolescence77(1), 90–97. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6885553/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.