5 motiverande tips för att börja träna regelbundet

5 motiverande tips för att börja träna regelbundet

Senaste uppdateringen: 29 april, 2023

Att börja träna är verkligen svårt. Trögheten under den första dagen eller veckorna kan göra att man aldrig kommer in i vanan. Det slutar med att man skrotar idén inom kort.

På grund av detta har vi beslutat oss för att dela med oss av några sätt att börja träna för att få starkare viljestyrka och njuta av fördelarna som regelbunden träning tillhandahåller.

1. Definiera vad träning är för dig

Konceptet “träning” är vanligtvis inte särskilt väldefinierat. Några olika träningsformer är: fotboll, dans, löpning, promenader, yoga, gymmande, simning etc. På grund av detta måste du slå fast vad träning är för dig om du vill göra det till en vana.

Det ska vara något som du gillar, som du enkelt kan inkludera i din rutin och som ger dig de fördelar du är ute efter.

Löpande kvinna

Så om ett av dina huvudmål är att öka din muskelmassa, kan du gå till ett gym för att träna med vikter. Om du vill bli smalare kan du börja jogga regelbundet. Om du vill socialisera och träffa nya personer kan du välja en lagsport.

Utöver det kommer en tydlig definiering av vad träning är för dig hjälpa dig att få ett tydligt mål. Du ska alltså inte tänka att du ska dra ut på en joggingtur; istället ska du sätta som mål att jogga varje morgon i parken i 20 minuter. På så sätt får du ett tydligt och synligt mål som hjälper dig att fokusera på aktiviteten bättre och ägna dig åt den oftare.

Att börja träna kommer vara enklare om du väljer en aktivitet du gillar. Om du gör det blir det enklare att inkludera den i din rutin.

2. Börja träna med övningar som är lätta att utföra

Om du inte är van vid att träna så kan intensiva övningar slita ut dig och få dig att hata denna aktivitet. Med andra ord är det bäst att börja med enkla övningar som inte kräver mycket. De kan hjälpa dig att göra det till en vana utan att du känner dig lat.

Sakta men säkert ökar du intensiteten hos övningen i takt med att kroppen vänjer sig.

3. Välj en annan aktivitet som påminnelse

Detta steg är väldigt viktigt för att inte glömma att träna när du ska. Påminnelser hjälper dig att vara medveten om när du måste träna så att du inte hoppar över det undermedvetet. Påminnelsen bör vara en aktivitet som du redan har som vana att göra. Denna aktivitet ska vara så internaliserad att du inte glömmer bort den.

Som ett exempel kan du träna precis innan du borstar tänderna, efter att du druckit ditt morgonkaffe eller efter att du bäddat sängen. När du valt din påminnelse kan du gå tillbaka till tips nr 1: att välja en typ av träning som du utför vid en specifik tid och plats.

4. Hitta en hälsosam belöning för att motivera dig att börja träna

Ett bra sätt att motivera dig själv att börja träna är att hitta en belöning som du kan njuta av efteråt. Då kommer du bekämpa lathet och må bra när du är klar med aktiviteten. Du kommer även må bra tack vare det mentala välmående som träningen tillhandahåller.

Men det är viktigt att denna belöning är hälsosam. Du kan välja ett avslappnande bad, att använda en finare tvål, att dricka te eller att spendera lite tid med att lyssna på musik. Att välja belöningar som cigaretter eller choklad är tvärtom kontraproduktivt.

Musik som belöning

5. Håll koll på dina framsteg

För att göra det lättare att se resultaten av din träning och på så sätt få motivation att fortsätta, kan du använda metoder såsom regelbundna foton. Du kan även mäta till exempel biceps, magen eller låren.

Att se dig själv tappa vikt och få muskler kommer hjälpa dig att bli mer medveten om de positiva resultaten från din träning. Detta kommer motivera dig att fortsätta. För att börja med denna mätning kan du även använda mobilappar som låter dig hålla koll på träningsrutiner och aktivitet.

Som du kan se är det inte lätt att börja träna eftersom man måste härda ut och göra det till en vana. Men det kommer med många fördelar. Att följa en hälsosam livsstil ger dig energi och framförallt ett bättre emotionellt tillstånd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.