Tom stol-syndrom under julen

Tom stol-syndrom symboliserar avsaknaden av personerna som inte längre är där när högtider som julen kommer. Hur kan vi hantera detta?
Tom stol-syndrom under julen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 december, 2024

Tomrummen som uppstår efter dem som inte längre är med dig materialiseras på flera smärtsamma sätt. Deras bilder är fortfarande präglade i fotografierna du behåller av dem. Deras ägodelar och deras tomma rum berättar om ett förflutet när de alltid fanns i närheten. Detta kan leda till något som kallas tom stol-syndrom.

De som har gått bort ockuperar ditt hjärta, men inte din fysiska miljö. Detta blir extra tydligt vid deras årsdagar och givetvis när julen står för dörren. Vid tillfällen då vi klär upp oss för att fira, umgås och ge varandra presenter gör frånvaron mer ont än någonsin – så pass att vi inte vet hur vi ska hantera den.

Många säger att det kanske är bäst att inte fira alls och hoppa över glittret, de färgade ljusen, julgranarna och borden fyllda med läckra rätter och delikatesser. Det är som om att våga skratta och njuta var ett angrepp på eller brist på respekt för dem som inte längre lever i den här världen. Men är detta det lämpligaste sättet att hantera saker?

Det är väldigt svårt att skratta och njuta av andras sällskap när förlusten av en älskad fortfarande gör väldigt ont.

Klappar under en julgran.
Julen är en av de högtider då vi som mest minns dem som inte längre är med oss.

Vad är tom stol-syndrom?

Har du förlorat en älskad under det här året? Om så är fallet, kanske närheten till julhelgen är en anledning till sorg för dig. Det kan till och med göra din sorgeprocess svår. Du ser städerna fyllas med dekorationer och de runt omkring dig göra planer, leta efter presenter och njuta av stämningen.

De som har upplevt en förlust lider ofta av det som kallas tom stol-syndrom när den här typen av firande står för dörren. Det består av en intensifiering av känslor och en djupare känsla av nämnda frånvaro. Många upplever ett bakslag i sitt försök att acceptera den nya verkligheten, samt en större flod av minnen kopplade till sin närståendes bortgång.

Samtidigt uppstår ofta ohälsosamma tankar som gör såret större. Idéer som “Jag önskar att jag kunde blunda och göra så att inget av detta hade hänt”, “Jag vet inte vad jag ska göra utan honom / henne hos mig” och “Mitt liv kommer inte längre involvera firande efter detta” skapar mentala moln av stort lidande. Nästan utan att inse det omsluter vi själva sorgeprocessen.

Smärtan av en förlust är som havets vågor. Ibland är dessa vågor av smärta mjuka och uthärdliga och andra gånger slår de oss tills de lämnar oss på drift, utan att veta hur vi ska reagera. Vi måste alla lära oss hur man navigerar i sorgeprocessen.

Hur man möter festligheterna utan sin närstående

Det speciella med högtider, som jul, är att de i allmänhet samlar människor som har lidit samma förlust. Till exempel kan en hel familj sörja förlusten av en av sina medlemmar – ett barn, en morförälder, en förälder, en kusin… Vänner kan sakna en medlem i sin krets. Helgdagarna är en tid där frånvaron genomlids kollektivt, och det gör dem mer utmanande.

De tomma stolarna till dem som inte är där är metaforiska bilder av nämnda frånvaro. De är något som ingen är beredd på, men som vi förr eller senare måste acceptera. Död och sorg är lärdomar som livet tvingar oss att uthärda. Att möta dem i tider av firande är ytterligare en möjlighet att gå framåt och acceptera situationen. Låt oss se hur.

1. Att avstå från firandet ökar smärtan: Säg ja till familjesammankomster

Det kan verka lättast att tillgripa undvikande, att inte fira jul eller nyår. Men genom att undvika dessa ögonblick, intensifierar vi bara smärtan. Det är bättre att hålla sig inom normaliteten och anamma dessa stunder av förening med andra nära och kära.

2. Organisera ett litet möte för att bestämma vad ni ska göra och hur

När en familj sörjer kan sysslorna hopa sig och överväldiga oss. Lämna inget åt slumpen och vänta inte till sista stund. Annars uppstår stress och känslorna intensifieras. Det lämpligaste att göra i dessa fall är att komma överens om vad ni ska göra, vem som är ansvarig för varje uppgift, vad som behövs och hur varje uppgift och process ska utföras.

3. Satsa på enkelhet för att motverka tom stol-syndrom

Tom stol-syndrom har en tendens att röra upp våra känslor. Julbestyren tar tid och energin kan vara låg. Låt oss välja mycket enkla och grundläggande firanden, de som uteslutande främjar kontakten med våra nära och kära.

Det finns ingen anledning att gå ut och äta middag eller ha ett hem där juldekorationerna går till ytterligheter. Undvik att vara konstlade och fokusera på att vara tillsammans.

Under julen är det okej att “omtolka” utrymmet för någon som inte längre är där. Du kan byta ut stolen där personen brukade sitta eller låta andra sitta i den, eller så kan du lämna den tom för att positivt minnas och hedra personen.

4. Förringa inte känslor – det är tillåtet att uttrycka dem

En forskningsstudie från universitetet i Granada i Spanien visar hur den emotionella bearbetningsbiasen i sorg sätter sig i oss. Det är vanligt att undvika, förtränga eller dölja vad vi känner och tro att detta är det bästa man kan göra. Men vi vill vara tydliga: Det här är helt fel strategi.

Under våra julfiranden är det okej att prata, bli känslosam och till och med gråta om vi behöver. Likaså är det bra att förstå att varje medlem i familjen uttrycker sin sorg på sitt eget sätt. I dessa fall är det viktigt att vara uppmärksam på barn. Så uppmuntra dem att uttrycka sig och minnas den frånvarande personen som de vill, till exempel med teckningar.

5. Positiva påminnelser om de som inte längre finns där

Tom stol-syndrom är ytterligare en process i själva sorgeprocessen. Förr eller senare kommer det en födelsedag, högtid eller annan speciell händelse som får oss att minnas personen som inte längre är där. Ånger, osagda ord och smärtsamma minnen kommer att dyka upp. Men på denna resa mot acceptans måste vi hantera dessa ögonblick.

Ett sätt att göra det är att minnas de positiva, magiska och underbara ögonblicken som vi upplevde tillsammans med denna person. Att göra det kollektivt och som familj kan vara läkande. Det är ett fint sätt att hedra den bortgångne.

En familj som går längs en gata vid jul och ler.
Att minnas de som inte längre är hos oss genom positiva ögonblick är tröstande och hälsosamt.

Vikten av emotionellt och socialt stöd när du upplever tom stol-syndrom

Ingen har sagt att det är lätt att sörja. Det är inte heller en snabb process som håller fasta standarder. Alla behöver sin tid och varje person kommer att känna lättnad genom att omfamna vissa handlingar och inte andra. Något som vi måste förstå är att förluster alltid kommer att göra ont, men de kommer som havets vågor. Vissa kommer att vara mjuka och uthärdliga, och andra kommer att påverka oss lite mer.

Det är vanligt att känna större sorg och nostalgi under julen. Det är normalt och förståeligt. Låt oss luta oss mot våra nära och kära och för alltid bevara minnet av dem vi har förlorat i våra hjärtan. Det är där de kommer att leva vidare. En dag kommer vi lära oss att leva med frånvaron.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández-Alcántara M, Cruz-Quintana F, Pérez-Marfil MN, Catena-Martínez A, Pérez-García M, Turnbull OH. Assessment of Emotional Experience and Emotional Recognition in Complicated Grief. Front Psychol. 2016 Feb 12;7:126. doi: 10.3389/fpsyg.2016.00126. PMID: 26903928; PMCID: PMC4751347.
  • Kissane DW, Bloch S, Dowe DL, Snyder RD, Onghena P, McKenzie DP, Wallace CS. The Melbourne Family Grief Study, I: Perceptions of family functioning in bereavement. Am J Psychiatry. 1996 May;153(5):650-8. doi: 10.1176/ajp.153.5.650. PMID: 8615410.
  • Zisook S, Shear K. Grief and bereavement: what psychiatrists need to know. World Psychiatry. 2009 Jun;8(2):67-74. doi: 10.1002/j.2051-5545.2009.tb00217.x. PMID: 19516922; PMCID: PMC2691160.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.