Tre olika meditationsövningar du kan utföra hemma

Skulle du vilja meditera men vet inte var du ska börja? Fortsätt då läsa, för den här artikeln ger dig tre enkla meditationsövningar du kan utföra hemma.
Tre olika meditationsövningar du kan utföra hemma
María Vélez

Skriven och verifierad av psykologen María Vélez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Dessa olika meditationsövningar härrör från en urgammal teknik som du kan använda för att träna ditt sinne för att minska stress, ångest och också för att skapa en djupare koppling till dig själv. Faktum är att bara 30 minuter om dagen kan förändra dessa sinnestillstånd avsevärt. Dessutom minskar denna metod inte bara eventuella obehag som du har, utan det hjälper dig också att må bättre generellt.

Du kanske inte känner till det, men det finns många fördelar med att meditera hemma. Du behöver dock hitta en plats utan distraktioner för att göra det. Denna aktivitet kan hjälpa dig att må bättre och känna dig tryggare. Det bästa är att du kan göra det när som helst på dagen.

Det kan vara lite svårt att uppnå ett optimalt tillstånd av koncentration och avkoppling om du aldrig har mediterat tidigare. Men följ bara dessa enkla steg och utöva det ofta, så kan du vara säker på att du snart får till det.

En kvinna som mediterar i sängen

Börja med att skapa en lämplig atmosfär för att meditera

Innan du förbereder din meditationsmiljö behöver du bestämma om du ska utföra dessa övningar på egen hand eller om du vill följa en guidad meditation i en app eller en video.

Appar är mycket användbara. I dessa kan du programmera in tiden du vill meditera och vilken nivå du vill börja på. Dessutom gör de dessa övningar enklare för nybörjare.

När du har bestämt dig för hur du ska gå tillväga, tänk på att ta hänsyn till följande för att få ut så mycket som möjligt av aktiviteten:

  • Hitta en lugn plats. Det är viktigt att hitta ett så tyst hörn som möjligt, där risken för avbrott antingen är noll eller minimal. Du får inte några bra resultat på en plats där det ofta dyker upp saker som orsakar avbrott.
  • Bekväm ställning. Lotuspositionen är det klassiska valet för meditation, men du kan börja med andra ställningar. Du kan också meditera medan du ligger ner. Det viktigaste här är att hitta en avslappnad position där din kropp inte är en distraktion.
  • Undvik distraktioner. Som vi anger ovan är det viktigt att undvika alla källor till distraktioner: stäng av telefonen, tv:n, stäng dörren till rummet, stäng fönstren osv. Du måste vara tillräckligt avslappnad för att kunna fokusera på dina kroppsliga intryck.
  • Slutligen, hitta rätt ögonblick. Ja, meditation är bra för att nå ett avkopplat tillstånd. Men om du gör det då du har bråttom eller befinner dig under viss press kommer du inte att kunna göra det korrekt och övningen blir meningslös. Som du kan förstå bör du välja en tid då du kan känna dig i lugn och ro och du kan fokusera på övningen.

Tre olika meditationsövningar

Det finns väldigt många tekniker för meditation, och vissa av dem lättare för nybörjare som mediterar hemma. Nedan följer tre olika grundläggande meditationsövningar.

1. Andningsövningar

Detta är den mest grundläggande övningen för avkoppling och meditation. Allt du behöver göra är att koncentrera dig på andningen. Att kontrollera denna fysiologiska mekanism är viktigt för att du ska kunna slappna av. Observera att det kräver övning och koncentration trots att det verkar enkelt.

Glöm yttre stimuli, börja andas djupt och långsamt. Var uppmärksam på andetagen och märk hur din kropp slappnar av. Försök att stänga ute alla tankar du kan ha just nu och ge din kropp din fulla uppmärksamhet.

Förutom att vara mycket användbar i sig själv kommer du dessutom att använda denna teknik under de andra två meditationsövningarna. Således blir den din grund för meditationen.

2. Objektiv observation

I föregående övning uppmuntrades du att undvika tankar. I motsats till det består målet med denna övning av att koppla bort din kropp och låta dina tankar flöda.

Således blir det nödvändigt att fokusera på att ”se” på dina tankar utan att försöka ändra dem eller ingripa på något sätt. Var bara uppmärksam på dem och låt dem vara.

I slutändan handlar den här övningen om att vara ett vittne till dina egna tankar utan att bli fångad av dem. Det handlar om att kontemplera dem utan bedömning och se dem flyta förbi utan att du koncentrerar dig på någon av dem i synnerhet.

3. Kroppsgenomgång

En annan enkel övning när du mediterar hemma är kroppsgenomgångstekniken. För denna övning bör du sitta eller ligga i en bekväm position medan du kontrollerar din andning. Sedan fokuserar du på de olika kroppsdelarna och de känslor du upplever just det ögonblicket.

För att göra detta behöver du först försöka rensa ditt sinne och sedan lämna det tomt samtidigt som du fokuserar på dina olika muskelgrupper.

Böja till exempel med att känna en koppling till dina fötter, känn dem utan att döma dem och var uppmärksam på de känslor du har i dem. Fortsätt sedan till benen och lägg märke till vikten, värmen, formen och så vidare tills du har gått igenom hela kroppen.

En kvinna som utövar meditation hemma

Framsteg efter dina olika meditationsövningar

Som med alla former av träning måste du vara ihärdig och visa tålamod. Du märker förmodligen inte mycket skillnad och kan komma att bli lite besviken i början. Det är helt normalt.

Det är svårt att få kortsiktiga fördelar genom denna metod. För att någon förbättring ska ske måste du ge dig själv tid och fortsätta att utföra övningarna, även om det inte utvecklar sig så som du trodde att det skulle göra.

Man brukar säga att du måste utföra något i cirka 21 dagar för att det ska bli till en vana. Du måste dock gå ännu längre än så och försöka bygga upp en ny livsstil när du börjar praktisera olika meditationsövningar. Med andra ord, integrera den här nya aktiviteten i din rutin och försök att hitta rätt tid och miljö för den. Speciellt när det gäller att arbeta med dina känslor. Progressionen sker långsamt när det gäller meditation, men fördelarna är väl värda dina försök.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.