Utbrändhetssamhället: Är vi slavar under produktiviteten?

Att vara produktiv, självkrävande och ambitiös kan göra oss sjuka. Upptäck hur det påverkar oss att leva i utbrändhetssamhället.
Utbrändhetssamhället: Är vi slavar under produktiviteten?
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2024

Hur ofta känner du vid slutet av dagen att du inte har vilat ens en minut? Dagen går mot sitt slut och trots att du har varit aktiv hela tiden känner du att du inte har gjort tillräckligt eller lyckats uppnå allt du ville. Självkrav är alltid närvarande i ditt sinne. Du anser att du borde göra bättre ifrån dig, försöka hårdare och att du inte anstränger dig tillräckligt. Det är inte förvånande att du känner så här, för vi lever alla i “utbrändhetssamhället”.

Detta koncept har föreslagits av Byung-Chul Han, en sydkoreansk filosof. Han är expert på kulturstudier. Som en av de ledande gestalterna inom samtida filosofi avslöjar och kritiserar han hur vi i dagens värld är slavar under våra egna egon och offer för självutnyttjande. I sin bok The Burnout Society tar han upp de kulturella faktorer som ger upphov till denna ondska som är så typisk för vår tid. Vi kommer att prata om det i den här artikeln.

Stressad tjej
I dagens samhälle hindrar självkrav oss från att må bra eftersom vi är mer fokuserade på att producera än att vila.

Utbrändhetssamhället

Detta är termen som används för att beskriva hur vi lever i det moderna samhället. Ett där vi är fria att uppnå självförverkligande.

Dessutom är vi inte längre förtryckta av externa krafter och blir inte begränsade eller utnyttjade på jobbet. Det har skett stora vetenskapliga och tekniska framsteg och vi har fått vissa rättigheter. Men denna förmodade frihet är bara en illusion eftersom vi samtidigt sätter upp ouppnåeliga standarder. Detta både frustrerar och tröttar ut oss.

Utbrändhet är inte ett individuellt utan ett kollektivt fenomen. På ett subtilt och knappt märkbart sätt leder samhället, media, företag och det sätt på vilket miljön och kulturen är uppbyggd till att vi kräver alltmer av oss själva. Vi tvingar oss själva att gå framåt och jagar outtröttligt efter den sortens ideal som, även om de är självpåtagna, kväver och utarmar våra resurser.

Det finns flera faktorer och en specifik dynamik som matar utbrändhetssamhället. De är som följer:

Giftig positivism

Positivitet är på modet idag men det är inte alltid väl förstått. Självfallet främjar en optimistisk attityd god hälsa och välbefinnande. Med det sagt får vi inte begå misstaget att bli offer för detta koncept.

Till exempel får vi höra att allt är möjligt, att vi kan kontrollera allt, att vi är kapabla och att vi alltid ska må bra och att vi ska nå våra mål. Föga överraskande kan detta vara ansträngande.

Jämförelse med andra

Vi jämför oss också hela tiden med andra. Till stor del drivs detta beteende av sociala medier. Vi fokuserar på andras prestationer istället för våra egna. Dessutom är ofta de liv som vi tar som modeller falska eller endast delvis sanna.

Genom att titta på dessa personer som vi anser vara perfekta när det kommer till den produktivitet och framgång vi kräver av oss själva men inte uppnår, känner vi oss extremt underlägsna och frustrerade. Faktum är att vi straffar oss själva mentalt för att vi inte lever upp till dessa ideal.

Föreställningen att vi är fria

Grunden för allt ovan är den underliggande föreställningen att vi är fria och att det är upp till oss att söka personlig uppfyllelse. När allt kommer omkring har vi fått höra att vi kan vara vad vi vill och att ingenting är utom räckhåll. Av samma anledning sätter vi orealistiska normer för oss själva och pressar oss själva till de absoluta gränserna för att möta dem.

Men om vi inte möter dem – eftersom vi tror att vi är ensamt ansvariga för vårt eget välbefinnande – känner vi oss som kompletta misslyckanden. Vi gör detta helt på egen hand och det finns ingen utifrån som pressar oss. Vi är faktiskt våra egna tuffaste domare och chefer som straffar oss själva med förebråelse och självskadebeteende.

Produktivitet som synonym för personligt värde

Utbrändhetssamhället drivs och upprätthålls också av tron att “göra mer” alltid är bättre. Till exempel håller de flesta av oss våra scheman fullspäckade med aktiviteter. Vi ägnar varje sekund av varje dag åt att arbeta mot mål, oavsett om de är jobbrelaterade eller personliga.

Vila, tystnad, tristess och reflektion har ingen plats i våra rutiner. Vi känner oss till och med skyldiga om vi är sysslolösa ens för ett ögonblick. På något sätt känner vi att produktivitet gör oss värdefulla. Följaktligen kan vi inte sluta.

Konsumism är också en del av utbrändhetssamhället

Slutligen presenteras konsumism för oss som flyktvägen från våra ansträngande rutiner och som priset för vår produktivitet. Men det skapar en ond cirkel. Det tillåter oss inte att gå framåt eftersom allt som genereras är bortkastat och vi är snart tillbaka vid utgångspunkten: att behöva arbeta och producera mer för att upprätthålla vår ohälsosamma livsstil.

Kvinna som handlar i en onlinebutik
Konsumism har implementerats som flyktväg. Det är dock en fälla som kedjar oss till produktivitetens dynamik.

Vila och fly utbrändhetssamhället

Även om vi har normaliserat detta sätt att leva, är det i realiteten extremt skadligt. Konstant stress, nervositet och hyperaktivitet är utmattande. Dessutom genererar det ångest och depression och orsakar bristande motivation och tillstånd av utbrändhet.

Vår hälsa försämras, vårt humör förvärras och våra relationer bli lidande. Faktum är att vi är så fokuserade på oss själva, på att göra, utvecklas och tävla, att vi till slut drabbas av isolering.

Vad kan vi göra åt detta? Nyckeln ligger i att börja värdera och prioritera vila och frigöra oss från våra självpåtagna prestationsstandarder.

Några användbara tips

Om du lider av effekterna av utbrändhetssamhället, kan du prova följande:

  • Tillåt dig själv att känna hela det breda spektrumet av mänskliga känslor. Avvisa eller förneka inte de som får dig att känna dig obekväm. Sluta “göra för att slippa känna”.
  • Minska ditt självkrav och sätt upp realistiska mål och standarder för dig själv som inte är kvävande.
  • Jämför dig själv med din tidigare version och granska dina egna framsteg istället för att jämföra dig med andra.
  • Sakta ner och lär dig att leva i nuet. Njut lugnt av varje aktivitet och varje ögonblick med människorna omkring dig. Utöva mindfulness som en livsstil.
  • Prioritera tystnad och vila i din dagliga rutin. Sluta uppfatta dessa tillstånd som något negativt. Tvärtom, förstå att tristess och reflektion är nödvändiga för att kreativitet och välmående ska blomstra.
  • Lär dig att njuta av processen och inte resultatet. Det innebär att vara flexibel och vänlig mot dig själv. Acceptera motgångar och frustration som en naturlig del av din resa. Bestraffa inte dig själv och tillåt inte dig själv att bli avskräckt av dem.

Kort sagt, utbrändhetssamhället som har ålagts oss tröttar ut oss fysiskt, mentalt och andligt. Det är viktigt att du blir medveten om detta faktum och frigör dig från ditt frenetiska tempo i livet. Ditt värde beror inte på vad du producerar eller hur mycket du ger. Du har rätt att vila, njuta av dig själv och sammankoppla med andra. Livet ska inte vara ett obevekligt lopp mot framgång, utan en behaglig väg som du går längs i din egen takt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.