Orealistiska förväntningar och kontrollbehov

Långt ifrån att hjälpa en att nå sin fulla potential och främja sitt välbefinnande är att skapa orealistiska förväntningar på sig själv, och kontrollbehov, endast orsaker till onödig stress.
Orealistiska förväntningar och kontrollbehov
Esther Rodriguez

Skriven och verifierad av psykologen Esther Rodriguez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det moderna livet kommer med väldigt mycket ansvar, både när det handlar om arbetet, det sociala och familjelivet. Det kan vara svårt att låta bli att följa med strömmen och även lägga till egna krav och förväntningar. I den här artikeln kommer vi att prata om orealistiska förväntningar och kontrollbehov mer detaljerat.

Ibland kan det vara nästan omöjligt att inte bli fångad av den virvelvind som det moderna livet innebär. Var och en av oss har en till synes oändlig punktlista med saker som måste göras, överfyllda almanackor och scheman som hjälper oss att organisera och optimera vår tid. Dessutom finns där hundratals hushållssysslor och familjefrågor att ta hand om.

”Kommer jag att bli en bra förälder?” ”Om jag stannar kvar sent på jobbet, kommer min chef att värdesätta mitt arbete då?” ”Jag kan inte tillåta mig att begå några misstag.” ”Uppskattar mina vänner mig verkligen?” Dessa är bara några av de många frågor och bekymmer som plågar våra sinnen dagligen.

En kvinna som funderar

Orealistiska förväntningar

Självpåtagna mål och förväntningar kan leda till en felaktig tro på att perfektion kan och bör uppnås inom nästan alla aspekter av våra liv.

I vissa avseenden kan målsättningar hjälpa till med att ge mening åt våra liv. Men problem kan uppstå när de mål vi tar på oss är ouppnåeliga, vilket kan bero på att de antingen grundats på en bas av omöjliga ideal, eller för att de helt enkelt är orealistiska. Ett exempel kan vara, ”jag ska aldrig vara sen till arbetet”.

”Jag måste” möter ”jag vill”

  • Börja med att överväga om de mål du har satt upp för dig själv enbart beror på dig själv, eller om andra är inblandade i deras uppfyllelse. Med andra ord, är de något du kan uppnå med dina egna personliga egenskaper och förmågor, och dina personliga förhållanden och relationer?
  • För det andra bör du också tänka på om målet verkligen är något du vill uppnå, eller om du bara gör det som svar på samhällets påverkan, ditt arbete, påtryckningar eller dina egna orealistiska förväntningar.

Det kan vara bra att utföra följande självreflekterande övning: Försök att dela upp dina dagliga uppgifter och aktiviteter i två kategorier, beroende på om du anser dem vara en skyldighet eller ett personligt val. I den första kolumnen skriver du ”jag måste”, i den andra ”jag vill”. Låt oss ta en titt på ett enkelt exempel:

”Jag måste stanna hemma under helgen eftersom jag behöver städa, tvätta och stryka. Men jag vill åka till stranden eftersom jag skulle vilja släppa allt annat under några timmar”.

Skillnad mellan skyldighet och val

När vi ställs inför denna typ av situation är det lättare att väga för- och nackdelar för vart och ett av våra alternativ: ”utför hushållsarbetet” eller ”gå till stranden”. Det är här vi börjar se behovet av kontroll och behovet av att kategorisera våra liv i vad vi vill ha och vad som förväntas av oss (eller vad vi tror förväntas av oss).

Vi kanske till och med förnekar vår önskan att gå till stranden med ursäkten att om vi går måste vi ändå arbeta sedan för att hinna ikapp allt på måndag: ta itu med hushållsarbetet, gå till jobbet samt hantera alla våra andra familjeåtaganden. Denna ångest och negativa förväntan väcker en besatthet av att utnyttja vår tid ordentligt, och en rädsla för att inte vara produktiva.

Det enkla faktumet att vi tänker på ovan nämnda vis ger omedelbart våra skyldigheter större vikt. Vi blir hållna som gisslan av våra egna förväntningar och tröstar oss med frasen ”det kanske finns tid nästa helg”.

En kvinna i glasögon funderar

Avstå från kontrollbehovet

Var och en av oss måste acceptera att livet ständigt förändras och utvecklas. Oavsett hur frenetiskt du försöker så kan du inte styra allt. När du väl har gett upp den kampen så kan du börja fatta beslut baserade på dina egna personliga angelägenheter, behov, nöjen och önskningar. I sin tur bidrar det till att främja hälsa och välbefinnande.

Att ta hand om ditt liv och undertrycka dessa orealistiska förväntningar kommer att befria dig. Du blir fri från de påfrestningar, påtryckningar och frustrationer som sådana självpåtagna skyldigheter genererar.

Genom att lyfta denna vikt från våra axlar ger vi oss själva tillstånd att:

  • vara oss själva utan intern bedömning eller kritik.
  • älska oss själva för den vi är, acceptera att vi alla gör misstag och värdesätta våra personliga egenskaper.
  • vara självsäker och hitta modet att säga nej, utan att känna skuld.
  • spendera tid på att ta hand om vår mentala och fysiska hälsa.
  • erkänna våra prestationer och värdesätta den ansträngning vi lägger ner för att uppnå dem.
  • vara vår egen högsta prioritet, lyssna på våra behov utan att känna att vi är själviska.

Istället för att skapa orealistiska förväntningar, försök att anpassa dig

I sin bok The Pursuit of Perfect: How to Stop Chasing Perfection and Start Living a Richer, Happier Life skrev Harvardprofessorn Tal Ben-Shahar: ”vi strävar efter att uppnå det omöjliga varje dag”. Enligt Ben-Shahar är cirka 86 % av oss perfektionister. Denna ständiga strävan efter perfektion är ofta den primära källan till vår olycka.

Att lära sig att varva ner lite är inte en lätt uppgift, men det kan vara mycket givande. I processen kan du upptäcka följande:

  •  En väg till självupptäckt och en större förståelse för dina egna inre processer.
  •  Större kontroll över dina känslor och styrkan att släppa aspekter i ditt liv som gör dig olycklig.
  •  Friheten att göra dina egna val, att hitta en balans mellan ”jag måste” och ”jag vill”.
  •  Styrkan att ändra ditt livs fokus till en strävan efter lycka, hälsa och välbefinnande.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.