Vad händer i din hjärna när du vacklar mellan kärlek och hat?

Har du någon gång upplevt en känsla av hat mot en person du älskar? Denna motsägelsefulla upplevelse är vanligare än du kanske tror. Faktum är att det har en neurologisk förklaring. I den här artikeln kommer vi att förklara detta fenomen.
Vad händer i din hjärna när du vacklar mellan kärlek och hat?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 01 november, 2023

Har du någonsin upplevt ett stormigt förhållande? De flesta av oss har haft extremt passionerade förhållanden. Förhållanden som vid något tillfälle, utan att vi riktigt vet varför, har lett till hat. Det finns också en del syskonrelationer som vacklar mellan medskyldighet och diskussioner. För att inte tala om vissa vänskaper. Här ska vi kika närmare på vad som händer inom dig när du vacklar mellan kärlek och hat.

Det finns faktiskt tillfällen när du hatar dina närmaste vänner. Sedan, kort därefter, tycker du att de är de bästa människorna i världen. Faktum är att du som människa är kapabel att uppleva riktigt komplexa känslotillstånd, där känslor finns närvarande som kan verka motsatta eller oförenliga. Varför händer detta? Finns det något slags fel i den mänskliga hjärnan?

Det finns mer än ett steg mellan kärlek och hat. Faktum är att det finns en dubbel körbana med två körfält. Människans mest kraftfulla och definierande känslor är också de mest kända inom neurovetenskapen. Därför kan det här området ge några intressanta förklaringar till varför vi upplever den oroande känslan av att älska och hata någon på samma gång.

Litteratur och film har visat att ju intensivare kärlek är, desto intensivare kan hat bli. Idag har vetenskapen visat att den premissen stämmer.

Bild som representerar kärlek och hat i hjärnan
Insula är det hjärnområde som orkestrerar ambivalenta känslor.

Att vackla mellan kärlek och hat: detta händer i hjärnan

Kärlek kan övergå i hat på några sekunder. Faktum är att på kortare tid än det tar att knäppa med fingrarna kan din värld på en känslomässig nivå förändras helt. Denna märkliga alkemi har länge varit uppmärksammad av film, tv och litteratur. Och naturligtvis vetenskapen. Du behöver bara vara oense med någon för att den explosiva och störande känslan av hat ska dyka upp omedelbart.

Man säger ofta att man bara kan hata dem man älskar. Även om den här frasen är extremt poetisk, kan du i verkligheten också hata dem som du inte har någon relation med. Men det hat du känner mot någon som står dig nära kan vara en unik och ibland till och med farlig upplevelse.

Hat kan ofta leda till aggressivitet. Detta är en frekvent återkommande företeelse i känslomässiga och familjerelaterade sammanhang. Ett exempel är det våld som uppstår i par eller i relationer mellan föräldrar och barn. Tillfällen när du sårar dem du älskar mest.

“Du vet att när jag hatar dig, är det för att jag älskar dig till den grad av passion som gör att min själ lösgörs.”

-Julie de Lespinasse-

Insula: den känslomässiga plågans territorium

Framsteg inom neuroimaging-tekniker gör att vi nu förstår många mysterier i neurovetenskapens värld. Till exempel har kärlek och hat i hjärnan studerats ganska länge med magnetisk resonanstomografi. En av de mest anmärkningsvärda studierna genomfördes av University College of London 2008.

Forskarna upptäckte att insula är det område i hjärnan som modulerar intensitet och känslomässig valens (oavsett om den upplevda känslan är positiv eller negativ). De fann att det är i detta område som excitationseffekten av känslor produceras.

Detta är ett fenomen där ett känslomässigt tillstånd går från positivitet (kärlek) till negativitet (hat) på några sekunder. Insula utsätter dig för de tillstånd av absolut ambivalens där du växlar från den mest intensiva tillgivenheten till det mest förödande föraktet.

Kärlek och aggressivitet delar samma hjärnområden

Kärlek och hat i hjärnan delar samma vägar och hjärnstrukturer. Neurologen Semir Zeki, en av författarna till arbetet som vi citerar ovan, säger att både själva insulan och putamen aktiveras under dessa två känslor. Det finns ingen skillnad. Därför upplever du förälskelse i samma neurala områden som du känner hat, förakt och en fullständig brist på tillgivenhet för någon.

Faktum är att aggressivitet och våldsamt beteende kan aktiveras i putamen och insulan. Det är ganska överraskande att tro att händelser som hämndbegär och att orsaka skada bearbetas i samma strukturer som förmedlar romantisk kärlek.

Med det sagt förklarar detta många våldsamma beteenden inom relationer. Det finns de som, drivna av svartsjuka, tillfälligt hat eller brist på tillgivenhet, översätter den störande känslan till aggression. Och de gör det trots att de älskar personen de sårar. Uppenbarligen finns det också många fler variabler som medierar i den här typen av reaktioner, såsom impulskontroll och de utbildningsmodeller som vi är uppfostrade med.

Att uppleva kärlek och hat samtidigt känns motsägelsefullt och kan leda till utmattning. Samtidigt tjänar emotionell ambivalens ett syfte; för att öka självmedvetenheten.

Man stöder sin partner
I situationer av emotionell ambivalens kämpar vi så att kärleken segrar.

Emotionell ambivalens: det finns ett syfte med att vackla mellan kärlek och hat

Det kan vara en oroande tanke att kärlek och hat i hjärnan är som en tvåvägsmotorväg som hos vissa människor kanske är en mekanism som utlöser våld. Å andra sidan finns det en annan idé att reflektera över.

Det är det faktum att emotionell ambivalens, att man upplever två motstridiga känslor samtidigt, har både ett mål och en mening. I denna studie visar författarna att denna obekväma känsla driver oss mot självmedvetenhet. Det får oss också att känna oss skyldiga att göra en bedömning eller fatta ett beslut.

Det psykologiska obehag som härrör från motsägelsefulla känslor resulterar i obehag. Det tyder på att det är något som inte står rätt till i ett förhållande som parterna måste lösa. Det är här processer som reflektion och emotionell intelligens spelar in.

Innan du låter dig ryckas med av skrik och meningsskiljaktigheter, ska du därför inleda en konversation för att försöka lösa dem. Det är viktigt att alltid låta kärleken övervinna hat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Brogaard, B. (2017). “The Rise and Fall of the Romantic Ideal,” In R. Grossi & D. West (eds.), The Radicalism of Romantic Love: Critical Perspectives (pp. 47-63). Taylor and Francis.
    • Sincoff, J. B. (1990). The psychological characteristics of ambivalent people. Clinical Psychology Review10(1), 43–68. https://doi.org/10.1016/0272-7358(90)90106-K
    • Van Harreveld, F., Nohlen, H. U., & Schneider, I. K. (2015). The ABC of Ambivalence: Affective, Behavioral, and Cognitive Consequences of Attitudinal Conflict. In Advances in Experimental Social Psychology (Vol. 52, pp. 285–324). Academic Press Inc. https://doi.org/10.1016/bs.aesp.2015.01.002
    • Zeki S, Romaya JP (2008). “Neural Correlates of Hate”, PLoS ONE 3: e3556

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.