Sex vanor hos stresståliga sinnen
Vem som helst kan lära sig vanorna hos stresståliga sinnen. Tack vare dessa dimensioner kan du dessutom bättre reglera dina känslor och svara skickligare på alla utmaningar. Eftersom vi lever i alltmer komplexa sociala scenarier som domineras av osäkerhet, är det faktiskt extremt användbart att veta hur man omsätter dessa resurser i praktiken.
Som tydligt visas i en studie publicerad i Frontiers in Human Neuroscience, är motståndskraft en kompetens som alltid kan utvecklas och förbättras, även om vissa människor har en större neurobiologisk predisposition för det. Och genom att göra det är det mer sannolikt att vi förhindrar komplexa verkligheter som depression och ångest.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de beteenden och kognitiva tillvägagångssätt som utförs av de mest skickliga männen och kvinnorna när det kommer till stressmotstånd.
Vardagen är oförutsägbar och utmaningar dyker alltid upp när du minst anar dem. Att vara motståndskraftig mot stress gör att du kan utveckla innovativa strategier för att hantera svåra stunder.
Att ha ett stresståligt sinne
Är motstånd lika med impermeabilitet och avsaknad av överkänslighet? Svaret är ja. Ett exempel lyfts fram i en studie gjord av University of Colorado i USA. Den visar att motstånd mot stress inte innebär frånvaron av ett svar på denna mekanism, men det innebär att man vet hur man tillämpar mer adaptiva svar.
Det är nyckeln. Du måste möta utmaningarna och kraven från din omgivning utan att låta det psykofysiologiska tillståndet av stress överväldiga dig.
Genom att göra det undviker du de negativa effekterna relaterade till kronisk eller akut stress och kommer att återhämta dig snabbare från komplexa omständigheter. När allt kommer omkring kan du inte kontrollera vad som händer dig, men du kan kontrollera hur du svarar.
Du kanske också vill läsa om Beroende av adrenalin - att pressa gränserna
Stresståliga sinnen
Det finns ett gammalt talesätt som säger: “Det är inte hur långt du faller, utan hur högt du studsar som räknas”. Sinnen som är resistenta mot stress har denna förmåga. De vet hur de ska reagera när saker och ting går snett.
Till exempel arbetsproblem, dåliga nyheter, relationssvårigheter och rädsla för framtiden. Livet är fullt av utmaningar och vi kan alla lära av dem som är skickliga i sammanhanget. Så ta en titt på följande dimensioner som definierar människor med stresståliga sinnen.
1. De tränar sin uppmärksamhet
Daniel Goleman skrev boken Focus: Developing Attention for Excellence (2013). Han menar att människor som är kapabla att koncentrera sitt mentala fokus på sitt inre och yttre navigerar bättre i världen omkring sig, får kontakt med sig själva och reagerar optimalt.
Dessutom avslöjar en studie publicerad i Frontiers in Psychology att träning av studenter i uppmärksamhetstekniker minskar deras akademiska stress. Om du vill komma igång med denna kompetens, notera följande strategier:
- Undvik multitasking.
- Reglera användningen av din mobiltelefon.
- Praktisera mindfulness.
- Eliminera distraktorer i ditt dagliga liv.
- Gör kognitiva träningsövningar.
- Praktisera selektiv uppmärksamhet. Till exempel kan du vara uppmärksam på endast ett instrument när du lyssnar på musik.
2. De anpassar sig på innovativa sätt
En av vanorna hos stresståliga sinnen är deras förmåga att anpassa sig till förändringar. Människor med goda kunskaper inom detta område behandlar inte ödets vändningar som hot. De försöker hålla sig lugna och komma på hur de ska använda dessa förändringar för att uppnå fördelar. Till exempel:
- De visar mindre motstånd mot förändring. De fastnar inte på grund av förnekande eller icke-acceptans av nya omständigheter.
- De är skickligare när det kommer till att reflektera över möjliga lösningar. Inför varje förändring eller variation försöker de ta reda på vilka strategier de ska tillämpa för att acceptera och möta dessa scenarier.
- De accepterar motsägelser och tolererar frustration. De förstår att inte varje dynamik, person eller situation kommer att passa deras perspektiv och att världen inte alltid kan vara som de förväntar sig att den ska vara.
- De har flexibla sinnen. Detta mer öppna kognitiva förhållningssätt hjälper dem att tänka på lösningar och inte fastna inför motgångar. En studie utförd av Soochow University i Taiwan visar hur kognitiv flexibilitet är ett avgörande verktyg för studenters prestationer.
Stresståliga människor är inte rädda för förändring och har flexibla och kreativa mentala förhållningssätt.
3. De vet hur man effektivt reglerar sina känslor
Är du skicklig på att hantera ångest, oro och rädsla? En av de stresståligas mest framstående vanor är deras förmåga att reglera sina känslor. Detta betyder inte att de inte känner ångest, rastlöshet eller rädsla, utan snarare att de vet hur de ska agera när dessa psykofysiska tillstånd griper tag om dem. Till exempel:
- De lutar sig mot sin omgivning och pratar om vad de känner.
- De rycks inte med av dessa känslotillstånd, utan använder snarare strategier för att kanalisera dem.
- De använder ett rationellt mentalt förhållningssätt för att reglera alla tankar som domineras av negativitet.
- De accepterar och ger plats åt varje känsla de känner. De gör inte motstånd eller förskjuter dem som om de inte vore där.
- För att kanalisera svåra känslor använder de specifika strategier. Till exempel skrivande, sport eller konst.
- De använder mindfulness för att bättre reglera sina känslor och minska effekten av stress. Denna intressanta fördel visas i en studie utförd av Universidade Federal da Bahia i Brasilien.
4. De är kreativa och litar på sina färdigheter
Kreativitet är en extraordinär kanal för att reglera stress och hitta nya strategier inför personliga utmaningar. Å andra sidan tenderar de som presenterar en stel kognitiv strategi att fastna inför alla problem, oavsett hur små de är.
De som är skickliga i stresstålighet litar på sina egna talanger och kompetenser. Detta ger dem självförtroende att möta svårigheter. Om du vill vara mer motståndskraftig mot stress, ska du därför komma ihåg att du alltid har tid att öka din kreativitet. Här är några användbara strategier:
- Kom igång med någon konstnärlig verksamhet. Till exempel musik, målning eller skrivande.
- Se på vad som omger dig ur ett bredare perspektiv. Föreställ dig, var nyfiken och undersök.
- Tillämpa ett mer kritiskt förhållningssätt till allt omkring dig. Se bortom det uppenbara.
- Dela din tid med kreativa människor. Öppna dig själv för nya perspektiv med dem.
- Utveckla ditt divergenta tänkande. Tänk på originella och innovativa sätt.
5. Stresståliga sinnen vet hur man söker stöd
Att söka stöd, ta emot hjälp och dela dina rädslor och sårbarheter med andra gör dig inte svag. Snarare tvärtom faktiskt. Faktum är att de med stresståliga sinnen besitter denna värdefulla dygd. De är människor med utmärkta socioemotionella färdigheter.
- De tillåter sig själva att vara sårbara. De tvekar inte att dela med andra vad de känner och vad de behöver.
- De undertrycker eller döljer inte sitt lidande. De förstår att livet gör mindre ont om man anförtror sig till en vän, partner eller familjemedlem.
- De vet när det är bäst att stanna upp och acceptera att de inte orkar mer. Att känna sina egna gränser är en bra strategi för att reglera stress.
6. De har klart för sig vad som är viktigt och vilka deras syften är
Inför alla motgångar är ingenting så relevant som att komma ihåg det som är viktigt och våra syften. Tänk till exempel på neurologen Viktor Frankl och hans förslag i boken Livet måste ha mening (1946). För att möta svåra stunder behöver du något att hålla fast vid.
En artikel publicerad i Frontiers in Psychology visar att våra moderna liv ofta distraherar oss från dessa dimensioner. Vi ger dem ingen betydelse. Men i verkligheten är det att ha ett syfte i livet ett av de mest grundläggande mänskliga behoven. Detta är något som de mest stresståliga sinnen odlar effektivt.
Så tveka inte att fråga dig själv vad som ger dig mening, vad som är viktigt i ditt liv och vad som ger dig hopp.
Livet görs aldrig outhärdligt av omständigheter, utan bara av brist på mening och syfte.
Du kanske också vill lära dig Hur man håller sig lugn i oroliga tider
Praktisera vanorna hos stresståliga sinnen
Att utveckla ett mer motståndskraftigt och stresståligt mentalt förhållningssätt är inte lätt. Faktum är att det kräver tid, uthållighet och viljestyrka. Men vi rekommenderar att du börjar praktisera dessa vanor eftersom din mentala hälsa och ditt välbefinnande kommer att märka fördelarna för var dag som går.
Kom ihåg att det att vara stark inte betyder att kunna hantera allt eller att uthärda alla motgångar. Det innebär att navigera svårigheter genom att anpassa sig, tillämpa de bästa strategierna och veta hur man kan be om hjälp när man behöver den.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Feng, X., Perceval, G. J., Feng, W., & Feng, C. (2020). High cognitive flexibility learners perform better in probabilistic rule learning. Frontiers in Psychology, 11, 415. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00415/full
- Fleshner, M., Maier, S. F., Lyons, D. M., & Raskind, M. A. (2011). The neurobiology of the stress-resistant brain. Stress (Amsterdam, Netherlands), 14(5), 498–502. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3287388/
- Frank, V. (2021). El hombre en busca de sentido. Herder.
- Goleman, D. (2013). Focus: desarrollar la atención para alcanzar la excelencia. Kairós. https://www.academia.edu/40802329/Daniel_Goleman_Focus_Desarrollar_la_atenci%C3%B3n_para_alcanzar_la_excelencia_Traducci%C3%B3n_del_ingl%C3%A9s_de
- Liu, H., Zhang, C., Ji, Y., & Yang, L. (2018). Biological and psychological perspectives of resilience: Is it possible to improve stress resistance? Frontiers in Human Neuroscience, 12, 326. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2018.00326/full
- Myhr, P., Hursti, T., Emanuelsson, K., Löfgren, E., & Hjemdal, O. (2019). Can the attention training technique reduce stress in students? A controlled study of stress appraisals and meta-worry. Frontiers in Psychology, 10, 1532. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.01532/full
- Santos Alves Peixoto, L., Guedes Gondim, S. M., & Pereira, C. R. (2022). Emotion regulation, stress, and well-being in academic education: Analyzing the effect of mindfulness-based intervention. Trends in Psychology, 30(1), 33–57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8382289/
-
Schippers, M. C., & Ziegler, N. (2019). Life crafting as a way to find purpose and meaning in life. Frontiers in Psychology, 10, 2778. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02778/full