Carl Gustav Jung: Hur man håller sig lugn i oroliga tider

Enligt Carl Gustav Jung är livet en konstant paradox. Ena minuten kan det vara eländigt och nästa ren glädje. För att hantera dessa upp- och nedgångar måste vi omfamna det inneboende kaoset som definierar vår existens. Men hur gör vi det?
Carl Gustav Jung: Hur man håller sig lugn i oroliga tider
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 01 april, 2024

Vet du hur man håller sig lugn i oroliga tider? Psykiatern Carl Gustav Jung gav oss några råd som är väl värda att komma ihåg. Vi delar med oss av dem i den här artikeln.

Wolfgang Pauli var en av pionjärerna inom studiet av kvantfysik. Han vann Nobelpriset för att ha lagt fram teorin om uteslutningsprincipen och etablerat studier om neutrinon. Vi kan säga att han var en av 1900-talets mest briljanta hjärnor inom fysikområdet. Men hans personliga och känslomässiga liv var extremt kaotiskt. Av denna anledning började han gå i terapi hos Carl Gustav Jung 1932.

Detta kliniska möte lade grunden för en av de mest unika och produktiva vänskaperna i psykologins och vetenskapens värld. Arthur I. Miller berättar i detalj i boken Deciphering the Cosmic Number (2009) om många av deras möten på Jungs gotiska herrgård vid Zürichsjöns strand.

Carl Gustav Jung var känd för att hjälpa människor att ta sina inre världar på allvar. Han menade att det inte spelar någon roll hur briljant en individ är om denne styrs av känslor av nedstämdhet. Därför var hans mål att vägleda sina patienter och vänner att förstå att vem som helst kan undfly de mörkaste tiderna genom att följa några specifika riktlinjer.

“Livet självt har inga regler. Det är dess mysterium och dess okända lag.”

-Carl Gustav Jung-

Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung menade att vi måste acceptera livets kaos men alltid komma ihåg vilka vi är.

Hur man håller sig lugn i oroliga tider

Anledningarna till att nobelpristagaren Wolfgang Pauli bad Carl Gustav Jung om hjälp finns i en annan bok; Atom and Archetype: The Pauli/Jung Letters, 1932-1958. Den här boken innehåller en brevväxling mellan dem. Pauli hade gått igenom en riktigt stressig tid som hade fått honom att börja dricka och ge upp många av sina relationer. Han led också av extremt turbulenta mardrömmar.

Carl Gustav Jung vägledde honom inte bara till att undkomma sin grop av lidande och ångest. Som fysiker och psykolog ingick han dessutom en extremt produktiv intellektuell allians med honom. Faktum är att deras relation gav form till några intressanta teorier. Till exempel begreppet synkronicitet. Detta är studiet av icke-kausala händelser och betydande sammanträffanden.

Men i det här fallet är vi intresserade av att lära oss hur den analytiska psykologins fader vägledde sina patienter att förbli lugna i turbulenta perioder. De där våra värsta sidor ibland dyker upp. Följ dessa riktlinjer för att lära dig hur du gör det.

1. Acceptera kaos som en del av livet

“I allt kaos finns ett kosmos, i all oordning en hemlig ordning.”

-Carl Gustav Jung-

Som människa är några av dina största svårigheter att acceptera motgångar och påtaglig stress. Jung själv påpekade en gång att “för många av oss, inklusive mig själv, kan kaos i bästa fall vara skrämmande, i värsta fall paralyserande”. Det är faktiskt inte lätt att acceptera att du inte alltid har kontroll över din framtid eller att morgondagen kommer att vara lika balanserad som idag.

Faktum är att det oförutsägbara och det kaotiska är ingredienser i själva existensen. Att kämpa emot dessa fluktuationer ökar bara din stress och ångest. Du måste komma ihåg att de där bekymren som plötsligt dyker upp längs vägen bara är tillfälliga moln som förr eller senare kommer att försvinna.

När du ser tillbaka och upptäcker allt du har övervunnit, tenderar du dessutom att finna mening i din egen tillvaro. I själva verket finns det en viss ordning mitt i det som du vid första anblicken uppfattade som kaotiskt och oordnat.

2. Uppfattning

“Allt beror på hur vi ser på saker och ting, inte på hur saker i sig själva är.”

-Carl Gustav Jung-

Boken Selected Letters of CG Jung 1909 – 1961, innehåller den korrespondens som den schweiziska psykiatern förde med sina patienter. En av dem frågade honom, metaforiskt, hur man korsar livets flod. Jung svarade att det i verkligheten inte finns något korrekt sätt att leva, vi måste bara leva som vi kan. Varje omständighet leder oss till vårt öde.

För att behålla lugnet i oroliga tider rekommenderade han att vara uppmärksam på hur vi tolkar varje upplevelse. Här uppstår dock ett problem. Många av oss korsar nämligen floden med oläkta sår och förträngda känslor. Om du låter dig ryckas med av trögheten i dina impulser och dina skuggor, kommer ditt liv att fyllas av större hinder. I själva verket kommer du att drunkna i det dagliga livets vatten.

Jung sa att vi måste lägga till ljus i skuggan om vi vill återfå förtroendet för oss själva. Därför måste du uppfatta saker som de är och inte genom rädslans lins.

3. Låt dig inte ryckas med

“Jag är inte vad som hände mig, jag är vad jag väljer att vara.”

-Carl Gustav Jung-

För att hålla dig lugn i oroliga tider med oändlig press måste du blicka inåt och inte så mycket på det som omger dig. Det är där alla dina sanningar finns och där dina styrkor vilar. Som Jung skrev i ett av sina brev: “Men om du vill gå din individuella väg, är det vägen du gör för dig själv, som aldrig är föreskriven, som du inte känner till på förhand, och som helt enkelt blir till av sig själv när du sätter ena foten framför den andra”.

Individuation var ett av Jungs nyckelbegrepp. Det definierar förmågan att bygga ett starkt och självständigt psyke. Det innebär att upptäcka vem du är, en kreativ varelse. Detta är ytterligare ett mål som du måste fortsätta arbeta med. Du är vad du gör i ditt dagliga liv, inte vad du var förr.

Du måste komma ihåg att du är en självmedveten varelse med stor potential. Dessutom måste du alltid komma ihåg vem du är om du vill vara lugn i oroliga tider när allt verkar gå fel.

Träd som representerar hur man håller sig lugn
Aktiv fantasi kan utövas genom meditation, skrivande, dans, musik etc.

4. Aktiv fantasi i oroliga tider

“Skapandet av något nytt utförs inte av intellektet, utan av lekinstinkten som agerar från inre nödvändighet. Det kreativa sinnet leker med föremålen det älskar.”

-Carl Gustav Jung-

Carl Gustav Jung påpekade att neuros skulle försvinna om vi utvecklade bredare och friare personligheter. Men vi blir ofta så besatta av att passa in och leta efter acceptans att vi ofta blir sjuka. Vi måste ge våra sinnen syre och göra dem mer flexibla. Detta kommer att göra det möjligt för oss att ta bredare perspektiv.

Jung myntade termen aktiv fantasi för att beskriva det att komma i kontakt med ett mer spontant, lekfullt och framförallt kreativt jag. Aktiviteter som konst i alla dess former, såväl som meditation, är metoder som den schweiziska psykiatern rekommenderade. De minskar inte bara stressen. De låter dig upptäcka nya psykologiska marker.

Slutligen, om du går igenom en orolig tid, kan dessa resurser vara användbara. När allt kommer omkring går Carl Gustav Jungs tänkande aldrig ur mode.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dunne, Claire (2012). Carl Jung. Psiquiatra pionero, artesano del alma. Biografía ilustrada con fragmentos de sus escritos, cartas y pintura. Barcelona: Editorial Blume
  • Hannah, Barbara (2019). Jung. Vida y obra. Una memoria biográfica Barcelona. Editorial Escola de Vida.
  • Jung, Carl (2014) Atom and Archetype: The Pauli/Jung Letters, 1932-1958. Princeton University Press.
  • Jung, Carl (2014) Selected Letters of C.G. Jung, 1909-1961 (Bollingen Series, 184) Princeton University Press.
  • Miller, I. Arthur (2009) Deciphering the Cosmic Number: The Strange Friendship of Wolfgang Pauli and Carl Jung. W. W. Norton & Company
  • Kaswin Bonnefond, Danielle (2006). Carl Gustav Jung. Madrid: Editorial Biblioteca Nueva.
  • Vallejo, B., & Perez, A., (2016). Estrés vital. Variables psicológicas y sociodemográficas predictoras del malestar emocional. Acción psicológica, ISSN 1578-908X, Vol. 13, Nº. 1. págs. 159-178 https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5691927

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.