Adlers teori (Individuell psykologi)
Individuell psykologi baserad på Adlers teori beskriver en intressant holistisk terapi som används än idag. Den ger individen verktyg för att övervinna mindervärdighetskänslor och utforma en känsla av samhörighet. Faktum är att en sund kontakt med andra är nyckeln till att främja välbefinnande och lycka.
Den österrikiske läkaren Alfred Adler skapade denna terapi på 1900-talet. Med den syftade han till att hjälpa individer att övervinna sina svårigheter och främja personlig tillväxt. Adler tog avstånd från Sigmund Freuds psykoanalytiska modell. Genom att göra det utvecklade han en resurs med vetenskaplig grund som är väl värd att utforska.
Alfred Adler grundade sin egen skola och en avantgardistisk terapeutisk modell efter att ha distanserat sig från sin kollega Sigmund Freud.
Individuell psykologi
Adlers teori om individuell psykologi var ett banbrytande och avancerat tillvägagångssätt för sin tid. Faktum är att forskning utförd av American Psychological Association (APA) visar att denna terapeutiska modell fungerade som grund för efterföljande tillvägagångssätt. Idag bygger även kognitiv beteendeterapi på samma teori.
Även om Adler var en del av den psykodynamiska strömningen – till den grad att han presiderade över International Psychoanalytic Association, separerade han sig 1910 från den och orienterade sig till ett annat perspektiv.
Faktum är att Adler kritiserade Freuds biologiska och deterministiska synsätt. Han antog en mer social och positiv syn på den mänskliga naturen. Nedan ska vi undersöka pelarna som ligger till grund för hans psykologiska tillvägagångssätt.
Du kanske också vill läsa om Psykoanalytikern Harald Schultz-Hencke
1. Helhetssyn
Personen är en helhet, en enhet som är omöjlig att förstå genom att bara fokusera på ett av dess områden, till exempel biologi. Människan är resultatet av olika processer. Därför krävs en helhetssyn för att förstå och hjälpa en individ. Processerna som ska förstås är följande:
- Rädslor
- Instinkter
- Utbildning
- Behov
- Erfarenheter
- Socialt sammanhang
2. Känslan av samhörighet: ett av målen med individuell psykologi
Ett av målen med individuell psykologi är att uppmuntra individens känsla av samhörighet. Med andra ord, att vägleda personen till att återfå sitt intresse för social samexistens och skapa sunda och meningsfulla band. När allt kommer omkring behöver människor bygga nätverk och sociala interaktioner för att överleva, känna sig trygga, lära sig och vara lyckliga.
3. En positiv, humanistisk och inkluderande modell
En forskningsstudie utförd av Sam Houston State University i USA visar att Adlers individuella psykologi var en föregångare till positiv psykologi. Detta fält ser inte på individen som någon som är sjuk, utan som någon som kan lära sig för att växa. Personen behöver med andra ord omorientera sig för att bygga ett meningsfullt och hälsosamt liv.
Alfred Adler trodde på en typ av psykologi som gynnade mänskligt välbefinnande genom att hjälpa individer att övervinna sina problem, begränsningar och rädslor. Han var också intresserad av att förstå inflytandet av sociala sammanhang.
4. Vägen till excellens
Adler var känd för sin teori om mindervärdeskomplexet. Faktum är att det individuella psykologiska tillvägagångssättet försöker avaktivera denna försvagande uppfattning eller känsla hos patienter. För enligt Adlers teori är ett av våra syften, liksom den humanistiska teorin hävdar, att uppnå excellens och självförverkligande.
För att uppnå detta måste vi avaktivera låg självkänsla och tanken att vi inte har samma värde som andra.
5. Ideografiskt och kreativt förhållningssätt
Förutom det holistiska perspektivet som uppfattar människan som en helhet, betonar Adlers modell vikten av att uppfatta oss själva som unika varelser. Den ser varje individ som har sin egen bana, behov, idéer och verkligheter som skiljer sig från alla andras. Inte nog med det, Adlers teori betonar också det faktum att vem som helst är kapabel att skapa sitt eget öde genom mål.
Adlers teori tillämpad på terapi: grundläggande begrepp
Adlers terapi är en holistisk modell och integrerar därför olika tillvägagångssätt. Det har till exempel både en social och en humanistisk komponent. Men framförallt har den en positiv och till och med motståndskraftig syn på människan. Detta gör den till en fantastisk terapi. Dess syfte är att omskola individen till att på något sätt omforma samhället självt.
Syften
Enligt verket Adlerian Therapy: Theory and Practice (2006), är denna terapi baserad på det individuella psykologiska fältet och fokuserar på ett psykoedukativt förhållningssätt. Dess mål är att:
- Övervinna känslor av underlägsenhet och missmod.
- Anta beteenden som främjar socialt intresse.
- Sträva efter att individen bygger en sund och lycklig känsla av samhörighet.
- Få individen att anta en mer positiv syn på sig själv som leder till självförverkligande.
- Förstå hur individen bygger sitt liv och sina relationer för att sedan främja en positiv förändring hos denne.
Teknikerna som individuell psykologi tillämpar
Individuell psykologi tillämpar nyttiga tekniker för mänsklig utveckling, välbefinnande och kontakt med omgivningen. Detta innebär att skapa en säker och närande terapeutisk miljö som hjälper individen att växa, läka och lära sig. Verktygen den använder är följande:
- Empati. Psykologen bygger en empatisk relation med patienten för att hjälpa denne att utveckla sina styrkor.
- Livsstilsutvärdering. Psykologen behöver känna till den defekta dynamiken hos patienten som leder till dennes lidande.
- Konstruktion av mål och förväntningar. Patienten måste uppmuntras att övervinna problem och uppnå motiverande mål som genererar sunda förändringar.
- Att se till det förflutna för att bygga framtiden. Detta gör det möjligt att förstå ursprunget till mänskligt obehag. Att förstå gårdagen innebär faktiskt att en mer värdefull nutid kan byggas och nya beteenden antas.
Idag erbjuder specialister på Adlers terapi absolut frihet att använda tekniker från olika skolor, såsom kognitiv beteendeterapi.
Etapper
För att uppmuntra personlig tillväxt och dämpa känslor av underlägsenhet, följer terapeuter specialiserade på Adlers terapi en rad steg. De är som följer:
- Terapeutisk allians och engagemang. Detta är den avgörande faktorn. Faktum är att inga framsteg eller prestationer skulle kunna uppnås utan denna allians mellan terapeut och patient. Därför är det nödvändigt med ett förbund som upprätthålls av empati och ömsesidigt samarbete.
- Bedömning. Psykologen måste analysera sin patients livsstil. Denne måste också lära känna patientens förflutna och beteendedynamiken i varje situation.
- Kunskap. Patienten måste förstå vilka delar av livet denne behöver förändra för att uppnå välbefinnande och investera i sin personliga utveckling.
- Omorientering och omformulering. Förändring kommer när människor varierar sina beteenden och antar nya, mer lönsamma, motståndskraftiga och positiva mentala tillvägagångssätt.
Nyttan av individuell psykologi
Adlers individuella psykologi har en plats i behandlingen av olika områden av mental hälsa, särskilt för att främja personlig tillväxt. Det är faktiskt inom det här området dess största potential finns. Den är i allmänhet användbar inom följande kliniska områden:
- Ångest
- Depression
- Beroende
- Schizofreni
- Bemyndigande
- Beslutsfattande
- Individer med låg självkänsla
- Förbättring av sociala relationer
- Personlig förbättring och motståndskraft
- Negativa tankar och missmod
- Känslor av underlägsenhet och ensamhet
Adlers terapi undviker att patologisera människan. Istället strävar det efter att väcka individens potential och rikta denne mot positiva förändringar som främjar social anknytning och känslor av lycka och välbefinnande.
Vad du bör veta om denna terapi innan du väljer den
Adlers terapi utvecklades i mitten av 1900-talet. Sedan dess har det omformulerats, och idag finns det nyare modeller som Adlers korta psykoterapi. En studie utförd av universitetet i Turin i Italien visar att denna terapi är lämplig för att behandla allt från ätstörningar till personlighetsstörningar. Men om du känner för att ge denna terapi ett försök, bör du beakta följande:
- Modellen är inriktad på förändring, så den kräver engagemang.
- Det är ett vetenskapligt giltigt och effektivt tillvägagångssätt, men kanske inte är användbart för alla.
- Alliansen mellan terapeut och patient är viktig. Om de inte är synkroniserade med varandra blir det inga framsteg.
- Det är viktigt att hitta en terapeut som är specialiserad på denna typ av terapi.
- En del av interventionen är att titta på patientens förflutna. Detta kanske inte alla känner sig bekväma med.
- Adlers terapi är integrerad i andra tekniker såsom rationell emotionell beteendeterapi, kort strategisk psykoterapi och personcentrerad terapi.
Sammanfattningsvis är detta ett värdefullt tillvägagångssätt som var väldigt innovativt när det utvecklades. Dessutom har det hållit över tid och är nu till och med integrerat i andra modeller och skolor som positiv psykologi och kognitiv beteendeterapi.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carlson, J., Watts, R. E., & Maniacci, M. P. (2006). Adlerian therapy: Theory and practice. APA Books. https://awspntest.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F11363-000
- Carlson, J., & Englar-Carlson, M. (2017). Adlerian psychotherapy. American Psychological Association. https://psycnet.apa.org/record/2017-01880-000
- Corey, G. (2013). Theory and practice of counseling and psychotherapy. Cengage Learning. https://perpus.univpancasila.ac.id/repository/EBUPT190498.pdf
- Fassino, S., Amianto, F., & Ferrero, A. (2008). Brief Adlerian psychodynamic psychotherapy: theoretical issues and process indicators. Panminerva medica, 50(2), 165–175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18607340/
- McCluskey, M. C. (2022). Revitalizing Alfred Adler: An Echo for Equality. Clinical social work journal, 50(4), 387–399. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33688108/
- Papanek, H., & Papanek, E. (1961). Individual psychology today. American journal of psychotherapy, 15(4)-26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13732615/
- Watts, R. (2015). Adler’s Individual Psychology: The Original Positive Psychology. Revista de Psicoterapia, 26, 123-131. https://www.researchgate.net/publication/284713772_Adler’s_Individual_Psychology_The_Original_Positive_Psychology