Skillnaden mellan ärlighet och överdriven ärlighet

Skillnaden mellan ärlighet och överdriven ärlighet
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Adriana Díez

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Är det alltid bra att säga sanningen? Värderar vi verkligen alltid att folk är uppriktiga? När är det ärlighet och när är det överdriven ärlighet?

När vi säger överdriven ärlighet talar vi om att säga sanningen vårdslöst, utan gränser och utan att tänka på vad den andra personen känner eller vill. Vårdslös ärlighet kan leda till meningslös skada.

Det bästa är att använda sanning för att hjälpa och uppriktighet för att bygga, och aldrig förgöra folk eller slå ned dem. Kom ihåg att sanning är ett kraftfullt vapen, och du måste ha empati och social intelligens för att hantera den rätt.

Och även om du inte ljuger när du använder överdriven ärlighet, trots att du säger sanningen, hjälper du ingen om du gör det utan att tänka på den andra personen eller för att underlätta för dig själv. Du uttrycker bara objektiva verkligheter för att såra genom att ta upp dem vid fel tillfälle.

Så innebär det att man måste ljuga för att undvika att såra folk? Svaret är att det inte är så enkelt som “ljuga” eller “säga sanningen”. Det finns stunder när sanningen inte kommer hjälpa eller till och med förvärra.

Det bästa du kan göra är att kommunicera vad det är du vill säga, men med känslighet. Hitta rätt tillfälle och sammanhang, och ta reda på det bästa sättet att uttrycka dina tankar.

Diskuterande par

Vad sker i min hjärna när jag ljuger?

En studie som publicerades i Nature Neuroscience visade att när vi ljuger börjar vår amygdala (delen av hjärnan som är aktiv när vi gör det) att aktiveras mindre och mindre ju mer vi ljuger. Att ljuga om och om igen gör alltså hjärnan “resistent”.

Så kan vi dra slutsatsen att när du ljuger blir hjärnan avslappnad och van vid att inte säga sanningen. Men ditt mål är inte att ljuga, ditt mål är att lära dig att välja ut och kommunicera sanningen.

Dina sociala relationer kommer inte vara länge om du inte använder någon form av filter på sakerna du säger. Det spelar ingen roll om budskapet du skickar har en bas i verkligheten eller inte.

Som vi nämnde ökar överdriven ärlighet inte dina förmågor på något sätt, höjer inte din självkänsla och hjälper dig inte att förbättra dina sociala relationer. Vad som faktiskt hjälper dig är känslighet.

Det finns vissa sanningar du måste kommunicera med extrem försiktighet. Och sedan finns det andra man måste hålla på till rätt tillfälle, vissa som du aldrig bör dela eftersom de inte är viktiga och ytterligare andra som du måste kommunicera bit för bit, så att personen får tid att absorbera informationen.

Folk som vet hur man uttrycker vad man känner utan att såra personer är sanna hjältar. De är typen av människor som tar sig tid att väga sina ord och säkerställa att sakerna de gör och säger är för är bra för omgivningen eller personerna omkring dem.

Skrattande kvinnor

Är det alltid bra att säga sanningen, eller är det överdriven ärlighet?

Psykologen Claudia Castro Campos utförde en studie om att ljuga och fick intressanta resultat. Hon visade att vi ljuger minst en eller två gånger om dagen. Och det spelar ingen roll om det är små eller stora lögner, poängen är att vi använder dem för att forma verkligheten i vår favör.

Det finns ett talesätt om hur berusade personer och barn aldrig ljuger. Det sker eftersom din hjärnas system för inhibition och censur slappnar av, vilket är vanligt hos både berusade personer och barn.

Det tjänar inte exakt samma syfte för barn som för vuxna eftersom de förstnämnda fortfarande utvecklas, men vårt samhälle och hjärnkapaciteter förbereder oss på att dölja sanningen eller sätta på en fin mask för att minska påverkan.

“Du bör inte sikta på att vara 100% uppriktig. Vad du bör sikta på är att aldrig säga motsatsen till vad du tänker.”

-Carmen Terrasa-

Personer med bra sociala färdigheter är de som vet hur man är uppriktiga utan att såra någon. Det är inte att ljuga, utan att kommunicera information på rätt sätt. Det handlar inte om att vara den uppriktigaste personen, utan om att vara den som kommunicerar sanningen bäst.

Och det bästa är att vara dig själv trogen utan att glömma skada du kan åsamka andra. Sanningen kommer alltid vara produktiv när den kommuniceras intelligent och med goda avsikter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wallace, Duncan (2014) Book of Psychological Truths. Brigham Distributing
  • Goleman, Daniel (1996) Vital Lies, Simple Truths: The Psychology of Self-Deception. Simon & Schuster

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.