Emotionell analfabetism: när din hjärna saknar hjärta

Det finns olika typer av intelligens som går bortom mentala förmågor. Självhantering och självkontroll är en del av emotionell intelligens och är vanligtvis svåra att uppnå.
Emotionell analfabetism: när din hjärna saknar hjärta
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 11 juni, 2024

Vissa personer lider av emotionell analfabetism. De har olika typer av färdigheter och gott om titlar och diplom, men de har den emotionella bearbetningsförmågan hos en 3-åring. Det är något man inte kan lära sig ur en bok. Och faktum är att det är ett problem vi försummat.

De flesta av oss känner till huvudprinciperna för god fysisk hälsa, såsom en balanserad kost med så mycket naturliga livsmedel som möjligt, träning, att sova 7-9 timmar varje natt och att ibland genomgå hälsoundersökningar.

“När du lyssnar på någon med empati så ger du den personen psykologisk luft.”

-Stephen R. Covey-

Men om det finns en sak vi har försummat alltför mycket så är det det som ligger mellan öronen: hjärnan. Men vi talar inte om den fysiska delen, med dess veck och nervceller.

Vi talar om vår emotionella hälsa: vår förmåga att känna vårt liv och våra relationer. Vi måste fokusera mer på att kolla hur det går med vår förmåga att förstå, kontrollera och förändra våra humör, såväl som andras.

Människor är mycket mer än bara en samling lingvistiska, matematiska eller tekniska färdigheter. Vi är framförallt sociala och emotionella varelser. Detta är något som vi glömmer en stor del av tiden, och de flesta utbildningsmässiga institutioner ser det inte som viktigt.

Men låt oss erkänna att förmågan att lösa ett problem med andragradsekvationer inte kommer göra mycket för dig om du till exempel inte ens kan kommunicera effektivt eller ha empati med personerna omkring dig.

Person med emotionell analfabetism

Vad är emotionell analfabetism?

Alla vet vi att ordet “analfabetism” har negativa konnotationer. Men vi har inget annat ord för denna extremt uppenbara psykosociala verklighet. Vi kommer ge dig ett exempel. Nuförtiden talar människor mycket om idén om ledare som medför radikal förändring.

De är typerna av personer som kan göra en organisation mer dynamisk tack vare deras höga emotionella intelligens, motivation och förmåga att lämna sitt märke på andra personer och skapa utrymmen där människor kan vara kreativa.

Idén kan vara så populär enbart eftersom den saknats under så lång tid. Dåliga företagsledare gör stora negativa avtryck. Inte bara för att de inte kan inspirera människor, utan även för att de inte har någon förmåga att kontrollera sina känslor. De är som barn som får utbrott eftersom de inte fått vad de vill ha. De är ett perfekt exempel på vad Piaget definierade som själviskt tänkande.

Karaktärsdrag hos emotionell analfabetism

Låt oss ta en titt på aspekterna som definierar detta:

  • En oförmåga att förstå och hantera sina egna känslor.
  • Problem att förstå andra personers känslor.
  • Deras brist på emotionell självkännedom gör dem vanligtvis väldigt känsliga. De överreagerar på i princip alla problem och känner sig utmattade eller överväldigade av alla utmaningar, oavsett hur små eller stora.
  • De känner inte empati. De är inkapabla att sätta sig själva i andras skor.
  • De har väldigt stela sociala färdigheter. De kan utvecklas, men de har ingen känslighet, bestämdhet eller intimitet som behövs för meningsfulla, osjälviska relationer.
  • Ovanpå allt detta kan emotionell analfabetism få enorma kostnader: svartvitt tänkande, repression, rasism, sexism, narcissism, ett besatt behov av att ha rätt…
Arg uggla

Det finns även ett annat viktigt faktum som är värt att komma ihåg. Emotionell analfabetism – att inte ha de psykologiska resurser och emotionella verktyg du behöver för att hantera saker som sorg, ilska och besvikelser – kommer nästan alltid göra dig mer sårbar för psykiska tillstånd.

Det är därför depression och kronisk ångest är väldigt vanligt förekommande hos personer med begränsade färdigheter för emotionell bearbetning.

Vikten av att lära ut emotionell intelligens

Du har förmodligen läst böcker om det eller kanske gått en kurs. Du nickar säkert varje gång någon talar om hur viktigt emotionell intelligens är.

Men det finns fortfarande stora luckor. Det är därför det finns en lika viktig eller kanske ännu viktigare sak vi måste tänka på, trots att vissa skolor gjort detta till ett ämne. Innan lärare börjar utbilda barn om deras tankar och känslor måste de själva ha färdigheter.

“Ditt intellekt kan vara förvirrat, men dina känslor kommer aldrig ljuga för dig.”

-Roger Ebert-

många av oss når vuxen ålder med mycket osäkerhet. Vi vaknar varje dag med vetskapen att vi saknar verktygen för att hantera våra känslor och motgångar. Så om du inte börjar tänka på din egen emotionella analfabetism, kommer du förmodligen inte kunna motivera barnen.

Men du måste jobba på det. Det vill säga om du vill lära dem om empati, bestämdhet och sociala färdigheter de kommer behöva senare i livet.

Barn med pappersbåtar

Fördelarna med emotionell kunnighet

En bra nivå av “emotionell kunnighet” har massor av fördelar. En sak du kommer lära dig direkt är att varje känsla har en plats och ett syfte. Du kommer lära dig att det inte alltid är rätt att skilja mellan “negativa” och “positiva” känslor.

Känslor vi försöker undvika, som sorg eller besvikelse, har faktiskt sin plats, syfte och betydelse. Så fly inte från dina känslor. Konfrontera dem istället så att du vet vad de försöker säga till dig. Det är en fantastisk typ av självkännedom som ger dig styrka och en mycket bredare, mer flexibel syn på livet.

Skjut inte upp dina emotionella läxor längre!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.