Hur man kontrollerar symtom på panikattacker
En panikattack är en plötslig känsla av intensiv smärta eller känslomässigt obehag som orsakar så mycket ångest att den drabbade fruktar att han eller hon ska tappa kontrollen. Att känslan dessutom aldrig kommer att försvinna och till och med att den potentiellt kommer att döda personen. I verkligheten är dessa attacker inte livshotande. I den här artikeln går vi igenom vanliga symtom på panikattacker och ger dig råd kring hur du kan hantera dem.
Panikattacker kan inträffa utan förvarning och till och med väcka en person som befinner sig i djup sömn. De kan pågå hur länge som helst, men de varar vanligtvis mellan 10 och 20 minuter. Om du någonsin har genomlidit en så vet du redan att det inte är någon trevlig upplevelse.
Det uppskattas att 30% av alla människor har drabbats av en panikattack eller kommer att drabbas av en panikattack någon gång i livet. Det uppskattas också att det är mest sannolikt att det inträffar mellan 15 och 19 års ålder. Av dessa fall av panikattacker kommer mindre än 3% att utvecklas och avancera till panikångest.
Nedan ska vi att ta reda på hur man kontrollerar panikattacker. Men innan vi gör det är det intressant och viktigt att analysera och förstå exakt vad dessa attacker är och deras specifika symtom.
Symtom på panikattacker
Någon som har en panikattack kommer att uppleva minst fyra av följande symtom:
- Snabb puls och till och med takykardi
- Svettningar
- Spasmer
- Svårigheter att andas
- En känsla av drunkning eller kvävning
- Bröstsmärtor
- Illamående
- Svimningskänsla och yrsel
- Overklighetskänslor eller en känsla av att vara separerad från kroppen
- Stickande känsla eller domningar
- Frossa eller värmevallningar
- Rädsla för att bli galen
- Rädsla för att dö
Det finns inget mönster hos panikattacker. Vissa människor kan uppleva flera panikattacker på bara en dag, och sedan gå flera månader utan att uppleva en. Andra kan gå igenom en attack av denna typ en gång i veckan.
Panikattacker kan faktiskt orsakas av andra hälsotillstånd, så det är viktigt att alla som upplever dessa symtom utvärderas av en specialist för att avgöra om det finns en bakomliggande orsak. Vissa hjärtproblem, luftvägssjukdomar, hormonella oregelbundenheter eller stimulantia som koffein kan alla orsaka liknande symtom som en panikattack.
Varför uppstår panik?
En panikattack inträffar när något utlöser rädsla eller flykt- och kampresponsen. Kroppens nervsystem frisätter hormonet adrenalin, och denna våg av adrenalin kan orsaka störande känslor och förnimmelser.
När nervsystemet reagerar normalt på en skrämmande situation, anpassar sig adrenalinnivåerna snabbt och kommer att sjunka tillbaka till normala nivåer när situationen är över. Vid en panikattack händer inte detta, och det kan ta ett tag för kroppen att återhämta sig helt från symtomen den upplever under en panikattack.
Vanligtvis finns det ingen tydlig anledning till varför dessa symtom uppstår. Hjärnan kan försöka förklara eller motivera känslan med irrationella tankar som: “Jag kan dö” eller “Jag tappar förståndet”. En panikattack kan också provoceras av en stressig situation, som turbulens ombord på ett flygplan eller föredrag inför en större publik.
Den del av hjärnan som kallas amygdala är direkt involverad i panikattacker och ångestsyndrom. Denna cerebrala struktur har en högspänningsreaktion när den utsätts för en okänd situation eller efter att ha konfronterats med en extremt stressande händelse.
Den faktiska orsaken till panikattacker har ännu inte bevisats vetenskapligt. Forskning tyder dock på att en kombination av genetiska, biologiska, psykologiska och miljömässiga faktorer kan göra en person mer benägen att känna panik.
Att kontrollera symtom på panikattacker
Efter att lämpliga medicinska och psykologiska undersökningar har utförts och kan utesluta alla slags underliggande tillstånd, kan symtom på panikattacker kontrolleras på olika sätt:
Kunskap
Kunskap är avgörande för att kontrollera symtom på panikattacker. Att lära sig hur rädsla manifesterar sig i hjärnan kan hjälpa människor att se en panikattack för vad det är: ett misstag i amygdala som sätter igång en våg av adrenalin.
Det är viktigt att förstå att dessa symtom inte är förknippade med en allvarlig sjukdom. Oavsett hur hemska de kan vara, hjälper det att komma ihåg att en panikattack inte kommer att orsaka dödsfall.
Andas lugnt
Vår naturliga instinkt är att börja andas snabbare och snabbare när paniken invaderar våra kroppar. Att ta kontroll över vår andning är det första steget för att kontrollera en panikattack. Målet är att tillåta en långsam ström av luft att komma in och ut, och undvika hyperventilering och överskott av koldioxid.
För att göra detta ska du andas långsamt in genom näsan och andas ut genom munnen med lätt sammanpressade läppar. Håll andan och håll luften i lungorna i några sekunder. Efter flera cykler blir det lättare och andningen blir lugn.
Muskelavslappning
En annan användbar strategi är att lära sig hur man slappnar av i kroppen. Ett sätt är att spänna olika muskler och sedan slappna av dem. Detta kan hjälpa dig att minska spänningar i allmänhet och att sänka stressnivåerna.
Ett bra ställe att börja är i fötterna. Dra ihop muskelgruppen medan du andas in djupt. Håll andan i några sekunder och andas sedan ut samtidigt som du slappnar av dina muskler.
Full uppmärksamhet
Att utöva full uppmärksamhet, känt som mindfulness, är att vara i nuet och acceptera tankar när de kommer, men utan att låta dem absorbera oss. Under en panikattack bearbetar vi tankar på ett sätt som får oss att förvänta oss katastrofala händelser, så att fokusera på att släppa tankarna är en hjälpsam teknik.
Även träning hjälper dig att kontrollera symtom på panikattacker
Regelbunden träning är nödvändigt för att upprätthålla en god hälsa och bör vara en del av allas vardag. Träning kan bidra till att lindra stress och stöder kroppen i att producera naturliga kemiska ämnen (endorfiner) som är avgörande för smärtlindring och en känsla av välbefinnande.
Planera framåt
Om du vet att vissa situationer framkallar rädsla eller får dig att minnas tidigare situationer där du kände rädsla eller panik, ska du andas lugnt och försök slappna av. Ett annat alternativ är att leta efter distraktioner och försöka att inte tänka på din panik. Om du dessutom vet att de kan inträffa, ska du förbereda dig på dem.
Bär till exempel lager av kläder så att du kan ta av dem bit för bit för att lindra den där tunga känslan om du blir riktigt varm, eller leta efter ett sätt att kyla ner utrymmet du kommer in i. Ett annat alternativ är att alltid ha vatten till hands för att hålla sig hydrerad. Att dricka vatten kommer också att lugna dig av en enkel anledning: hjärnan får beskedet att det inte är någon fara, för om det fanns skulle du inte stå där och dricka vatten.
Ät bra för att kontrollera symtom på panikattacker
Goda matvanor hjälper dig att upprätthålla normala blodsockernivåer. För att göra det, ska du aldrig gå mer än fyra timmar utan att äta. Dessutom bör du åtgärda eventuella näringsbrister i din kost och undvika koffein och alkohol, med tanke på att dessa ämnen kan sätta igång eller förvärra panikattacker.