Inbillad fara: En outtömlig källa till rädsla
Problemet framför dig kanske inte utgör någon verklig fara. Det kan vara så att du skapar mer rädsla än situationen i sig kräver. Ibland är ditt sinne din värsta fiende eftersom det skapar en inbillad fara som verkar mycket verklig.
När rädsla översköljer dig så aktiverar din kropp en skyddsmekanism som förbereder dig för flykt. Till exempel börjar ditt hjärta slå snabbare om du måste springa. Du svettas mer, andningen påskyndas, matsmältnings- och immunsystemet slutar att spendera energi om du behöver kämpa eller fly. Dessutom samlas en stor mängd blod i dina fötter om du behöver springa.
Alla dessa reaktioner inträffar på grund av vår överlevnadsinstinkt. Det är ett system som är redo att snabbt reagera på fara. Tack vare denna instinkt gör rädsla oss alerta och håller oss aktiva.
Problemet med rädsla i det moderna samhället är att människor inte längre jagas av lejon. Tvärtom är många av de bäst anpassade svaren intellektuella eller kräver på annat sätt ingen fysisk ansträngning. Ändå reagerar våra kroppar på samma sätt som de gjort i århundraden.
I den meningen finns det en typ av fara som du inte ska ödsla energi på, och det är inbillad fara. Vad händer om planet kraschar? Blir jag av med jobbet vid nyår? Följer någon efter mig på gatan? Kan mina barn gå hem ensamma? Kommer han/hon göra slut med mig?
Dessa rädslor utlöser skyddsmekanismen vi nämnde tidigare och håller din kropp alert. Din överlevnadsinstinkt orsakar blodtryckstoppar som är helt värdelösa eftersom du inte kommer att behöva fly.
Onödig trötthet från inbillad fara
Forskaren Robert Sapolsky förklarar att inbillad fara genererar fysiologisk och mental trötthet. Anledningen är de omedvetna associationerna som du förstärker när de inträffar ofta. Intressant nog aktiveras mekanismerna för rädsla hos djur endast när faran är verklig.
Precis som din fantasi kan aktivera dessa mekanismer, kan den också stoppa dem. Om du kan föreställa dig alla de negativa saker som kan hända dig, kan du också göra det motsatta. Du kan använda din vilja för att lugna din kropp genom att föreställa dig alla positiva saker som också kan hända.
Genom att kontrollera dina tankar har du makten att hindra ditt hjärta från att rusa. Du kan lugna dina spända muskler och svettiga handflator. Dessa uttryck av rädsla är obehagliga och de hjälper inte när ditt problem är intellektuellt.
Rädsla kan sätta ribban högt
Känslan av rädsla skyddar dig. Men den gör det också svårt att lämna din komfortzon. På grund av din överlevnadsinstinkt aktiverar din hjärna mekanismen av rädsla varje gång du befinner dig i en potentiellt farlig situation. Syftet är att skydda dig från förväntad skada.
Å andra sidan, om du känner till och förstår dina rädslor, kommer du att vara medveten om dem. På så sätt kan du se till att de aldrig kontrollerar vad du gör. Du måste lyssna på och förstå känslan. Följ den inte blint. Utvärdera riskerna för din nya, okända situation, såväl som vad du kan vinna. Ofta är det faktiskt värt risken.
Du kan inte bara ge upp varje gång din mekanism av rädsla aktiveras. Hitta verktyg för att hantera skrämmande situationer. Det ger dig mycket bättre resultat.
Rädsla är en känsla som du inte helt kan eliminera från ditt liv. Det bör du heller inte göra! Men det ligger i din makt att identifiera när en fara är verklig, eller när den bara är en fantasiprodukt. Rädsla skyddar dig ibland. Å andra sidan, förmågan att ignorera den och ta en chans är det som håller oss vid liv och flytande.