Jag är mitt eget hem: jag lyssnar på & förnyar mig själv

Jag är mitt eget hem: jag lyssnar på & förnyar mig själv

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2018

Jag är mitt eget hem. Det är därför jag öppnar fönstren för att släppa in luft, för att släppa ut den giftiga vinden och låta en bris komma in med hopp och drömmar.

Jag är mitt eget hem. Min tillflykt. Det är därför som jag ibland inte är tillgänglig för andra, eftersom jag söker inom mig själv. Jag måste lyssna till mig själv, se efter mig själv och läka mig själv…

Om vår inre värld verkligen var ett hem så skulle många av våra hem vara stökiga. Vissa hade haft en vacker fasad, med färggranna väggar, stora skorstenar, fina grindar och stora fönster med eleganta gardiner.

“Hus är byggda för att bo i, inte för att titta på”
-Francis Bacon-

Men om vi hade gått in i dessa stora hus så hade vi hittat förfallna väggar, svaga pelare och ensamma korridorer. Tomma rum som luktar ensamhet och mörka hörn där solljuset aldrig har nått. Om var och en av oss verkligen var ett hus så hade vi fått ta hand om det. Vi hade velat ha ett bekvämt hem, fullt av ljus och utan instängda rum.

Vi är vårt eget hem, låt oss erkänna detta. Vi är vår egen tillflykt, vackra och evigt växande. Så låt oss lära oss att ta hand om denna magiska plats som vi aldrig bör hyra ut, utan istället bör skydda.

Hus med växter

Jag är mitt eget hem, för min tillflykt finns inombords

George Bernard Shaw sade att livet inte handlar om att hitta oss själva, utan om att veta hur vi skapar oss själva. Det är därför som de som ger sig iväg på en resa för att hitta sitt syfte, testa sina gränser och se vilka de verkligen är har fel.

För det som de vill veta finns inte på utsidan, utan insidan. Det är därför som jag är mitt eget hem. Där finns det något vi redan kände till, speciellt under tonåren, det där stadiet där vi lever och fokuserar oss på utsidan och väntar på att se vad livet för med sig, för att se vad som händer i den yttre världen med alla dess smaker, ljud och dofter.

Genom att koppla bort oss från våra hjärtan, värderingar och vår identitet känns det som att något saknas. Så utan att inse det så låter vi den första personen som visar sig komma in i vår essens, vårt inre hem. Vi ger dem nycklarna, vi erbjuder dem den bästa soffan och de får även tillgång till våra byrålådor och vind.

Vi gör detta i vår naivitet, och inser inte att det finns tjuvar och vandaler som kommer förstöra allt det hittar: vår självkänsla, styrkor, dygder, drömmar och hopp…

Sjöjungfru som ligger ner

Att ta hand om dig själv, lyssna på dig själv och arbeta med dig själv är inte själviskt

Att ha ett hem fyllt av stora rum, fyllda med böcker med oändlig visdom är inte själviskt. Att ha ett hem utan låsta dörrar och utan mörka hörn är inte att vara fåfäng.

Att ha en trädgård fylld med fantastiska blommor och vackra träd med starka rötter är inte ytligt. För dessa saker tar tid, viljestyrka och självvård.

“Ljuset är för smärtsamt för dem som lever i mörkret
-Eckhart Tolle-

Vi lever i ett samhälle som får oss till att tro att det är en självisk handling att tro på oss själva. Men efteråt läser vi böcker om självhjälp där vi får reda på att denna premiss inte är sann. Vi läser att det inte är narcissistiskt att stänga dörren för vad vi inte vill ha eller inte gillar.

Det är istället mod, självkärlek och ärlighet. Det är självvård och innebär att vi prioriterar oss själva i en värld där folk inte gör detta.

Kvinna som blåser bubblor

Som Albert Ellis sade under sin tid så lär samhället oss ofta att såra oss själva. Så vi måste glömma allt det där så att vi kan lära oss att tänka och känna annorlunda. För att komma ihåg att det finns en känslig varelse som behöver vår uppmärksamhet, omvårdnad och vårt erkännande: oss själva.

Så låt oss ta den där resan tillbaka till vårt eget hem. Låt oss soppa ut våra begränsande uppfattningar och öppna upp hoppens rum. Dra tillbaka de inre konflikternas gardiner och rensa de emotionella sårens rör.

Låt oss så våra trädgårdar med hoppets frön och förvara nycklarna till vårt hem säkert i vår ficka, för detta är de nycklar som i slutändan kommer öppna dörrarna till lyckan…

Detta kanske intresserar dig
3 typer av psykologiskt gift i hemmet
Utforska SinnetLäs det Utforska Sinnet
3 typer av psykologiskt gift i hemmet

Det finns olika typer av psykologiskt gift som kan göra ett hem till en plats som ger upphov till psykiska problem snarare än välmående. Undvik dem...