"Jag mår bra"; Det vanligaste ropet efter känslomässig hjälp
“Jag mår bra, allt är okej.” Dessa ord döljer ofta ett rop efter känslomässig hjälp som många inte uppfattar. Som svar på det vänliga “Hur mår du?”, kommer många människor att undvika att ge ett ärligt svar. Det är för att de är så vana vid att dölja sin känslomässiga smärta och försöker visa att de är okej.
Det bästa människor kan göra i dessa fall är att vara ärliga. Detta för att det att dölja sina känslor och personliga lidande gör dem mer skada än nytta. Att begrava vad de känner inombords kommer verkligen inte att hjälpa dem.
För några år sedan gjorde Mental Health Foundation (UK) en undersökning. De ville veta hur många gånger människor skulle säga “Jag mår bra” under en dag.
Resultaten visade att människor skulle uttala dessa ord högt 14 gånger på en dag. Faktum är att 19 procent av dem verkligen kände sig bra och svarade ärligt. Resten erkände dock att de använde frasen av artighet. Men de erkände också att de använde den eftersom de kände att det att avslöja deras sanna känslor skulle vara både obekvämt och olämpligt.
Mental Health Foundation genomförde denna studie av en specifik anledning. Det berodde på att fallen av depression ökar för varje år. Människor har också svårare att diskutera sina bekymmer och psykologiska problem med andra (familj, vänner etc.).
“Varje människa har sina hemliga sorger som världen inte känner till; och ofta kallar vi en man kall när han bara är ledsen.”
-Henry Wadsworth Longfellow-
Varför låtsas att vi är okej om vi inte är det?
Människor gör det om och om igen. I varje vardagligt samtal hör du faktiskt “Hej, hur mår du?” “Jag mår bra, tack”. Faktum är att dessa ord nästan har blivit något av en social artighetsfras eller en vana. Men det betyder verkligen inte att vi avslöjar exakt vad som händer i våra huvuden om brevbäraren eller kassörskan i livsmedelsbutiken frågar oss hur vi har det.
Doktor Abigael Saint, som genomförde undersökningen som vi nämnde tidigare, säger att människor måste hitta en medelväg. De måste sluta ljuga och sluta försöka få folk att tro att de mår bra när de faktiskt inte gör det. Det handlar om att berätta “halvsanningar” för de människor som inte är en del av deras inre krets. I själva verket kan uttryck som “Jag har haft bättre dagar” skapa mer autentiska sociala interaktioner.
- Att använda rätt socialt uppförande när vi delar våra bekymmer med andra kan få oss att må bättre.
- Vi bör främja våra sociala interaktioner genom att skapa säkra utrymmen där vi kan tala öppet med människorna omkring oss utan oro för vårt känslomässiga tillstånd. På så sätt kommer verkligheter som depression att sluta vara ett stigma.
- Experter hävdar att vi håller på att bli en hermetiskt förseglad sorts mänsklighet. Vad betyder det här? I grund och botten att människor har svårt att öppna sig för andra psykologiskt. Idag är detta något vi ser mest hos tonåringar.
“Jag vet inte hur jag ska uttrycka mina känslor”
Studien ovan beskriver också att 75% av de tillfrågade medgav att de hade svårt att uttrycka sina känslor. De vet att det är något som skadar dem. Det är dock ett internt tillstånd som är så komplext att de inte vet hur de ska dela det med någon annan.
Dessutom kan uttrycket “Jag mår bra” som vi redan nämnt vara ett rop efter känslomässig hjälp. Det kan ibland dölja psykisk ohälsa, till exempel depression. I dessa fall hålls de drabbade i själva verket fångna på grund av sina psykologiska tillstånd. Detta beror på att de helt enkelt inte vet hur de ska öppna sig för andra. Faktum är att de inte kan namnge eller beskriva dessa känslor som helt har förändrat deras liv.
Gå bortom ord och erbjud känslomässig hjälp
Ofta slutar människor som har haft dåliga liv att tänka rimligt och lever på autopilot. De kan inte se en utväg, de kan inte lita på någon, och de känner att ingen kan hjälpa dem. Du som vän, förälder, syskon, granne, eller till och med bara arbetskollega, borde vara mer alert när det kommer till att upptäcka någon annans kamp så att du kan erbjuda känslomässig hjälp.
Så när du frågar någon “Hur är läget med dig?”, och denne svarar “Jag mår bra”, bör du försöka att gräva lite djupare. I själva verket är det aldrig fel att försöka ta reda på vad som ligger bakom dessa ord. Det skadar faktiskt aldrig att försöka räkna ut vad som ligger bakom personens uttryck, dennes röstton eller dennes rörelser.
Om du märker att något är fel är det bästa du kan göra att låta personen veta att du finns där för honom eller henne. Säg något i stil med, “Jag vill bara att du ska veta att om du någonsin behöver något kan du lita på mig. Om du vill prata så finns jag alltid här”.
Slutligen, nu när du förstår att det kan finnas dolda behov bakom “Jag mår bra”, försök att ha samtal som främjar positiva känslomässiga kopplingar. I själva verket borde vi alla skapa trygga utrymmen för att diskutera och normalisera ämnet psykisk hälsa i vårt samhälle.