Det är terapeutiskt att prata om våra känslor
Vi tenderar att dölja våra känslor när vi är med andra personer. Vi skäms för att erkänna att vi känner känslor som vi ser som negativa och vi tror felaktigt att detta får oss att se svaga ut i andras ögon. Att prata om våra känslor är något som vi ofta inte gör, för vi vill vara emotionellt starka. Vi vill inte drabbas av saker. Vi vill för det mesta måla upp ett porträtt av en “mogen och rationell person”.
Det stämmer, att praktisera rationellt tänkande och försöka vara lite mer mogen varje dag är fantastiskt. Först och främst för oss själva eftersom vi med övning kommer lära oss att lösa många onödiga problem, även för andra. Våra relationer kommer antagligen att förbättras. Att inte överdriva saker och att hantera våra känslor på rätt sätt kommer påverka vår omgivning.
Men detta innebär inte att vi slutar vara mänskliga. Genom våra liv kommer vi känna ångest och ilska betydligt mer än vad vi egentligen skulle vilja. Så det är något naturligt, vilket gör det bäst att behandla det som något normalt, att inte dölja det och att acceptera oss själva. Detta bör såklart alltid göras med måtta: det är terapeutiskt att prata om våra känslor, men om vi blir för extrema kan det vara kontraproduktivt.
Varför är det bra för oss att prata om våra känslor?
Oavsett om vi har att göra med positiva eller negativa känslor kommer det alltid få oss att må bra att prata om våra känslor. Att prata om positiva känslor förstärker dem och det känns bra att dela med sig av dem. Vem skulle inte vilja dela med sig av goda nyheter och glädje till andra?
Vi har även anledningar till att dela med oss av negativa känslor. Den främsta anledningen är att om vi lägger korten på bordet och slutar fly från dem så kommer vi att kunna hantera dem. Vi visar upp känslan och kommer därför att kunna reducera den. Genom att prata om våra känslor kan vi även få höra andra personers synsätt, som ofta är lindrigare än vårt eget.
När vi försöker radera känslan, som om vi suddade ut något på ett papper, gör vi faktiskt situationen värre. Vi säger till oss själva att inte vara på detta sätt, och sedan känner vi oss ännu mer pressade. Konsekvensen blir mer ångest och obehag, vilket förstärker den negativa känslan.
Att prata om våra känslor innebär att vi accepterar dem.
Att prata om våra känslor förbättrar även våra relationer. Det gör att den andra personen känner sig betrodd och att dennes åsikt är betydelsefull.
Två huvuden är alltid bättre än ett, vilket innebär att om du delar med dig av ditt problem eller pratar om dina känslor så kommer det bli enklare för dig att hitta en bra lösning. Ibland känner vi oss så emotionellt nere att vi inte kan se vad andra ser.
När bör vi prata om våra känslor med andra?
Varje gång du känner en vikt inom dig som inte låter dig tänka klart och ej heller handla effektivt, är det en bra idé att dela med sig av den. Det kan vara med din bästa vän, dina föräldrar eller en psykolog. I vilket fall som helst är det bäst att inte hålla det för dig själv.
Det finns situationer där det är väldigt svårt att prata om våra känslor, men vi måste vara modiga, sluta låta skammen kontrollera oss och göra det.
Låt oss säga att din partner exempelvis gör något som du inte tycker om. Istället för att vara tyst och explodera inombords, hade det inte varit bättre att prata om hur du mår? Om du inte gör detta så kommer detta flöda över och du kommer inte att lyckas uttrycka dig på ett bra sätt.
Ta ansvar för vad du känner
Börja alltid med att ta ansvar för dina känslor. För att göra detta kan du börja med “Jag känner…” följt av dina anledningar och alltid avsluta med att anknyta till den andra personens synsätt.
Vi kan även dela med oss av vad som har hänt oss med personer som inte har något att göra med problemet, som exempelvis en vän. Detta kommer ge oss deras synsätt och hjälpa oss att hitta lösningar. Gå bara inte i fällan att kritisera andra för då kommer du få motsatt effekt: din negativitet kommer bara att växa.
Det är inte troligt att du kommer bli bortstött av andra för att du har negativa känslor. Människor tenderar att vara empatiska. Men om det händer är det inte ditt problem och det säger inte något om dig. Kom ihåg att det inte bara är fördelaktigt för dig att prata om dina känslor, utan även personerna runt omkring dig, eftersom de då känner att de står dig närmare.