Kliva upp på morgonen med depression – en utmaning
Depression skiljer sig och är unik för varje person. I allt mörker finns det dock ett gemensamt element: symptomen på denna sjukdom gör det otroligt svårt att kliva upp på morgonen. Dagen börjar och personen känner sig helt utan energi, intresse, anda…
Personer med någon variant av denna åkomma (allvarlig depression, dystymi) delar ett gemensamt mål. De önskar att de hade smärta som är synbar. På så sätt skulle deras lidande vara mer uppenbart och de skulle få mer förståelse och medmänsklighet från andra.
Säger du “Jag kan inte kliva upp på morgonen” till en psykolog så kommer denne förstå att det kan röra sig om depression. Men för personer på jobbet, vänner eller till och med familjen kan det tolkas som lathet, apati eller till och med en ursäkt för att slippa jobba eller andra ansvar.
Det är inte lätt. Depression är som en inre tornado. Den sveper upp allt och förändrar det. En stor del av vår kropps processer kommer saktas ned, vilket kommer förändra vår ämnesomsättning, vår verklighetsuppfattning och den neurokemi som för med sig vad som kallas “förändring i sinnestillståndet dagtid”.
Vi ska tala om detta härnäst.
God morgon depression, det är du igen
Andrea är 46 år gammal och genomgår just nu ytterligare en depressiv period i livet. Trots att hon för två år sedan lyckades slå den tack vare medicinering och psykoterapi.
Hon märkte att den var tillbaka av en konkret anledning: det blev konstant svårare för henne att kliva upp på morgonen. Hennes energi lämnade helt enkelt henne varje dag och gjorde henne apatisk och negativ, tills hon till slut insåg vad som skedde. Depressionen hade kommit tillbaka.
Denna bekanta fiende tenderar att vara värre under de tidiga timmarna av följande anledningar:
- Variation i sinnestillståndet dagtid karaktäriseras av att vakna full med negativa känslor, modfälldhet och enorm fysisk trötthet. Dessa blir generellt sett bättre i takt med att dagen fortlöper.
- Diverse studier förklarar att de flesta personer med depression har ändrade dygnsrytmer. Hormoner såsom melatonin släpps ut i mindre mängder eller vid fel tillfälle. Detta får den deprimerade personen att till exempel drabbas av sömnlöshet eller känna en viss sömnighet under dagen.
- Denna ändring i de deprimerades dygnsrytm kan dock även få dem att känna sig kallare när de försöker kliva upp på morgonen. De kan ha lite eller icke-existerande energi och till och med vara inkapabla att reagera på viss stimulans på grund av deras låga nivå av vakenhet.
Vi bör lägga till en annan faktor till detta. Det är den tydliga känslan av att inte känna sig förmögen att tackla dagen som precis startat. Denna försvarslöshet och ovisshet över att hantera våra ansvar kommer bara öka känslan av att vi helt tappat kontrollen över våra liv.
Hur man lyckas kliva upp på morgonen med depression
Låt oss gå tillbaka till karaktären Andrea. Hon är kvinnan som är tillbaka i depressionens klor efter att hon trodde att den var borta. Trots att depression är en gammal “vän” tvekar hon inte att gå tillbaka till sin specialist för att se vilka recept som kan vara hjälpsamma.
“Vi vet aldrig hur högt upp vi är förrän vi manas att resa oss.”
Behandling kan hjälpa till att reglera specifika signalsubstanser som förändrar dygnsrytmen. Utöver läkemedel har Andrea använt sig av specifika rutiner för att få hjälp att konfrontera sin sjukdom mer effektivt.
Låt oss ta en titt på dessa.
Innan allt annat är det viktigt att komma ihåg att både interpersonell terapi och kognitiv beteendeterapi kan vara väldigt användbara. Vår huvudkaraktär beslutar sig även för att träffa sin allmänläkare för att genomgå tester.
Hon vet att saker såsom sköldkörteln, låga vitamin B12-nivåer eller till och med leverproblem kan orsaka eller förvärra situationen när man försöker kliva upp på morgonen men saknar energi.
Andreas rutiner
- Hon påbörjar en rutin där hon börjar morgonen med stretchövningar. Så snart hon kommer upp utför hon tio minuter varsam yoga i sitt rum.
- Efter det tvingar hon sig själv att duscha och klä på sig.
- Det som kommer härnäst är lika enkelt som det är terapeutiskt. Andrea måste ringa någon varje dag för att komma på bättre humör och öka sin energi samt viljestyrka. I hennes fall är det hennes mamma. För dig kan det vara ett syskon eller en mentor som kan motivera dig.
- Efter det äter Andrea frukost lugnt och stilla, utan att stressa. Hon vill nästan aldrig, men hon tvingar sig själv att göra det eftersom hon vet att hjärnan behöver energi på morgonen.
Sist men inte minst öronmärker hon lite tid för att meditera. 15-20 minuter räcker gott och väl. Det är en speciell stund av sammankoppling med sig själv där man kan bearbeta sina tankar och negativa känslor lite bättre.
Genom att göra det får Andrea lite mer frid och motivation. Hon använder detta för att tackla dagen och utmaningarna lite bättre.
Dessa enkla tips kan vara till stor hjälp även för dig om du lider av depression och har svårt att kliva upp på morgonen.